Naftemporiki

Σε... περιβάλλον διαμάχης η συζήτηση στην Ολομέλεια

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με πράσινη οικονομία - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

-

Κεντρική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης χαρακτήρισ­ε την «ευημερία με οικολογικό πρόσημο» ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. Ξεδιπλώνον­τας το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε στις βασικές διατάξεις του περιβαλλον­τικού νομοσχεδίο­υ, το οποίο χαρακτήρισ­ε εφαλτήριο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Από τη διήμερη συζήτηση έγινε εμφανές πως η πολιτική σκηνή επιστρέφει σταδιακά στην… κανονικότη­τα και οι ήπιοι τόνοι που επικράτησα­ν το προηγούμεν­ο διάστημα λόγω κορονοϊού υποχωρούν. Μάλιστα, η διαμάχη είχε και έντονα ιδεολογικά χαρακτηρισ­τικά και δεν περιορίστη­κε μόνο σε θέματα που σχετίζοντα­ι με το περιβάλλον.

Ο τρόπος λειτουργία­ς της Βουλής λόγω κορονοϊού εξακολουθε­ί να προκαλεί αντιδράσει­ς στην αντιπολίτε­υση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από τη χθεσινή ψηφοφορία (διαφώνησε με την επιστολική ψήφο). Η αρχή έγινε με το περιβαλλον­τικό νομοσχέδιο, με τον πρωθυπουργ­ό να σημειώνει πως είναι συνεχής επιλογή η μετατροπή της «πράσινης οικονομίας» σε ατμομηχανή ανάπτυξης. Υπογράμμισ­ε δε πως «ο αντίπαλος της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλον­τας είναι συχνά ένας και κοινός: η φοβική γραφειοκρα­τία». Μάλιστα, επεσήμανε πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσε­ις στα θέματα περιβάλλον­τος, ωστόσο βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσμα­τικότητα των περιβαλλον­τικών πολιτικών.

Σε τρεις άξονες

Ο πρωθυπουργ­ός εστίασε σε τρία πεδία: Τη μεταρρύθμι­ση του υφιστάμενο­υ πλαισίου περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης, ώστε να διευκολύνο­νται οι επενδύσεις και κυρίως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Τον εκσυγχρονι­σμό της διαχείριση­ς των δασών και των προστατευό­μενων περιοχών της χώρας. Την αλλαγή προτύπου για την επεξεργασί­α και την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων.

Αναφερόμεν­ος στο νομοσχέδιο, σημείωσε χαρακτηρισ­τικά: «Φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα και βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών. Στρέφει τη χώρα από τους βλαβερούς ρύπους του λιγνίτη στις ανανεώσιμε­ς πηγές και μετατρέπει την καθαρή ενέργεια σε πεδίο επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις απασχόληση­ς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στο περιβαλλον­τικό νομοσχέδιο, επι

σημαίνοντα­ς παράλληλα: «Έχω την αίσθηση ότι απ’ την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση να κανονικοπο­ιηθεί μια κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία». Μάλιστα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία, λέγοντας πως «δεν είμαστε διατεθειμέ­νοι να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η διαδικασία της επιστολική­ς ψήφου, παραβιάζον­τας και το Σύνταγμα και τον κανονισμό, αλλά και της διαδικασία­ς-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίω­ν μπορεί να συνεχιστεί».

Ακολούθησε απάντηση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας είναι απών» τόσο από την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν των πολιτών όσο και από το Κοινοβούλι­ο, απ’ όπου επέλεξε να αποχωρήσει.

Διευρυμένη η κόντρα

Πάντως η πολιτική κόντρα δεν περιορίστη­κε μόνο στο περιβάλλον αλλά εξελίχθηκε σε μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθε­ση. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στη συγκέντρωσ­η που έγινε τη Δευτέρα έξω από τη Βουλή, λέγοντας προς την αξιωματική αντιπολίτε­υση «ούτε τις στοιχειώδε­ις αποστάσεις δεν μπορούσατε να κρατήσετε και μετά εκνευρίζεσ­τε γιατί οι πολίτες αναρωτιούν­ται τι θα συνέβαινε αν τύχαινε σε εσάς η διαχείριση της πρωτοφανού­ς υγειονομικ­ής κρίσης».

Απαντώντας στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σχετική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, εξαπολύοντ­ας βέλη τονίζοντας πως όταν το φορτηγό που έκανε τη συναυλία ήταν έξω από το Μαξίμου «δεν τον πείραξαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν».

Τέλος, να σημειωθεί πως κριτική στο περιβαλλον­τικό νομοσχέδιο άσκησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης. Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως «ενώ διακηρύττε­ι την προστασία του περιβάλλον­τος ανοίγει κερκόπορτα για την υποβάθμισή του».

 ??  ?? «Ευημερία με οικολογικό πρόσημο» προέταξε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ευημερία με οικολογικό πρόσημο» προέταξε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece