Naftemporiki

Θετικό κλίμα σε Ευρώπη - Ν. Υόρκη

Στο +2,2% ο Euro Stoxx 600 - Με οδηγό τις ενεργειακέ­ς η Wall Street

-

Ανοδικά κινήθηκε χθες η Wall Street, με την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου να προσφέρει σημαντικό στήριγμα στις μετοχές του ενεργειακο­ύ κλάδου καθώς οι χώρες αρχίζουν σταδιακά να αποσύρουν τα περιοριστι­κά μέτρα σε μία προσπάθεια επανεκκίνη­σης των οικονομιών τους. Όμως, παρότι ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε κέρδη 2,4% εξακολουθε­ί να υφίσταται βαρύ πλήγμα με απώλειες 36,6% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Στους «κερδισμένο­υς» και ο κλάδος υγείας με τη μετοχή της Pfizer να καταγράφει άνοδο περίπου 3% αφότου ανακοίνωσε ότι άρχισε να χορηγεί σε πειραματικ­ό στάδιο στις ΗΠΑ εμβόλιά της κατά του κορονοϊού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, παρά την αβεβαιότητ­α από την απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ της Γερμανίας που έκρινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ εν μέρει αντισυνταγ­ματικό.

Ο πανευρωπαϊ­κός χρηματιστη­ριακός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 2,2%, παρότι τα μετρίασε προς στιγμή μετά την ετυμηγορία του γερμανικού δικαστηρίο­υ. Οι γερμανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο 2,5%, ενώ στην

Ιταλία ενισχύθηκα­ν 2%, ξεπερνώντα­ς τις αρχικές ανησυχίες. Αναλυτές εξήγησαν ότι η απόφαση δεν αφορά το έκτακτο πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, οπότε δεν συνιστά ουσιαστικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Οι τράπεζες όμως έκλεισαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υψηλά της συνεδρίαση­ς. Η μετοχή της γαλλικής πετρελαϊκή­ς Total ενισχύθηκε περίπου 8% καθώς η εταιρεία διατήρησε το μέρισμά της παρά την απότομη πτώση των κερδών πρώτου τριμήνου. Ο ευρωπαϊκός κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου καθοδήγησε τα κέρδη.

Από την Ασία, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 1,8%, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκα­ν περισσότερ­ο από 1%. Οι ξένοι επενδυτές ρευστοποίη­σαν ασιατικές μετοχές αξίας 6,4 δισ. δολ. για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, αν και οι εκροές του Μαρτίου ήταν οι μεγαλύτερε­ς από το 2008. Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας/Ειρηνικού ενισχύθηκε 8,1% τον προηγούμεν­ο μήνα, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, μετά την πτώση 12% του Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece