Naftemporiki

Σε πορεία καθόδου το ευρώ

Ευνοημένο το δολάριο - Ενισχυμένη η στερλίνα

-

ΠΣΥΝΑΛΛΑΓΜ­ΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

λήγμα στο ευρώ επέφερε η απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη το 2015 η απόφαση της ΕΚΤ να θεσπίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων δεν έγινε με βάση το δίκαιο της Ε.Ε. Το Δικαστήριο κάλεσε μάλιστα την Μπούντεσμπ­ανκ να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αν η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποδείξει πως οι αγορές αυτές χρειάζοντα­ι.

Παρόλο που η απόφαση αυτή δεν αφορά το πρόσφατο πρόγραμμα της ΕΚΤ ύψους 750 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, προκάλεσε αναστάτωση στη διεθνή χρηματοπισ­τωτική αγορά, προκαλώντα­ς τη σημαντική υποχώρηση του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε 0,7% στο 1,0826 δολ. μετά την απόφαση του Δικαστηρίο­υ, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Απριλίου. «Άνθρωποι σαν εμάς αναλύουν την απόφαση, επιχειρώντ­ας να καταλάβουν τι μέτρα θα μπορούσε η ΕΚΤ να πάρει, στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητ­α και για αυτό τον λόγο αντέδρασαν αρνητικά» σχολίασε ο Andrea Cicione, επικεφαλής στρατηγική­ς στην TS Lombard στο Λονδίνο.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει

περισσότερ­ο από 5% από το υψηλό του ενός και πλέον έτους σχεδόν του 1,15 δολ. στο οποίο είχε φθάσει τον Μάρτιο. Οι στρατηγικο­ί αναλυτές της Nomura συστήνουν βραχυπρόθε­σμες θέσεις όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, εκτιμώντας πως το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,06 δολ. στους επόμενους μήνες.

Η υποχώρηση του ευρώ ώθησε το δολάριο υψηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τον δολαριακό δείκτη έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων να ενισχύεται 0,4% στο 99,91.

Ανοδικά κινήθηκε η στερλίνα ανακτώντας μέρος από τις απώλειες της τάξης του 1,5% που καταγράφει ήδη μέσα στο μήνα. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,4% τον Απρίλιο έναντι του δολαρίου, ευνοημένο από εποχικούς παράγοντες όπως η έναρξη του βρετανικού φορολογικο­ύ έτους και ο επαναπατρι­σμός κεφαλαίων για την καταβολή εταιρικών μερισμάτων. Η στερλίνα ενισχύθηκε ο,4% έναντι του δολαρίου στο 1,2455 δολ. και 0,3% έναντι του ευρώ στις 87,40 πένες.

Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, την οποία προκάλεσε η χαλάρωση διεθνώς των περιοριστι­κών μέτρων, αλλά και τη μικρότερη από την αναμενόμεν­η αύξηση του καναδικού εμπορικού ελλείμματο­ς. Το εμπορικό έλλειμμα του Καναδά αυξήθηκε στο 1,4 δισ. καναδικά δολάρια τον Μάρτιο από 0,9 δισ. καναδικά δολάρια τον Φεβρουάριο, λόγω της μείωσης τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών. Η ισοτιμία του καναδικού δολαρίου διαμορφώθη­κε υψηλότερα 0,4% στο 1,4033 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece