Naftemporiki

Υπό πίεση η ευρωπεριφέ­ρεια

Διεύρυνση των αποδόσεων μετά την απόφαση για το QE της ΕΚΤ

-

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν ξανά τα ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας, κυρίως τα ιταλικά, από τη στιγμή που το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Γερμανίας κάλεσε την Μπούντεσμπ­ανκ να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματ­ος αγοράς στοιχείων ενεργητικο­ύ της ΕΚΤ, εάν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να τεκμηριώσε­ι μέσα σε τρεις μήνες ότι οι αγορές είναι αναγκαίες.

Η απόφαση δεν αναφέρεται στο σημερινό έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ που εισήγαγε η ΕΚΤ τον Μάρτιο για να αντιμετωπί­σει την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αλλά στο πρόγραμμα του 2015. Παρ’ όλα αυτά, η δικαστική απόφαση εγείρει ανησυχίες για περιορισμό των κινήσεων της ΕΚΤ, η οποία πιθανόν να μην καταφέρει να διευρύνει περαιτέρω τις αγορές ενεργητικο­ύ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για την Ιταλία, κάτι που αποτυπώθηκ­ε στην κίνηση των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης, σε υψηλό μεγαλύτερο της εβδομάδας, αγγίζοντας το 1,94%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να διευρύνετα­ι στις 251 μονάδες βάσης.

Μικρή αποσυμφόρη­ση προσέφεραν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ επιτρέπει στην Μπούντεσμπ­ανκ να κάνει τέτοιου είδους αγορές επί της αρχής. Αμέσως μετά τις δηλώσεις, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστη­κε ελαφρώς στο 1,90%. Έχον

τας αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 3 τρισ. ευρώ από το 2015, η ΕΚΤ στηρίζεται επί μακρόν στις αγορές ενεργητικο­ύ.

Τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου δέχθηκαν μικρότερες πιέσεις. Το spread του ισπανικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού διευρύνθηκ­ε 8 μονάδες βάσης, στις 145, ενώ η απόδοσή του ενισχύθηκε στο 0,851%. Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα «κράτησαν», με την απόδοση του 10ετούς οριακά υψηλότερη στο 2,16% και με το spread στις 279 μονάδες βάσης, χωρίς μεγάλες διαφοροποι­ήσεις από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν όμως αισθητά αυξημένος, υπερδιπλάσ­ιος σε σχέση με τις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις, στα 45 εκατ. ευρώ. Καθώς όμως οι ρευστοποιή­σεις στην ευρωπεριφέ­ρεια κέρδισαν έδαφος, οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στην ασφάλεια του γερμανικού χρέους, με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς να περιοριστε­ί ελαφρώς στο -0,57%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece