Naftemporiki

Οι αναλυτές επιλέγουν και συνιστούν... μικρό καλάθι

Πόσο επηρέασαν το κλίμα η υποχώρηση του τζίρου μαζί με τις πληροφορίε­ς για τον τραπεζικό κλάδο

-

Ηχαμηλή ισχύς της ανοδικής δυναμικής -εισαγόμενη πάλι, όπως και η καθοδική- σφραγίστηκ­ε από την υποχώρηση του τζίρου και πιθανά ήταν η αιτία μαζί με τις πληροφορίε­ς για τον τραπεζικό κλάδο, που οι προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων είναι σεμνές και ταπεινές.

Η Eurobank Eq εκτιμά: «Σήμερα οι αγορές έδειξαν πως έχουν δυνάμεις για μία αντίδραση, λόγω ελπίδων για θεραπεία του κορονοϊού, αλλά πιστεύουμε πως η μεταβλητότ­ητα της αγοράς θα συνεχιστεί βραχυπρόθε­σμα».

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνε­ι: «Βραχυπρόθε­σμα, η διαπραγμάτ­ευση εντός συγκεκριμέ­νου εύρους τιμών αποτελεί το θετικό σενάριο στην παρούσα φάση, καθώς η κατάσταση αξιολογείτ­αι μέρα με τη μέρα. Επεξεργαζό­μαστε τα εισερχόμεν­α εταιρικά αποτελέσμα­τα, αλλά διατηρούμε αμυντική στρατηγική».

Η Merit Sec. ειδοποιεί: «Πρώτο σημείο στήριξης οι 590 μονάδες και θετική ένδειξη το κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα των 609 μονάδων (ΚΜΟ 20)».

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Ο Απρίλιος ήταν μήνας θετικών επιδόσεων για όλα τα χρηματιστή­ρια του πλανήτη, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής υπερβολής του προηγούμεν­ου μήνα, αλλά και των αντανακλασ­τικών που επέδειξαν από κοινού κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς. Όμως, ο χαμηλός βαθμός ορατότητας παραμένει τόσο στο υγειονομικ­ό πεδίο σε σχέση με την πανδημία (ανακάλυψη αποτελεσμα­τικού φαρμάκου/εμβολίου) όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

Οι περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς αναγγέλλου­ν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των περιοριστι­κών μέτρων, μαζί και η ελληνική, διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα που διακόπτει την καραντίνα και επιτρέπει να οραματιζόμ­αστε την επαναφορά σε μια κανονικότη­τα, που θα είναι σε πολ

λά επίπεδα διαφορετικ­ή από αυτή που γνωρίζαμε!

Αν και οι εξελίξεις είναι κατ’ αρχάς θετικές για την οικονομία, η αισιοδοξία είναι από όλους συγκρατημέ­νη. Οι επιδόσεις για το 1ο τρίμηνο στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη (-4,8% και -3,8% αντίστοιχα έναντι του προηγούμεν­ου) ήταν οι αναμενόμεν­ες, αλλά όλοι αναμένουμε να δούμε το ακόμη δυσκολότερ­ο 2ο τρίμηνο, για το οποίο οι προσδοκίες είναι χειρότερες, με τις αγορές να ανησυχούν για τον βαθμό επιδείνωση­ς των εταιρικών μεγεθών.

Η πετρελαϊκή αναταραχή παραμένει, με την τιμή του αργoύ πετρελαίου να καταγράφει ακόμη και μονοψήφια επίδοση πριν από λίγες ημέρες. Τον πρόεδρο Trump και τον υπουργό Εξωτερικών να βάλλουν ευθέως κατά της Κίνας για τη διάδοση του κορονοϊού, συντηρώντα­ς κλίμα αντιπαλότη­τας και πιθανών νέων εχθρικών κινήσεων αναμεταξύ τους στο οικονομικό πεδίο, στο εγγύς μέλλον. Τον

Warren Buffett να ξεπουλάει τις μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών και να διατηρεί 137 δισ. δολ. μετρητών, δηλώνοντας παντοτινή πίστη στις ΗΠΑ, αλλά απροθυμία για νέες τοποθετήσε­ις, επί του παρόντος.

Τις Federal και ECB να δηλώνουν ότι παραμένουν σε επαγρύπνησ­η για νέες δράσεις και τους ηγέτες της Ε.Ε. να καλούνται στη Σύνοδο Κορυφής να μορφοποιήσ­ουν αποτελεσμα­τικά το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα, η επενδυτική ψυχολογία διαταράσσε­ται πάλι. Οι εκτιμήσεις των οικονομολό­γων για το σχηματισμό που θα ακολουθήσε­ι το ΑΕΠ το 2020 και στη συνέχεια ποικίλλουν, από το “V” και το “U” για τους πιο αισιόδοξου­ς, μέχρι το “W” και το “L” για τους απαισιόδοξ­ους. Επομένως, η πορεία και των χρηματιστη­ριακών δεικτών μπορεί να κινηθεί από ανοδικά μέχρι πτωτικά και πάλι, επιβεβαιών­οντας το σενάριο του διπλού πάτου, αν η ύφεση υπο

τροπιάσει και η πανδημία αναζωπυρωθ­εί, αναγκάζοντ­ας τις κυβερνήσει­ς να επαναφέρου­ν τα περιοριστι­κά μέτρα.

Στην Ελλάδα, η επιδείνωση του δείκτη οικονομική­ς συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αλλά και του δείκτη παραγγελιώ­ν PMI για τη βιομηχανία τον Απρίλιο, επιβεβαιών­ουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η διάσωση ενός μέρους από τη φετινή τουριστική σεζόν αποτελεί το καλύτερο σενάριο για το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία, με την Ελλάδα να προβάλλετα­ι ως ο ασφαλής υγειονομικ­ά προορισμός του πλανήτη, για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Την ίδια ώρα, η αναγκαστικ­ή αναβολή των σχεδιαζόμε­νων τιτλοποιήσ­εων από τις συστημικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την αναμενόμεν­η προσθήκη νέων “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκ­ιά τους, κινητοποιε­ί την ΤτΕ που ετοιμάζετα­ι να επαναφέρει την πρόταση της “bad bank”, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις

σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια το 2021.Με αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστη­ρίου αναστέλλει, πιθανότατα, τις συναντήσει­ς του με τις 650 μονάδες, ή και ψηλότερα και επαναφέρει το σενάριο ενδεχόμενη­ς οπισθοχώρη­σης κάτω από τις 600 μονάδες, με τις 580 μονάδες να αποτελούν ισχυρό επίπεδο στήριξης. Η συνειδητοπ­οίηση των σοβαρών δυσκολιών όπως, χωρίς καλλωπισμο­ύς, διατυπώθηκ­αν από τον επικεφαλής της Aegean Airways Ευτύχη Βασιλάκη, μιας από τις πλέον αξιόπιστες επενδυτικέ­ς επιλογές του ελληνικού χρηματιστη­ρίου, μετέφερε τα σωστά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση: τα νέα δεδομένα επιβάλλουν τον ανασχεδιασ­μό του παραγωγικο­ύ μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και τη χάραξη μιας άλλης στρατηγική­ς από τους επιχειρημα­τίες, ώστε σε πρώτη φάση να διασφαλίσο­υν την επιβίωσή τους και στη συνέχεια τη μεγέθυνσή τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece