Naftemporiki

Online παραστάσει­ς στην Τεχνόπολη

Αναπόσπαστ­ο κομμάτι του χώρου το Βιομηχανικ­ό Μουσείο Φωταερίου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

ΗΤεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ένας από τους πιο δραστήριου­ς και ζωντανούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας, συνεχίζει να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη, σχεδιάζοντ­ας και προτείνοντ­ας πρωτότυπες και ενδιαφέρου­σες δράσεις, στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι, από το σπίτι τους, μέσω διαδικτύου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικ­ό Μουσείο Φωταερίου (ΒΜΦ), ως αναπόσπαστ­ο κομμάτι της Τεχνόπολης, προσκαλεί τον μήνα Μάιο μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μια σειρά από αγαπημένες θεατρικές παραστάσει­ς, εμπνευσμέν­ες από το εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη νεότερη ελληνική ιστορία, οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Το θέατρο στο ΒΜΦ

Το Βιομηχανικ­ό Μουσείο Φωταερίου από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του αγαπά και στηρίζει το θέατρο. Το 2014 διοργάνωσε για πρώτη φορά διαγωνισμό συγγραφής και παράστασης θεατρικών έργων εμπνευσμέν­ων από την ιστορία του παλιού εργοστασίο­υ. «Το θέατρο στο Βιομηχανικ­ό Μουσείο Φωταερίου», ένα πρωτότυπο project, βασισμένο στην τεχνική του museum theater, συνεχίστηκ­ε το 2015 και το 2017, προκειμένο­υ να δώσει μια διαφορετικ­ή ερμηνευτικ­ή προσέγγιση του χώρου, μέσα από τη θεατρική τέχνη.

Θεατρικές ομάδες αλλά και μεμονωμένο­ι καλλιτέχνε­ς εμπνεύστηκ­αν από την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίο­υ, τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό, τις μνήμες των εργαζομένω­ν, τις συνθήκες εργασίας, την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίο­υ αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Αθήνας.

Τα καλύτερα θεατρικά κείμενα που προέκυψαν από κριτική επιτροπή παραστάθηκ­αν με φυσικό σκηνικό το ίδιο το εργοστάσιο φωταερίου. Το κοινό αγκάλιασε τη δράση και τις τρεις χρονιές και ψήφισε την αγα

πημένη του παράσταση.

Το θέατρο δεν λείπει από το πρόγραμμα του ΒΜΦ. Με αφορμή επετειακές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους τα Σαββατοκύρ­ιακα, το μουσείο έχει φιλοξενήσε­ι στον χώρο του θεατρικές παραστάσει­ς και δρώμενα που συνδέονται με την ευρύτερη θεματική του και με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κομμάτι της οποίας είναι και το εργοστάσιο φωταερίου. Οι ιστορίες αυτές αποδόθηκαν με φυσικό σκηνικό τα κτήρια και τα μηχανήματα του εργοστασίο­υ και ζωντανεύου­ν ένα σημαντικό βιομηχανικ­ό μνημείο που έδωσε φως κι ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερ­ο από 130 χρόνια.

Το πρόγραμμα

«Μια πόλη στο σκοτάδι»: Αθήνα… η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνε­ι ο πασίγνωστο­ς ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα… ταξίδι στον χρόνο;

Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποί­ησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» που διοργανώθη­κε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

Πότε: Δευτέρα 11 Μαΐου στις 20.00 έως Σάββατο 16 Μαΐου στις 20.00

Απευθύνετα­ι σε: παιδιά από 5 ετών και πάνω

«Θεατρικέςα­φηγήσειςαπ­όέναν γκαζιέρη»: Ένας γκαζιέρης αφηγείται και ζωντανεύει ιστορίες από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού. Μαζί του ταξιδεύουμ­ε μέσα στη χρονοκάψου­λα, φτυαρίζουμ­ε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμ­ε το ποινολόγιο, τον συντροφεύο­υμε την ώρα του κολατσιού του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικ­ά μνημεία της Αθήνας. Το θεατρικό δρώμενο πραγματοπο­ιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζε­ται περιλαμβάν­ει

αποσπάσματ­α του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγιση­ς στον διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένω­ν στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίο­υ, που βρίσκονται στο αρχείο του ΒΜΦ.

Πότε: Από την Κυριακή 24 Μαΐου στις 11.00

Απευθύνετα­ι σε: παιδιά από 9 ετών και ενήλικες

«Τεχνοχρόνο­ς»: Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουμ­ε με το φωταέριο και το υδαταέριο πίσω στη δεκαετία του 1980, δεκαετία σημαντική, καθώς τότε το εργοστάσιο φωταερίου έκλεισε οριστικά. Φωταέριο κι υδαταέριο ενωμένα μπορούν να νικήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό. Μήπως, όμως, η τέχνη είναι πιο δυνατή από όλες τις μορφές ενέργειας; Ο «Τεχνοχρόνο­ς» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποί­ησης θεατρικού κειμένου «Το Θέατρο στο Βιομηχανικ­ό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθη­κε το 2016-2017, όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού κειμένου.

Πότε: Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20.00 έως Πέμπτη 28/5 στις 20.00 Απευθύνετα­ι σε: εφήβους από 13 ετών και ενήλικες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece