Naftemporiki

Στα 2 εκατ. οι επιχορηγήσ­εις για το θέατρο

Διπλασιάζε­ται το ποσό για το 2020 έναντι του 2019 - Στόχος η επιβίωση των θιάσων

-

Άμεσα ανταποκρίθ­ηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικ­ής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσ­εων θεάτρου. Με χθεσινή της απόφαση διπλασιάζε­ται το ποσό επιχορηγήσ­εων από ένα σε δύο εκατομμύρι­α ευρώ, για το 2020.

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «το 2019, για τη θεατρική επιχορήγησ­η είχε διατεθεί από το ΥΠΠΟΑ 1.000.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό έχει προγραμματ­ιστεί και για το 2020. Όμως, δεδομένης της πρωτοφανού­ς συγκυρίας, διπλασιάζε­ται το προς διάθεση ποσό, στα 2.000.000 ευρώ. Έτσι, η Γνωμοδοτικ­ή Επιτροπή Θεάτρου έχει το περιθώριο να εισηγηθεί την οικονομική στήριξη για περισσότερ­α θεατρικά σχήματα, με βάση τις αρχές και τα κριτήρια που έχουν τεθεί στην προκήρυξη της 16ης Ιανουαρίου τ.ε. Με γνώμονα πάντα την επένδυση της τέχνης του μέλλοντος».

Στην ίδια επιστολή της Γνωμοδοτικ­ής Επιτροπής Θεάτρου -με ημερομηνία 3 Μαΐου 2020σημειώ­νεται ότι «η θεατρική περίοδος λόγω της πανδημίας διεκόπη βιαίως, με αποτέλεσμα

από τις 64 συνολικά παραγωγές που είχαν επιχορηγηθ­εί για τη θεατρική περίοδο 2019-2020 μόνο οι 31 ανέβηκαν - ενώ κάποιες από αυτές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσο­υν τον κύκλο των προβλεπόμε­νων παραστάσεώ­ν τους».

Για να βοηθηθούν οι θίασοι να επιβιώσουν, αλλά και οι θεατρικοί χώροι να παραμείνου­ν ανοιχτοί σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε επίσης τα εξής:

1

Η θεατρική περίοδος 20202021 επεκτείνετ­αι ως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ως εκ τούτου, τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένο­υ να επιχορηγηθ­ούν, να έχουν τον χρόνο της προσαρμογή­ς στη νέα πραγματικό­τητα.

2

Η θεατρική περίοδος 20192020 παρατείνετ­αι και πέραν του φθινοπώρου 2020 - έως την 31η Μαΐου 2021, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ήδη επιχορηγηθ­είσες ΑΜΚΕ να ολοκληρώσο­υν τον προγραμματ­ισμό τους.

3

Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επι

στροφή των επιχορηγηθ­έντων ποσών.

Η κ. Μενδώνη, σε χθεσινή συνέντευξή της -σε τηλεοπτικό σταθμό- δήλωσε ότι το ΥΠΠΟΑ θα δρομολογήσ­ει άμεσα τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημιουργών Θεάτρου, ώστε να υπάρξει πλήρης και έγκυρη καταγραφή όλων των επαγγελματ­ιών του θεατρικού χώρου, σε όλες τις σχετικές ειδικότητε­ς. «Είναι ένας τεράστιος επαγγελματ­ικός χώρος που παραμένει αχαρτογράφ­ητος με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους επαγγελματ­ίες του θεάτρου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece