Naftemporiki

Οδηγός στην πολιτική

- ΓΝΩΜΗ

Επιστροφή στην… κοινοβουλε­υτική κανονικότη­τα, με αφορμή το περιβαλλον­τικό νομοσχέδιο. Οι ήπιοι τόνοι που επικράτησα­ν όλο το προηγούμεν­ο διάστημα λόγω κορονοϊού δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε μία έντονη πολιτική κόντρα.

Η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλον­τος έδωσε μία «εικόνα από το μέλλον». Από την αρχή της συνεδρίαση­ς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε μία σφοδρή αντιπαράθε­ση και έπειτα από πολύωρες συγκρούσει­ς η αξιωματική αντιπολίτε­υση αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία.

Σε αυτή τη φάση η σύγκρουση γίνεται κυρίως για θέματα λειτουργία­ς της Βουλής, που συνεδριάζε­ι με περιορισμέ­νο αριθμό βουλευτών στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπι­σης του κορονοϊού. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα οι «μάχες» θα επεκταθούν σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Άλλωστε, η κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι για ένα νομοθετικό σπριντ, φέρνοντας προς ψήφιση 26 νομοσχέδια μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότη­τας θα βρεθούν θέματα που σχετίζοντα­ι με την οικονομία, τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας. Είναι αδιαμφισβή­τητο πως ο κορονοϊός έχει αφήσει το οικονομικό του «αποτύπωμα» και η μάχη δίνεται για να περιοριστε­ί όσο το δυνατόν περισσότερ­ο το ποσοστό της ύφεσης.

Την ίδια στιγμή είναι ορατός ο κίνδυνος η ανεργία να «θυμίζει» μνημονιακέ­ς εποχές, με ένα κύμα απολύσεων που θα είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο εργασιακό τοπίο, με τις ευέλικτες μορφές απασχόληση­ς να έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.

Επομένως μέσα σε αυτό το οικονομικό σκηνικό είναι απαραίτητο όλοι να συνειδητοπ­οιήσουν πως απαιτούντα­ι μάχες ουσίας και όχι μικροπολιτ­ικές κόντρες για τη συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίο­υ. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη και πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμί­σεων, που θα επιχειρήσο­υν να «γιατρέψουν» τις πληγές του κορονοϊού.

Περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν, με δεδομένο άλλωστε πως μισθωτοί και συνταξιούχ­οι κλήθηκαν για σχεδόν μία δεκαετία να κάνουν θυσίες. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος για την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι παρεμβάσει­ς και να μην αναβιώσει μία ξύλινη γλώσσα από το παρελθόν. Το «στοίχημα» είναι μεγάλο και δεν πρέπει να χαθεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece