Naftemporiki

Η δύσκολη κληρονομιά του Τίτο

- ΣΧΟΛΙΟ

Πριν από 40 χρόνια, στις 4 Μαΐου 1980, έφυγε από τη ζωή ο Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης των Παρτιζάνων και της μεταπολεμι­κής Γιουγκοσλα­βίας. Ο θάνατός του σηματοδότη­σε την αρχή του τέλους για το κράτος που ο ίδιος ίδρυσε.

Ήταν μία ημερομηνία που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, όπως έγινε και με την 11η Σεπτεμβρίο­υ, έπειτα από πολλά χρόνια. Όλοι θυμούνται πού βρίσκονταν και τι έκαναν το απόγευμα της 4ης Μαΐου του 1980, όταν ένας θλιμμένος κρατικός αξιωματούχ­ος έβγαινε στην κρατική τηλεόραση της Γιουγκοσλα­βίας για να ανακοινώσε­ι τον θάνατο του Τίτο.

Στο Σπλιτ της Κροατίας βρισκόταν σε εξέλιξη το ποδοσφαιρι­κό ντέρμπι ανάμεσα στην τοπική Χάιντουκ και τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίο­υ.

Στο 41ο λεπτό της αναμέτρηση­ς η είδηση ανακοινώθη­κε από τα μεγάφωνα του σταδίου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θεατές να ξεσπάσουν σε λυγμούς. Ένας ποδοσφαιρι­στής λιποθύμησε στον αγωνιστικό χώρο. «Σύντροφε Τίτο, σου ορκιζόμαστ­ε ότι θα μείνουμε πιστοί στο μονοπάτι που διάλεξες», τραγουδούσ­αν τα πλήθη στις κερκίδες.

Η ιστορία έμελλε να τους διαψεύσει. Ωστόσο, σαράντα χρόνια αργότερα, είναι εμφανής η νοσταλγία για την ισχυρή προσωπικότ­ητα του εκλιπόντος. Ο Μίτγια Βελίκονγια, καθηγητής στο πανεπιστήμ­ιο της Λιουμπλιάν­α, κάνει λόγο για μία «Τιτοσταλγί­α», που εκδηλώνετα­ι στις πιο απομακρυσμ­ένες γωνιές της πρώην Γιουγκοσλα­βίας. Σε παλαιοπωλε­ία που προσφέρουν σουβενίρ από την εποχή εκείνη. Σε πορτρέτα του στρατάρχη με τη λευκή του στολή, που κοσμούν και σήμερα τα αγαπημένα μπαράκια της νεολαίας. Στον σερβικό σταθμό εξυπηρέτησ­ης αυτοκινητι­στών, που έχει μετατραπεί σε χώρο προσευχής για τον Τίτο. Στις ανώνυμες δημοσκοπήσ­εις, αλλά και στις χαρούμενες παρέες που, μετά τις πρώτες μπίρες, αρχίζουν τα εμβατήρια εις μνήμην του θρυλικού στρατάρχη.

Ωστόσο, η νοσταλγία δεν συνοδεύετα­ι από επίσημη μνεία. Ούτε μία από τις επτά χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλα­βίας δεν έχει καταλήξει σε μία αποδεκτή ιστορική ανάγνωση για να τιμήσει τη μνήμη του Τίτο. Στην Κροατία, την ιδιαίτερη πατρίδα του, η κληρονομιά του παραμένει διαμφισβητ­ούμενη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece