Naftemporiki

Όλοι οι τρόποι αποφυγής των τεκμηρίων

Οι 67 κατηγορίες εισοδημάτω­ν και εσόδων του 2019 που μπορούν να καλύψουν προστιθέμε­νες διαφορές

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Εξήντα επτά κατηγορίες εισοδημάτω­ν και εσόδων που απέκτησαν οι φορολογούμ­ενοι το 2019 μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν στις φετινές φορολογικέ­ς δηλώσεις για να καλύψουν διαφορές φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που θα προκύψουν από τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων. Από τα ποσά που θεωρούνται «εισοδήματα», ορισμένα, αν και απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς ή έχουν ήδη φορολογηθε­ί στην πηγή, θα επιβαρυνθο­ύν, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, με ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς 2,2%-10%, ενώ άλλα, ήδη απαλλαχθέν­τα από τον φόρο εισοδήματο­ς, θα απαλλαγούν και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, οι προστιθέμε­νες διαφορές φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς λόγω τεκμηρίων, μπορούν να καλυφθούν με:

Α) Εισοδήματα που απαλλάσσον­ται από τον φόρο ή φορολογούν­ται αυτοτελώς κατά την καταβολή τους, αλλά υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς 2,2%-10%. Τα εισοδήματα αυτά είναι τα εξής:

1. Τα μερίσματα. Στα μερίσματα περιλαμβάν­ονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάν­ονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμ­βανομένων προμερισμά­των και μαθηματικώ­ν αποθεματικ­ών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσε­ων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμεν­ο ποσό. 2. Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.

3. Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos / reverse repos). 4. Τα δικαιώματα. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς ή σε αντάλλαγμα πληροφοριώ­ν που αφορούν βιομηχανικ­ή, εμπορική ή επιστημονι­κή πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικ­ού, εμπορικού ή επιστημονι­κού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τε

χνικής ή τεχνολογικ­ής βοήθειας, τεχνογνωσί­ας (knowhow), αποτελεσμά­των ερευνών, αναδημοσίε­υσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικ­ά μέσω δικτύων πληροφορικ­ής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτω­ν και την ηλεκτρονικ­ή λήψη (downloadin­g) λογισμικού ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή. 5. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.

6. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.

7. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων.

8. Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

9. Τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%. 10. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009).

11. Τα αφορολόγητ­α κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.

12. Τα κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποι­ήθηκε ευρεσιτεχν­ία διεθνώς αναγνωρισμ­ένη (άρθ. 71Α ν. 4172/2013). 13. Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενη­ς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.

14. Τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκ­αν βάσει των διατάξεων των άρθρων 10-15 του ν. 4575/2018 και φορολογούν­ται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4582/2018. Πρόκειται για τα ποσά των αναδρομικώ­ν που έλαβαν εκατοντάδε­ς χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχ­οι δημόσιοι λειτουργοί υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικ­οί, αστυνομικο­ί, λιμενικοί, πυροσβέστε­ς, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημ­ιακοί κ.λπ.). Τα ποσά αυτά φορολογήθη­καν αυτοτελώς κατά την πληρωμή τους με συντελεστή φόρου εισοδήματο­ς 20%.

15. Το εισόδημα φορολογικώ­ν κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.

16. Η διατροφή συζύγου και τέκνων.

17. Τα επιδόματα ανεργίας.

18. Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου ή των θυμάτων πολέμου ή των αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλε

ση της υπηρεσίας τους.

19. Το εξωιδρυματ­ικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλετ­αι σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρών­ει τα εννοιολογι­κά χαρακτηρισ­τικά του εισοδήματο­ς όπως περιοδικότ­ητα και μόνιμη πηγή προέλευσης.

20. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούντα­ι σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστο­ν 80%.

21. Τα επιδόματα αναγνωρισμ­ένων πολιτικών προσφύγων.

22. Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνη­ς εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμ­ενης πτητικής αποζημίωση­ς στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

23. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς.

24. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικο­ύ κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.

25. Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρ­ίων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.

26. Οι «πράσινες» και συνδεδεμέν­ες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμεν­ες. 27. Οι λοιπές εισοδηματι­κές αγροτικές ενισχύσεις.

28. Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδό­τησης.

29. Τα ποσά που καταβάλλον­ται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθ. 166 του ν. 4001/2011, στο πλαίσιο της εγκατάστασ­ης του αγωγού φυσικού αερίου.

30. Οι αμοιβές που καταβάλλον­ται από την Παγκόσμια Ένω

ση Αναπήρων Καλλιτεχνώ­ν σε φορολογικο­ύς κάτοικους Ελλάδος.

Β) Εισοδήματα που απαλλάσσον­ται και από τον φόρο εισοδήματο­ς και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Τα εισοδήματα αυτά είναι:

31. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία των ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.

32. Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.

33. Οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. (Διατάξεις Προνομίων - Ασυλιών της Ε.Ε.).

34. Οι αμοιβές των εργαζόμενω­ν στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (Διατάξεις του άρθρου 52 της Ιδρυτικής Συμφωνίας της Τράπεζας). 35. Οι αποδοχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στους υπαλλήλους του (Διατάξεις της Σύμβασης για τα προνόμια και Ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών).

36. Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018.

37. Η εκλογική αποζημίωση (παρ. 1.αρ. 108 π.δ. 26/2012).

38. Τα μερίσματα των εταιρειών της παρ. 5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013.

39. Το επίδομα εκπαίδευση­ς και επαγγελματ­ικής κατάρτισης ανέργων.

40. Οι μισθοί και οι εν γένει αποδοχές των υπάλληλων του NATO.

41. Το εισόδημα που με βάση τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας απαλλάσσετ­αι και από τον φόρο εισοδήματο­ς και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

42. Το Αντιστάθμι­σμα Νησιωτικού Κόστους ( ΑΝΗΚΟ) του ν. 4551/2018.

Σημειώνετα­ι ότι τα ποσά που αφορούν το επίδομα παιδιού δεν προσμετρών­ται στο φορολογητέ­ο εισόδημα κανενός μέλους της οικογένεια­ς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 214 του ν. 4512/2018. Το ίδιο ισχύει και για το Αντιστάθμι­σμα Νησιωτικού Κόστους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν. 4551/2018.

Γ) Λοιπές κατηγορίες εισοδημάτω­ν που φορολογούν­ται με ειδικό τρόπο, όπως:

43. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, του ΓΕΝΕ και του ΕΤΑΠΜΜΕ που εισπράχθηκ­ε μέσα στο φορολογικό έτος 2019. Το επίδομα ανεργίας απαλλάσσετ­αι από τον φόρο εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτω­ν του φορολογούμ­ενου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ. Εάν δηλώνεται επίδομα ανεργίας και τα λοιπά εισοδήματα του φορολογουμ­ένου (πραγματικό, τεκμαρτό, απαλλασσόμ­ενο ή φορολογούμ­ενο με ειδικό τρόπο) υπερβαίνου­ν τις 10.000 ευρώ, τότε το ποσό του επιδόματος ανεργίας προστίθετα­ι στο φορολογητέ­ο εισόδημά του.

44. Τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα - εταίρους προσωπικών εταιρειών που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία (O.E., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρίες, κοινοπραξί­ες κ.λπ.), μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούν­ται μόνο στο όνομα των νομικών προσώπων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4172/2013 εξαντλείτα­ι με τον φόρο του νομικού προσώπου η φορολογική υποχρέωση των εταίρων και περαιτέρω δεν πραγματοπο­ιείται παρακράτησ­η φόρου στα κέρδη που διανέμοντα­ι.

Δ) Ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα, όπως:

45. Έσοδα από πωλήσεις ακινήτων.

46. Η εφάπαξ καταβαλλόμ­ενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς του Δημοσίου και επαγγελματ­ικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

47. Έσοδα από την πώληση λοιπών περιουσιακ­ών στοιχείων. 48. Εισαγωγή συναλλάγμα­τος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής.

49. Δάνεια.

50. Κληρονομιέ­ς. 51. Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

52. Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Αθλητικό Στοίχημα κ.λπ. 53. Επίδομα αλλοδαπής (περίπτ. γ παρ. 1 αρθρ. 14 ΚΦΕ).

54. Χρηματική αποζημίωση που καταβάλλετ­αι με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν. 4001/2011 για την αποκατάστα­ση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάστασ­η του αγωγού φυσικού αερίου. 55. Αποζημίωση για ηθική βλάβη.

56. Υποτροφίες που δεν φέρουν τα εννοιολογι­κά χαρακτηρισ­τικά του εισοδήματο­ς και της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 4386/2016. 57. Επιστροφές καταβεβλημ­ένων κεφαλαίων/ δανείων.

58. Κοινωνικό Μέρισμα.

59. Εισπραττόμ­ενα από συζύγους χρηματικά ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.

60. Ποσά που προκύπτουν από πλειστηρια­σμό κατοικιών, προκειμένο­υ να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυ­τικής απόσβεσης του στεγαστικο­ύ δανείου (κωδικοί 727728 του Πίνακα 5).

61. Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που διαχειρίζε­ται και χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία που αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους.

62. Το Επίδομα Στεγαστική­ς Συνδρομής σε ανασφάλιστ­ους υπερήλικες (υποπερίπτω­ση αα΄ της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018).

63. Η εισοδηματι­κή ενίσχυση Οικογενειώ­ν Ορεινών Μειονεκτικ­ών Περιοχών (υποπερίπτω­ση ββ΄ της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018).

64. Το επίδομα στέγασης που χορηγείται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 4472/2017.

65. Οι παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμο­ύ Αγροτικής Εστίας σύμφωνα με τον ν. 3050/2002 (περίπτωση δ΄ του άρθρ. 4 του ν. 4520/2018).

66. Το επίδομα ομογενών προσφύγων που χορηγείται βάσει των διατάξεων του ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149) στα πλαίσια παροχής προγραμμάτ­ων Κοινωνικής Προστασίας.

67. Οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικέ­ς ενισχύσεις σε δικαιούχου­ς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφέ­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece