Naftemporiki

Με 10,1 εκατ. ευρώ «ποτίζει» την ανθοκομία η Κομισιόν

Εγκρίθηκε η καταβολή κρατικών ενισχύσεων για αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας

-

«Φιλί ζωής» για τη μαραμένη εγχώρια ανθοκομία αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ύψους 10,1 εκατ. ευρώ, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύει από τις αρχές Απριλίου ως μέρος της αντίδρασης της Ε.Ε. στην κρίση του κορονοϊού.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγω­γικού Συνεταιρισ­μού Αθηνών Αθανάσιο Κελμάγερ, είναι πολύ σημαντική, καθώς η απώλεια εσόδων των παραγωγών από την πανδημία κυμαίνεται στο 60%-70% μέχρι στιγμής, ενώ με γνώμονα ότι η πλειονότητ­α των εκδηλώσεων, γάμων, βαφτίσεων που είχαν προγραμματ­ιστεί για τους καλοκαιριν­ούς μήνες έχει ανασταλεί για το 2021, πλέον η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη για το κλάδο.

Η εξάπλωση της πανδημίας συνέπεσε χρονικά με την πιο δυνατή σεζόν για τους ανθοπαραγω­γούς, καθώς οι μήνες της άνοιξης αποτελούν εκ των πραγμάτων την περίοδο όπου η αγορά… ανθεί.

«Η πανδημία “έσκασε” σε μια

χρονική περίοδο που η αγορά είχε ξεκινήσει να ανακάμπτει από τη μακροχρόνι­α ύφεση. Το 2019 είχαν αρχίσει να διαφαίνοντ­αι τα πρώτα ενθαρρυντι­κά μηνύματα, κυρίως από την αυξητική τάση που είχε καταγραφεί στον τουρισμό και στην επιλογή της Ελλάδας και δη των νησιών ως τοποθεσία τέλεσης γάμων από πολίτες του εξωτερικού. Η τάση αυτή εκ των πραγμάτων διεκόπη βίαια» σημειώνει ο κ. Κελμάγερ.

Σημειώνετα­ι ότι ο εγχώριος ανθοκομικό­ς κλάδος υπέφερε

σημαντικά κατά τη δεκαετή ύφεση, έχοντας απολέσει υψηλό ποσοστό του τζίρου του, πέραν του 50%, ενώ μεγάλη μερίδα παραγωγών αποσύρθηκε από την καλλιέργει­α ανθέων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των μελών του Συνεταιρισ­μού Αθηνών από περίπου 320 μέλη προ κρίσης αριθμεί πλέον 117.

«Η ενίσχυση των 10 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να στηρίξουν τις καλλιέργει­ές τους» αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντ­ας ότι «επειδή ο κλάδος μας ήταν από τους πρώ

τους που βίωσαν την αναγκαστικ­ή διακοπή λειτουργία­ς σε συνάρτηση μετο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποθεματοπ­οίηση των ανθέων, αρκετοί παραγωγοί προκειμένο­υ να μπορέσουν να εξασφαλίσο­υν εισόδημα προχώρησαν στη λαχανοκομί­α, καταστρέφο­ντας ένα 20%-30% της καλλιέργει­ας ανθέων». Σε αυτό το πλαίσιο, η άμεση ενεργοποίη­ση κρατικών και κοινοτικών φορέων ενδεχομένω­ς να επιβραδύνε­ι τον ρυθμό της εγκατάλειψ­ης της καλλιέργει­ας λουλουδιών.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής ανθοκομίας θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσ­εων, οι οποίες θα μπορούν να δοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Από 1.250 έως

2.500 ευρώ ανά στρέμμα

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ορίζεται σε 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργει­ας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστι­κών δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνία­ς και άλλων ανθοκομικώ­ν φυτών εξωτερικού χώρου και σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργει­ας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίω­ν) ανθέων και καλλωπιστι­κών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, οι σχεδιασμοί των παραγωγών κινούνται σε στοχευμένε­ς δράσεις, με αιχμή την προσέλκυση των καταναλωτώ­ν στο να επιλέγουν αυτόχθονα ελληνικά φυτά. Η εναλλακτικ­ή για ορισμένους παραγωγούς είναι επίσης η στροφή στην καλλιέργει­α αρωματικών φυτών - βοτάνων, ενώ και η επιλογή της μονοκαλλιέ­ργειας δύναται να αποτελέσει μια βιώσιμη διέξοδο.

Σημειώνετα­ι ότι οι βασικές περιοχές ανάπτυξης της ανθοκομίας βρίσκονται σε Αττική, Βόλο, Θεσσαλονίκ­η και Κρήτη, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να συγκεντρών­εται στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής. Τα είδη που καλλιεργού­νται περισσότερ­ο είναι τριαντάφυλ­λα, γαρίφαλα, χρυσάνθεμα, καλέντουλε­ς, ανεμώνες και κρίνα.

Οι εξαγωγές φρέσκων λουλουδιών, αν και εμφανίζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ χαμηλές και κινούνται κυρίως στις βαλκανικές αγορές.

 ??  ?? Η απώλεια εσόδων των παραγωγών από την πανδημία κυμαίνεται στο 60%-70% μέχρι στιγμής.
Η απώλεια εσόδων των παραγωγών από την πανδημία κυμαίνεται στο 60%-70% μέχρι στιγμής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece