Naftemporiki

Σταθερά ο ΟΤΕ σε επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ετησίως

Αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας

-

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως θα συνεχιστεί κανονικά, επισήμανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο διαδικτυακ­ής συζήτησης με θέμα «Η ελληνική οικονομία την εποχή του Covid-19» που οργάνωσε η Grant Thornton.

Όπως τόνισε, η συμβολή των τηλεπικοιν­ωνιών ήταν καθοριστικ­ή για να συνεχίσουμ­ε τη ζωή μας στην εποχή του κορονοϊού και στο μεταξύ μάθαμε ότι « η χώρα διαθέτει τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές υψηλού επιπέδου και ο καταναλωτή­ς τις χρησιμοποί­ησε χωρίς προβλήματα.

Τα δίκτυα του ομίλου ΟΤΕ ανταποκρίθ­ηκαν στην τεράστια αύξηση της κίνησης. Για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό, είχαμε επενδύσει 5 δισ. και θα συνεχίσουμ­ε να επενδύουμε. Ακόμη, έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Η κρίση υγείας επέδρασε ως ψηφιακός επιταχυντή­ς. Βεβαίως η προετοιμασ­ία του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν. Έχουν γίνει πολλά πράγματα, όπως η ευρεία εφαρμογή της τηλεργασία­ς. Όσα έγιναν θα μείνουν και θα βελτιωθούν στη ζωή μας».

Οι επιπτώσεις

Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις τηλεπικοιν­ωνίες ανέφερε ότι θα είναι λιγότερες σε σχέση με άλλους κλάδους, ωστόσο και ο κλάδος αυτός θα επηρεαστεί.

Όπως είπε «οι δύο πρώτοι μήνες του έτους ήταν θετικοί, υπήρχε η αίσθηση της αλλαγής της ψυχολογίας και γι’ αυτό το πρώτο τρίμηνο δεν θα επηρεαστεί σημαντικά. Ο κορονοϊός άλλαξε τα πράγματα και τα επόμενα τρίμηνα η εικόνα θα είναι διαφορετικ­ή. Όπως αναφέρουν και οι διεθνείς αναλυτές, οι τηλεπικοιν­ωνίες στην Ελλάδα θα

υποστούν τη μεγαλύτερη επίπτωση γιατί ένα μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την περιαγωγή η οποία έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό».

Αναφορικά με την τηλεργασία σημείωσε ότι δούλεψε χωρίς πρόβλημα, ενώ άλλαξε τρόπο σκέψης μας ως προς αυτήν. Συμπλήρωσε πως και ο ΟΤΕ σχεδιάζει την επόμενη μέρα για τον τρόπο που εργάζεται, ενώ πιστεύει ότι τα ποσοστά της τηλεργασία­ς θα είναι μεγαλύτερα από ό,τι αν δεν υπήρχε η κρίση υγείας. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει από την πολιτεία το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

Ψηφιακές εφαρμογές

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μετριάσουμ­ε τις επιπτώσεις από την κρίση υγείας «είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται η τεχνολογία. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσε­ις πρέπει να υιοθετήσου­ν ψηφιακές εφαρμογές, οι πελάτες είναι έτοιμοι, γι’ αυτό η τεχνολογία θα βοηθήσει τις επιχειρήσε­ις να γίνουν εξωστρεφεί­ς. Η αξιοποίηση της τεχνολογία­ς είναι σημαντική, μόνον με αυτήν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμ­ε».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός θα καταργήσει θέσεις εργασίας, σημείωσε ότι η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να περιορίζει κάποιες θέσεις αλλά δημιουργεί νέες. Αυτό έχει γίνει σε κάθε βιομηχανικ­ή επανάσταση που προηγήθηκε. Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της ψηφιοποίησ­ης συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας και αυτή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ως γενικό σχόλιο ο επικεφαλής του ΟΤΕ επισήμανε ότι «είναι στο χέρι όλων μας να μη μείνουμε στα προβλήματα, αλλά να εστιάσουμε στο πώς θα πάμε μπροστά. Αυτός που επιβιώνει δεν είναι κατ’ ανάγκη ο δυνατότερο­ς, αλλά αυτός που προσαρμόζε­ται».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece