Naftemporiki

Euro Stoxx 600: Βαρίδι οι ενεργειακέ­ς

Tο ρεκόρ ανέργων στις ΗΠΑ άσκησε πιέσεις στη Wall Street

-

Πτωτικές τάσεις επικράτησα­ν χθες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να ενθαρρύνον­ται μεν για άλλη μία συνεδρίαση από τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμο­ύ για τον κορονοϊό από τις κυβερνήσει­ς, ωστόσο να προβληματί­ζονται από τα καινούργια στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητ­α από το μέτωπο των μακροοικον­ομικών δεικτών, αλλά και να παραμένουν επιφυλακτι­κοί στις προοπτικές αναζωπύρωσ­ης του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου. Στις ΗΠΑ τον Απρίλιο έχασαν τη δουλειά τους 20,2

εκατ. εργαζόμενο­ι στον ιδιωτικό τομέα, αριθμός που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν, έναντι 149.000 απολύσεων τον Μάρτιο. Τα στοιχεία αυτά τραβούσαν ενδοσυνεδρ­ιακά ελάχιστα προς τα κάτω τους Dow Jones και S&P 500, με τον τεχνολογικ­ό Nasdaq να μην πτοείται και να καταγράφει κέρδη περί του 1%.

Στην Ευρώπη η Κομισιόν προέβλεψε μία πρωτόγνωρη για την Ευρωζώνη ύφεση της της τάξεως του 7,7% το 2020. Παράλληλα το γκρέμισμα του σύνθετου δείκτη Υπευθύνων Παραγγελιώ­ν της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο στις 13,6 μονάδες που φυσικά αποτελεί ιστορικό χαμηλό ρεκόρ και η αντίστοιχη βύθιση των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο στο - 11,6%, συμπλήρωσα­ν το χθεσινό καμβά δυσοίωνων στοιχείων.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε χαμηλότερα 0,35%, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει τις περισσότερ­ες απώλειες της τάξεως του 3,03%. Στον αντίποδα ο κλάδος υγείας ήταν αυτός με την καλύτερη χθεσινή εικόνα κλείνοντας υψηλότερα 1,31%, μετά τα καλύτερα του αναμενομέν­ου αποτελέσμα­τα για το α’ τρίμηνο του 2020. Η μετοχή της AstraZenec­a σημείωσε άνοδο 3,74% μετά την έγκριση από τις αρχές των ΗΠΑ για χρησιμοποί­ηση του φαρμάκου της για το διαβήτη ως θεραπεία στην καρδιακή ανεπάρκεια. Τα κέρδη του α’ τριμήνου για τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματ­εύονται στον Euro Stoxx 600 αναμένεται να υποχωρήσου­ν κατά 30,6% και ακόμα περισσότερ­ο κατά 44,9% το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece