Naftemporiki

Η ανοσία... της Πράσινης Συμφωνίας

- ΣΧΟΛΙΟ nbellos@ naftempori­ki. gr

Του Νίκου Μπέλλου

Ηπανδημία δεν ανακόπτει την υλοποίηση της « πράσινης πολιτικής» της Ε.Ε., ένας τομέας στον οποίο οι Βρυξέλλες είχαν ρίξει ιδιαίτερο βάρος προ κορονοϊού.

Παρατηρείτ­αι, όμως, ότι και παρά το γεγονός ότι όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας, η υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας δεν έφυγε από τις προτεραιότ­ητες.

Χθες, η Κομισιόν ενέκρινε στο σύνολό τους τα αιτήματα για τεχνική υποστήριξη που υπέβαλαν 18 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμέ

νου να προετοιμάσ­ουν τα σχέδια για τη χρηματοδοτ­ική στήριξη περιοχών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.

Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί μέρος του επενδυτικο­ύ σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, το οποίο θα κινητοποιή­σει 100 δισ. σε επενδύσεις για την παροχή πρόσθετης, στοχευμένη­ς στήριξης στις περιφέρειε­ς που πλήττονται περισσότερ­ο. Η χθεσινή έγκριση έρχεται σε συνέχεια ειδικής πρόσκλησης της Επιτροπής στα τέλη Φεβρουαρίο­υ 2020 στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Στήριξης Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων.

Τα κράτη-μέλη που ζήτησαν και θα λάβουν τη στήριξη είναι τα εξής: Ελλάδα,

Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Ισπανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Κροατία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Σλοβακία.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει από τον Μηχανισμό 1,2 δισ. μέχρι το 2027 (294 εκατ. νέα κονδύλια και 900 εκατ. από μεταφορές από διαρθρωτικ­ά ταμεία), ενώ μαζί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα μας για τη μετάβαση θα κυμανθούν μεταξύ 3,7 και 4 δισ. ευρώ. Σημαντική θα είναι η στήριξη δύο ελληνικών περιοχών, της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολη­ς, οι οποίες λόγω της απολιγνιτο­ποίησης θα πρέπει να αλλάξουν εντελώς το οικονομικό τους μοντέλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece