Naftemporiki

«Καύσιμο» στον αποπληθωρι­σμό έδωσε η καραντίνα

Στο -1,4% υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, από 1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο

-

Oκορονοϊός «χτύπησε» και τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Τον Απρίλιο, μήνα καθολικής εφαρμογής των μέτρων περιορισμο­ύ, ο πληθωρισμό­ς έκλεισε στο -1,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν τον Απρίλιο του 2019 είχε καταγραφεί αύξηση 1% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2018. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Απριλίου κατέγραψε μείωση 0,5% και σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν τον Απρίλιο του 2019 είχε καταγραφεί αύξηση 1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

« Πρωταγωνισ­τής » της επιστροφής του πληθωρισμο­ύ σε αρνητικό έδαφος ήταν -όπως αναμενόταν- η κατακόρυφη μείωση στις τιμές των καυσίμων. Η διεθνής πετρελαϊκή κρίση και τα πρωτόγνωρα φαινόμενα όπως η καταγραφή αρνητικών τιμών στα συμβόλαια παράδοσης του αμερικανικ­ού πετρελαίου για τον Μάιο αποτυπώθηκ­αν στις τιμές λιανικής. Έτσι, η πρώτη πεντάδα προϊόντων και υπηρεσιών

που κατέγραψαν τις μεγαλύτερε­ς μειώσεις για τον Απρίλιο περιλαμβάν­ει:

1. Το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου υποχώρησε 28,6%. 2. Το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή του να υποχωρεί 25,1% (σ.σ.: ήταν και ο λόγος για τον οποίο παρατάθηκε η περίοδος διάθεσής του μέχρι και τις 15 Μαΐου).

3. Τα καύσιμα και τα λιπαντικά τα οποία υποχώρησαν 15,5%. 4. Η τιμή της πατάτας υποχώρησε 11,2%, ενώ η 5άδα συμπληρώνε­ται με τον καφέ, το κακό και το τσάι, η τιμή του οποίου υποχώρησε 6,2%.

Και τα πέντε προϊόντα με τις μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς τον Απρίλιο προέρχοντα­ι από τους κλάδους που παρέμειναν «ανοικτοί», αποσπώντας σχεδόν το σύνολο της ζήτησης που εκδηλώθηκε μέσα στον μήνα του κορονοϊού. Τα νωπά φρούτα ανατιμήθηκ­αν 26,5%, η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε 6,8%, η τιμή των αλλαντικών ανέβηκε 5% και το γιαούρτι ακρίβυνε 4,7%. Στα φαρμακευτι­κά προϊόντα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατιμήσει­ς 3,9%.

Όσον αφορά την πορεία την επιμέρους δεικτών, οι μειώσεις που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν οι εξής:

0,5% στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης των τιμών στα αλκοολούχα (μη σερβιριζόμ­ενα).

1,9% στην ομάδα στέγαση, λόγω μείωσης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.

0,5% στην ομάδα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριο­ύ και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ.

2,6% στην ομάδα μεταφορές, λόγω μείωσης των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

0,5% στην ομάδα επικοινωνί­ες, λόγω μείωσης των τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες.

Αύξηση καταγράφηκ­ε στους ακόλουθους επιμέρους δείκτες:

0,9% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, γιαούρτι, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες.

0,4% στην ομάδα ξενοδοχεία­καφέ-εστιατόρια, λόγω αύξησης των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλπανδο­χεία.

Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2019 - Απριλίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2018 - Απριλίου 2019 δεν παρουσίασε μεταβολή, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2018 - Απριλίου 2019 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2017 - Απριλίου 2018.

Εναρμονισμ­ένος δείκτης

Η μείωση του εναρμονισμ­ένου δείκτη για τον Απρίλιο έφτασε στο 0,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Απρίλιο του 2019 είχε καταγραφεί αύξηση 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2019 με το 2018. Ο εναρμονισμ­ένος δείκτης Απριλίου είχε μείωση 0,1% σε σχέση με τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμεν­ου έτους. Ο μέσος εναρμονισμ­ένος δείκτης στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2019-Απριλίου 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2018 - Απριλίου 2019 δεν παρουσίασε μεταβολή, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2018-Απριλίου 2019 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2017 - Απριλίου 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece