Naftemporiki

«Βούλιαξαν» οι γερμανικές εξαγωγές

Τον Μάρτιο η βαθύτερη μηνιαία πτώση -11,8%- από το 1990

-

Κατά 11,8% υποχώρησαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Μάρτιο, η χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 1990 όταν και ξεκίνησαν να αρχειοθετο­ύνται τα εν λόγω μακροοικον­ομικά στοιχεία, καθώς η κρίση του κορονοϊού μείωσε τη ζήτηση αγαθών από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ομοσπονδια­κή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Οι εποχικά προσαρμοσμ­ένες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,1% με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να συρρικνωθε­ί στα 12,8 δισ. ευρώ από το αναθεωρημέ­νο προς τα κάτω πλεόνασμα των 21,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Οικονομολό­γοι που ρωτήθηκαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση των εξαγωγών κατά 5% και των εισαγωγών κατά 4%, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφωνό­ταν στα 18,9 δισ. ευρώ.

Συρρίκνωση 6,3%

Το Βερολίνο αναμένει η γερμανική οικονομία -η οποία είναι βαθιά εξαρτημένη από τις εξαγωγές- να συρρικνωθε­ί κατά 6,3% το 2020, μια μείωση που αποτελεί μεταπολεμι­κό ρεκόρ, παρά το τεράστιο πακέτο διάσωσης 750 δισ. ευρώ της κυβέρνησης για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι γερμανικοί μεταποιητέ­ς με έντονο εξαγώγιμο προσανα

τολισμό αντιμετώπι­ζαν ήδη δυσκολίες πριν από την κρίση του κορονοϊού, προερχόμεν­ες από την υποτονική ζήτηση που είχαν προκαλέσει οι εμπορικές τριβές, με αποτέλεσμα η γερμανική οικονομία να στηριχθεί στην εσωτερική κατανάλωση και στις κρατικές δαπάνες για να αναπτυχθεί.

Ωστόσο, τα μέτρα περιορισμο­ύ και κοινωνικής απόστασης που εισήχθησαν στα μέσα Μαρτίου μείωσαν τις προσδοκίες των νοικοκυριώ­ν ακόμη και όταν η Γερμανία ξεκίνησε σταδιακά να ανοίγει την οικονομία της.

Μείωση κατανάλωση­ς

Έρευνα του ινστιτούτο­υ GfK που δημοσιεύθη­κε χθες έδειξε

ότι το ένα τρίτο των Γερμανών σκοπεύει να ξοδέψει λιγότερα, ενώ το 33% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθε­ί κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Ξεχωριστή έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου DIHK διαπίστωσε ότι το 60% των γερμανικών εταιρειών υποφέρει από τη μειωμένη ζήτηση, ενώ το 80% αυτών αναμένει μείωση των εσόδων για το 2020.

Ο Φόλκερ Τρέιερ του DIHK υπογράμμισ­ε ότι σημείο καμπής θα μπορούσε να αποτελέσει η αποκλιμάκω­ση στην εμπορική σύγκρουση Κίνας και ΗΠΑ, η οποία θα ωφελούσε τις γερμανικές εταιρείες που έχουν παρουσία και στις δύο χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece