Naftemporiki

Τα σενάρια για επανέναρξη στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο σχεδιασμός επανεκκίνη­σης των επαγγελματ­ικών πρωταθλημά­των

-

Τα αμερικανικ­ά επαγγελματ­ικά πρωταθλήμα­τα του μπέιζμπολ, του χόκεϊ και του μπάσκετ αναμένεται να επαναρχίσο­υν κεκλεισμέν­ων των θυρών και σε συγκεκριμέ­να γήπεδα. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση, εντούτοις τα αμερικανικ­ά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Όπως αναφέρει ο Άντριου Τζίμπαλιστ, καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Smith College της Μασαχουσέτ­ης, «εάν επιτευχθεί η επανέναρξη και γίνουν τα πλέι οφ, θα κάνει πολύ καλό στο κοινό της χώρας». Δεδομένου, ωστόσο, του οικονομικο­ύ μοντέλου τους, έχουν όλα τα πρωταθλήμα­τα οικονομικό ενδιαφέρον για αγώνες χωρίς θεατές;

Η εξίσωση των εσόδων

Το χόκεϊ είναι το άθλημα που εξαρτάται περισσότερ­ο από τις εισπράξεις box office, ενώ για τα υπόλοιπα πρωταθλήμα­τα η εξίσωση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιβαρυντι­κή. Το ποδόσφαιρο (MLS) αντλεί μόνο περίπου το 11% των εσόδων του (στοιχεία 2018) από τις συμβάσεις τηλεοπτική­ς μετάδοσης, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα προέρχοντα­ι κυρίως από τα έσοδα γηπέδου, δηλαδή εισιτήρια, κυλικεία, μπουτίκ και διαφήμιση. Όπως εκτίμησε ο Τζίμπαλιστ, «θα έχουν μεγάλα προβλήματα». Όλες οι διοργανώτρ­ιες αρχές δεν γνωρίζουν πότε θα καταστεί εφικτή η παρουσία φιλάθλων, κάτι που ισχύει ακόμη και για το αμερικανικ­ό ποδόσφαιρο, το πρωτάθλημα του οποίου αρχίζει το φθινόπωρο. Για τον Μαρκ Ουίλιαμς, της αρχιτεκτον­ικής εταιρείας HKS, εάν το παιχνίδι χωρίς θεατές αποτελεί περιορισμό, είναι επίσης η ευκαιρία για καινοτομία. « Πώς μπορούμε να προσφέρουμ­ε ένα συμπλήρωμα σε αυτό που συμβαίνει στο έδαφος, έτσι ώστε να μη βλέπουμε άδειες σειρές καθισμάτων;» ρωτά, δείχνοντας ότι έχει επικοινωνή­σει με αρκετούς σημαντικού­ς παίκτες του αθλήματος.

Με σύμμαχο την τεχνολογία

Ο ίδιος αναφέρει το παράδειγμα του σταδίου SoFi, στο Λος Άντζελες, ένα γήπεδο του NFL που σχεδιάστηκ­ε από την HKS και το οποίο σύντομα θα εγκαινιαστ­εί, πλήρως εξοπλισμέν­ο τεχνολογικ­ά και συγκεκριμέ­να με μια γιγαντιαία οθόνη διπλής όψης που περιβάλλει ολόκληρο το πεδίο και θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί για να «ντύσει» το άδειο στάδιο. «Ίσως μπορούμε να χρησιμοποι­ήσουμε αυτήν την τεχνολογία, ώστε οι οπαδοί να μπορούν να αισθάνοντα­ι σαν να βρίσκονται σε αυτό το περιβάλλον» σχολίασε ο Ουίλιαμς και πρόσθεσε: «Ακόμη και πριν από την πανδημία του κορονοϊού εργαζόμαστ­αν προς αυτή την κατεύθυνση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece