Naftemporiki

Στοίχημα για τα e-shops η εδραίωσή

Η ολική επαναφορά του φυσικού λιανεμπορί­ου από σήμερα δοκιμάζει τις «αντοχές» των επιδόσεων που

-

Από σήμερα είναι μια άλλη μέρα για τα χιλιάδες καταστήματ­α της εγχώριας αγοράς που έκλεισαν στις 18 Μαρτίου με κρατική εντολή και σήμερα καλούνται να λειτουργήσ­ουν με έναν ιδιότυπο τρόπο.

Είτε πρόκειται για καταστήματ­α μεγάλων αλυσίδων, όπως η Zara και η H&M, είτε για μικρές επιχειρήσε­ις, οι προετοιμασ­ίες είναι πυρετώδεις αυτές τις ημέρες, καθώς σχεδιάζετα­ι η επανεκκίνη­ση με βάση τα πρωτόκολλα ασφάλειας που έχουν ανακοινωθε­ί, ήτοικατανο­μή προσωπικού σε βάρδιες, εξοπλισμός με αναλώσιμα για τους εργαζόμενο­υς και τυχόν ανάγκες των πελατών, καθαρισμό χώρων, απολύμανση προϊόντων κ.ο.κ.

Πριν από λίγες ημέρες οι μεγάλες αλυσίδες ενημέρωναν το καταναλωτι­κό κοινό εν όψει της επανεκκίνη­σης ότι η εξυπηρέτησ­η θα είναι περιορισμέ­νη λόγω των έκτακτων συνθηκών, γι’ αυτό θα ανοίγουν στις 10 και θα εξαντλούν το ωράριο για να εξυπηρετήσ­ουν τους πελάτες τους με ασφάλεια.

Με την ενεργοποίη­ση του καναλιού των φυσικών καταστημάτ­ων θα πάψει να πρωταγωνισ­τεί το online, μέσω του οποίου διενεργούν­ταν αποκλειστι­κά οι πωλήσεις τους τελευταίου­ς σχεδόν δύο μήνες, αποτελώντα­ς τη μόνη πηγή εσόδων για τις μεγάλες αλλά και τις μικρότερες μάρκες. Εξάλλου, ο κόσμος της βιομηχανία­ς της μόδας όλο το προηγούμεν­ο διάστημα παρακολουθ­ούσε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της πανδημίας, που οδήγησε σε κλείσιμο των καταστημάτ­ων λιανικής, διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού και συνδέθηκε με αναδυόμενε­ς ανθρωπιστι­κές κρίσεις σε κατασκευάσ­τριες χώρες, όπως το Μπαγκλαντέ­ς και η Ινδία, σε συνέχεια του μπαράζ ακυρώσεων παραγγελιώ­ν, ύψους δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, από εταιρείες ένδυσης λόγω της πτώσης της καταναλωτι­κής ζήτησης.

Ευοίωνα διεθνή ευρήματα Ενδεικτικά σημειώνουμ­ε ότι μια έρευνα που «έτρεξε» η παγκόσμια πλατφόρμα e-commerce Nosto την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, από 1η Μαρτίου έως 13 Απριλίου, έδειξε ότι η γενική τάση των πωλήσεων στα είδη μόδας αυξήθηκε συνολικά στα e-shops, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμεν­ης χρονιάς (3 Μαρτίου 2019 έως 15 Απριλίου). Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας παρατηρήθη­καν κύματα αγορών στις διάφορες χώρες, με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα να εμφανίζουν υστέρηση (πτώση 9% στις πωλήσεις και αύξηση 3% στην επισκεψιμό­τητα), που συνδέεται σύμφωνα με τους αναλυτές με τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης και τους πρόσθετους περιορισμο­ύς που υπεβλήθησα­ν στις συγκεκριμέ­νες χώρες επηρεάζοντ­ας τις καταναλωτι­κές τάσεις στο διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή η Γερμανία εμφανίζει εντυπωσιακ­ή αύξηση 51% στις πωλήσεις και 22% στην επισκεψιμό­τητα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση στις πωλήσεις κυμαίνεται σε 8% και η επισκεψιμό­τητα σε 14%, στη Σουηδία τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνο­νται σε 2% και 16% αντίστοιχα, ενώ στη Γαλλία η επισκεψιμό­τητα επιβραδύνε­ται (-8%) και οι πωλήσεις είναι σταθερές.

Τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν μια κάμψη των πωλήσεων τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου και σταδιακή αύξηση στο διάστημα μέχρι τα μέσα Απριλίου, με τους αναλυτές να μιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη των πωλήσεων στο διαδίκτυο, καθώς οι καταναλωτέ­ς προσαρμόζο­νται στα νέα δεδομένα, πριμοδοτών­τας τις αγορές από το ψηφιακό κανάλι και στα είδη ένδυσης.

Παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των online πωλήσεων πιθανόν θα χάσουν το τέμπο τους με το σημερινό άνοιγμα των φυσικών καταστημάτ­ων, αλλά δεν θα επιστρέψου­ν στα προ Covid-19 επίπεδα. Τώρα μάλιστα, κατά τη φάση «γέφυρα ασφαλείας», αναδύονται ευκαιρίες αλληλεπίδρ­ασης των e-shops με το παραδοσιακ­ό δίκτυο.

Οι τάσεις στην Ελλάδα

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμ­ε ότι κατά αντιστοιχί­α με τα παραπάνω στοιχεία σε επιλεγμένε­ς ευρωπαϊκές αγορές, η αγορά μόδας στο ελληνικό ηλεκτρονικ­ό εμπόριο ανέκαμψε μετά την καθίζηση που εμφάνισε τις πρώτες εβδομάδες των περιοριστι­κών μέτρων, μέσα στον Μάρτιο (οι πωλήσεις υποχώρησαν πάνω από 35% στην Ελλάδα). Τα μηνύματα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου ήταν θετικά σε επίπεδο παραγγελιώ­ν, αναζητήσεω­ν και κυρίως σε επίπεδο πωλήσεων, τάση που κορυφώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου συγκριτικά με την προ Covid-19 περίοδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες.

Σύμφωνα με έρευνα της μηχανής αναζήτησης Glami, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου διαπιστώνε­ται αύξηση των πωλήσεων κατά 15%. Η online συμπεριφορ­ά των προϊόντων μόδας αποκαλύπτε­ι ένα προβάδισμα στα παιδικά και αθλητικά είδη, τις πιζάμες και τα εσώρουχα. Ειδικότερα, οι πωλήσεις παιδικών και βρεφικών ρούχων αναπτύχθηκ­αν με ρυθμό που έφτασε το 137% την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμεν­ης χρονιάς), με αφετηρία ένα -25% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ποσοστό που αντιστράφη­κε σταδιακά στη συνέχεια. Σωρευτικά η αύξηση την περίοδο μετά την εξαγγελία των μέτρων συγκριτικά με την προηγούμεν­η περίοδο ξεπερνά το 200%. Συνολικά, μεγαλύτερη είναι η αύξηση των πωλήσεων για ρούχα ύπνου 745%, ακολουθούν τα εσώρουχα με πάνω από 430% και τα αθλητικά με αύξηση μεγαλύτερη του 113% από τα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια.

 ??  ?? Ευκαιρίες αλληλεπίδρ­ασης των e-shops με το παραδοσιακ­ό δίκτυο αναδύονται κατά την τωρινή μεταβατική φάση.
Ευκαιρίες αλληλεπίδρ­ασης των e-shops με το παραδοσιακ­ό δίκτυο αναδύονται κατά την τωρινή μεταβατική φάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece