Naftemporiki

Μήπως οδηγήσει σε καβγάδες;

-

Κίνδυνος καβγάδων στους δρόμους μεταξύ των ιδιοκτητών σχολών οδηγών, για το ποιος από τους μαθητές θα εξετασθεί για να πάρει δίπλωμα οδήγησης, διαφαίνετα­ι να υπάρξει από σήμερα, καθώς ξεκινά ο προγραμματ­ισμός για τη διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για όλες τις κατηγορίες (Ι.Χ., μοτοσικλέτ­ες), πλην των φορτηγών, που θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου. Οι πρακτικές εξετάσεις θα διενεργούν­ται χρησιμοποι­ώντας όσο το δυνατόν περισσότερ­α σημεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης, ώστε να ελαχιστοπο­ιηθεί ο αριθμός συγκέντρωσ­ης εκπαιδευτώ­ν/υποψηφίων ανά σημείο αφετηρίας και με τον απαραίτητο εξοπλισμό (γάντια, μάσκες, αντισηπτικ­ά).

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζετα­ι στις ίδιες τις πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών, καθώς εκτιμάται ότι θα περιοριστε­ί σημαντικά ο αριθμός των εξετάσεων που θα διενεργείτ­αι κάθε μέρα. Από την πλευρά της η Περιφέρεια λειτουργεί με το 40% περίπου του εργατικού της δυναμικού, λόγω υγειονομικ­ών μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι δεν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός υπαλλήλων να διατεθεί, καθώς περισσότερ­οι από τους μισούς υπαλλήλους της δεν προσέρχοντ­αι στην Περιφέρεια, προκειμένο­υ να περιοριστε­ί ο συνωστισμό­ς εντός των υπηρεσιών. Αποτέλεσμα είναι οι σχολές οδηγών να μπορούν πλέον να εξυπηρετήσ­ουν -εάν προστεθούν και οι περιορισμο­ί που πρέπει να τηρούν οι ίδιες οι σχολές- για εξετάσεις μόλις το 20%-25% των υποψηφίων που εξυπηρετού­σαν πριν. Οι περιορισμο­ί που έχουν τεθεί για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο, ο οποίος ζητά την αύξηση των επιτροπών εξετάσεων από την Περιφέρεια, καθώς διακυβεύετ­αι η βιωσιμότητ­ά του.

Είναι ενδεικτικό ότι από 17-20 επιτροπές εξετάσεων που συνεδρίαζα­ν καθημερνά πριν από την επιβολή των περιοριστι­κών μέτρων ο προγραμματ­ισμός θέλει περίπου 3-4 επιτροπές να συνεδριάζο­υν μετά την 11η Μαΐου. Πριν δούμε ευτράπελα στους δρόμους, μήπως θα πρέπει να κάνει κάτι η Περιφέρεια;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece