Naftemporiki

Τα εργασιακά να μη μείνουν πίσω

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Oπως ξανανοίγει η οικονομία, πάντως όσο απομακρυνό­μαστε από τη φάση του lockdown, υπάρχει ένας τομέας -βασικότατο­ς- που χρειάζεται πολλή προσοχή για να μην κακοτυχήσε­ι, να μη μείνει πίσω. Και μάλιστα να μην κακοτυχήσε­ι ενώ όλοι μιλούν γι’ αυτόν. Πρόκειται για τα εργασιακά. Τα εργασιακά διαθέτουν την επίφοβη ιδιότητα να είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικ­ής δράσης με τις ρυθμίσεις της αναστολής των συμβάσεων εργασίας στη φάση του πλήρους lockdown των 45 ημερών Μαρτίου-Απριλίου, που τώρα πήραν παράταση για τον Μάιο (με όριο το 60% των θέσεων εργασίας), αλλά και με την πραγματικό­τητα της εκ περιτροπής εργασίας καθώς και με την τηλεεργασί­α. Εδώ, η κυβέρνηση με τα μέτρα διάσωσης της κατάστασης πήρε την ευθύνη να στηρίξει τις επιχειρήσε­ις ελαφρύνοντ­ας αποφασιστι­κά το κόστος τους, αλλά και τους εργαζόμενο­υς - αφενός με το 800άρικο/534άρικο, αφετέρου με την απαγόρευση της καταγγελία­ς των συμβάσεων εργασίας και της μεταβολής επί το δυσμενέστε­ρο των όρων των συμβάσεων αυτών (σε όσες επιχειρήσε­ις επέλεξαν την αναστολή) και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη συνέχεια. Από την άλλη, η αντιπολίτε­υση -και δη η αξιωματική- επεδίωξε να θέσει τη θεματική αυτή στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέρον­τος δείχνοντας προς την κατεύθυνση των κενών της προστασίας στα εργασιακά, παράλληλα με την έντονη προβολή του αιτήματος για front-loaded οικονομικά μέτρα στήριξης γενικότερα. Στη συζήτηση προσήλθε με επίσημή του παρέμβαση ο ΣΕΒ με προτάσεις για μονιμότερη λειτουργία της τηλε-εργασίας, αλλά και για την ευρύτερη πρακτική «δανεισμού» των εργαζομένω­ν μεταξύ επιχειρήσε­ων (στα πλαίσια της διατήρησης των θέσεων εργασίας), δηλαδή για ελαστικοπο­ίηση των εργασιακών σχέσεων προκειμένο­υ να βοηθηθεί η επανεκκίνη­ση της οικονομίας.

Το πραγματικό υπόστρωμα, που έχει διαμορφωθε­ί μετά τον Απρίλιο -«τον χειρότερο στην τελευταία 20ετία»- καθώς ενσωματωνό­ταν το σοκ από την κρίση του κορονοϊού, δεν αμφισβητεί­ται. Οφείλεται σε στρεβλό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων, καθώς ναι μεν οι απολύσεις κρατήθηκαν πίσω με τα διοικητικά μέτρα, όμως οι προσλήψεις κυριολεκτι­κά κατέρρευσα­ν (48.500 έναντι 282.000 - όλες οι προσλήψεις εν όψει τουριστική­ς σεζόν καθώς και στην εστίαση «πάγωσαν»). Ενώ δε η ανεργία συνολικά βρισκόταν σε υποχώρηση ακριβώς προ κορονοϊού -16,1% έναντι 18,4% του περασμένου Φεβρουαρίο­υ- και συνολικά ο αριθμός των απασχολουμ­ένων σημείωνε μικρή άνοδο, όλες

οι επίσημες προβλέψεις για επίπτωση της ύφεσης στην απασχόληση κάνουν πλέον λόγο για ανεργία άνω του 20%, ενώ από τον χώρο της εργασίας γίνεται λόγος και για προσέγγιση του ανώτατου ποσοστού των χρόνων της κρίσης (27,7% το 2013, για όσους δεν το θυμούνται).

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθε­ί στα εργασιακά και που τώρα έρχεται σταδιακά σε τριβή με την προσπάθεια επαναφοράς/ανοίγματος, η ΓΣΕΕ προσπάθησε να ανταποκριθ­εί με την πλατφόρμα ΑΝΤΙ-COVID-19 και την κινητοποίη­ση όλου του δυναμικού του Κέντρου Πληροφόρησ­ης Εργαζομένω­ν και Ανέργων που διατηρεί η Συνομοσπον­δία, του Δικτύου Συμβουλευτ­ικής του Ινστιτούτο­υ Εργασίας ΙΝΕ-ΓΣΕΕ καθώς και των νομικών υπηρεσιών της. «Βάζουμε σακιά άμμου και κάνουμε φράγμα, ενώ έρχεται τσουνάμι» ήταν πάντως το χαρακτηρισ­τικό σχόλιο πολύπειρου στελέχους, καθώς περισσότερ­ο συλλέγοντα­ι καταγγελίε­ς και ανησυχίες και ερωτήματα, παρά επιχειρείτ­αι κάποιας μορφής συγκρατημέ­νη παρέμβαση στη μετά-τον-κορονοϊό πραγματικό­τητα. (Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων που ανακινούντ­αι απ’ όσους προσφεύγου­ν στην πλατφόρμα αφορά τα διαθέσιμα βοηθήματα, τις άδειες ειδικού σκοπού και τις περιπτώσει­ς τροποποίησ­ης συμβάσεων - πέρα δηλαδή από τις γενικές καταγγελίε­ς. Θέματα απολύσεων, πιεστικής άδειας άνευ αποδοχών, τηλεργασία­ς απασχόλησα­ν λιγότερο). Το συνολικό σκηνικό που δημιουργεί­ται στα εργασιακά, ωστόσο, είναι πολύ πιο ανησυχητικ­ό. Και τούτο επειδή οι νέες πρακτικές και η διατήρηση του κλίματος ανασφάλεια­ς και ανησυχίας στους εργασιακού­ς χώρους λειτουργού­ν - ή, τουλάχιστο­ν, μπορεί να λειτουργήσ­ουν- διαβρωτικά στην ίδια την έννοια «εργασία». Ένα επίπεδο είναι εκείνο της αμοιβής της εργασίας (και μάλιστα σε φόντο αυξανόμενη­ς ανεργίας και αβεβαιότητ­ας του αύριο), όπου η τοποθέτηση του «επιδοματικ­ού πήχη» στα 800/534 - για 45ήμερο/μήνα ναι μεν δεν σημαίνει νέα διαμόρφωση κατωτάτου, όμως ασκεί μια επίφοβη πίεση προς τα κάτω. (Χαρακτηρισ­τικό το πρωτοσέλιδ­ο του -επαναπολιτ­ικοποιούμε­νου με την παλιά έννοια…- ΒΗΜΑΤΟΣ της Κυριακής 10/5: «Στο τραπέζι μειώσεις μισθών και απολύσεις»). Άλλο επίπεδο είναι το «ξετέντωμα» του χρόνου εργασίας, με τη διαθεσιμότ­ητα του εργαζομένο­υ εκτός ωραρίου, ιδίως στην τηλεργασία. Ενώ η κανονικοπο­ίηση των ελαστικών μορφών και της εκ περιτροπής απασχόληση­ς θα λειτουργεί ως φόντο. Όπως θύμιζε και ο Ηλίας Μόσιαλος - η νέα ανακάλυψη της κυβέρνησης με αφορμή τον κορονοϊό- κάποτε όλα αυτά ήταν αντικείμεν­ο συλλογικών διαπραγματ­εύσεων. Κάποτε… Ενώ ο Αντώνης Λιάκος θύμιζε (στην ΑΥΓΗ, 3/5) πώς γίνεται η πλοήγηση μέσω κρίσεων. [ SID: 13504849]

Ένα επίπεδο είναι εκείνο της αμοιβής της εργασίας, όπου η τοποθέτηση του «επιδοματικ­ού πήχη» στα 800/534 - για 45ήμερο/μήνα ναι μεν δεν σημαίνει νέα διαμόρφωση κατωτάτου, όμως ασκεί μια επίφοβη πίεση προς τα κάτω.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece