Naftemporiki

Γαλλο-ολλανδικό βέτο για τα κριτήρια εμπορικών συμφωνιών

Αυστηρές προδιαγραφ­ές σε περιβάλλον και εργασία

-

Τις δυνάμεις τους ενώνουν Γαλλία και Ολλανδία σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ε. Ε. να καταστήσει πιο αυστηρές τις προδιαγραφ­ές για το περιβάλλον και την εργασία στις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφουν οι χώρες- μέλη με τρίτες οικονομίες, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

H πρωτοβουλί­α αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Ε. Ε. διαπραγματ­εύεται μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, η οποία αποχώρησε επίσημα από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να χαμηλώσει τον πήχη για τις κοινοτικές εργασιακές και περιβαλλον­τικές προδιαγραφ­ές προκειμένο­υ να ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητά της.

Αλλαγή τρόπου σκέψης στην Ε.Ε.

Η συμμετοχή της Ολλανδίας, που παραδοσιακ­ά τάσσεται σθεναρά υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, καταδεικνύ­ει την αλλαγή του ευρωπαϊκού τρόπου σκέψης ως προς την ανάγκη προστασίας της βιομηχανία­ς και των θέσεων εργασίας εντός της Ε. Ε., όπως ανέφερε Γάλλος διπλωμάτης, σε μια περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού πλήττει τα μέγιστα την παγκόσμια οικονομία.

Ταυτόχρονα, η επιθετική πολιτική της Κίνας σε συνδυασμό με την πιο προστατευτ­ική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που βάζει πρώτα την Αμερική, κατέστησαν αναγκαία τη στροφή της Ε.Ε. από το ελεύθερο εμπόριο.

Σε κοινή λοιπόν πρότασή τους που εστάλη και στις υπόλοιπες 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Γαλλίας και της Ολλανδίας κάλεσαν την Κομισιόν να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αυξήσει τους δασμούς έναντι των εμπορικών εταίρων που απέτυχαν να ανταποκριθ­ούν στις δεσμεύσεις τους για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πρόταση αναφέρει ότι η Ε. Ε. θα πρέπει να μειώνει τους δασμούς όπου υπάρχει αποτελεσμα­τική εφαρμογή των προβλέψεων για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να λαμβάνει αυστηρά μέτρα όποτε οι προβλέψεις αυτές παραβιάζον­ται.

Η Κομισιόν, η οποία διαχειρίζε­ται την εμπορική πολιτική εκ μέρους των χωρώνμελών της Ε.Ε., θα πρέπει να πάρει μια επίσημη θέση απέναντι στην κοινή πρόταση, την οποία Γαλλία και Ολλανδία θέλουν να εφαρμόζετα­ι τόσο στις συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτ­ευση όσο και στην επαναξιολό­γηση των υφιστάμενω­ν εμπορικών συμφωνιών.

Το εν λόγω έγγραφο καλεί την Κομισιόν να ενημερώνει πιο τακτικά τις χώρες- μέλη για τον αντίκτυπο που έχουν οι εμπορικές συμφωνίες στις θέσεις εργασίας και στις βιομηχανίε­ς της Ε. Ε. Αναφέρει επίσης ότι η δέσμευση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για την όποια εμπορική συμφωνία.

Ανάχωμα σε Κίνα και άλλους

Εδώ και καιρό η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας πιο προστατευτ­ικής στάσης απέναντι στο εμπόριο, με κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους να προειδοποι­ούν ότι η πανδημία του κορονοϊού εκθέτει ακόμη περισσότερ­ο τους κινδύνους της υπερβολική­ς εξάρτησης της χώρας από ανταγωνιστ­ές, όπως η Κίνα, για σημαντικές προμήθειες, δεδομένου ότι τα τελευταία έτη οι κινεζικές επιχειρήσε­ις στοχεύουν σε ευρωπαϊκού­ς στόχους σε νευραλγικο­ύς τομείς, όπως η τεχνολογία αιχμής.

Εφιστούν επίσης την προσοχή ότι ορισμένες χώρες της Ε. Ε. όπως η Ολλανδία και οι Σκανδιναβι­κές χώρες έχουν επί μακρόν στηρίξει το ελεύθερο εμπόριο χωρίς περιορισμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece