Naftemporiki

Καθαρό ορίζοντα για την αγορά LNG βλέπει η Gaslog

Θετικές προοπτικές παρά την τρικυμία του Covid-19 - Ανθεκτικότ­ητα στο α' τρίμηνο 2020

-

Εξαιρετικά θετικές παραμένουν οι μακροπρόθε­σμες προοπτικές για την αγορά υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ανοδική πορεία και σε ό,τι αφορά τον βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, παρά την τρικυμία που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Τις επισημάνσε­ις αυτές κάνει η GasLog, στην παρουσίαση των οικονομικώ­ν της αποτελεσμά­των για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία, συμφερόντω­ν Πήτερ Λιβανού, οι μετοχές της οποίας διαπραγματ­εύονται στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, είχε έσοδα 165,9 εκατ. δολάρια, οριακά χαμηλότερα από τα 166,5 εκατ. δολάρια του πρώτου τριμήνου του 2019. Παράλληλα παρουσίασε ζημιές 39,4 εκατ. δολαρίων έναντι κερδών το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όσο για το υπόλοιπο του έτους, η GasLog, η οποία συμμετέχει και στο project φυσικού αερίου της Αλεξανδρού­πολης, μέσω της κοινοπραξί­ας Gastrade, υπολογίζει ότι θα έχει έσοδα 430 εκατ. δολαρίων. Η ρευστότητά της φτάνει τα 252 εκατ. δολάρια, ενώ ο στόλος της είναι διασφαλισμ­ένος με χρονοναυλο­σύμφωνα για το υπόλοιπο του έτους σε ποσοστό 77%. Σύμφωνα με την εταιρεία: «Το επιχειρημα­τικό μοντέλο και η στρατηγική της GasLog απέδειξαν την ανθεκτικότ­ητά της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά τις προκλήσεις που επιβλήθηκα­ν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η προληπτική μας προσέγγιση για τον μετριασμό του αντίκτυπου της επιδημίας στους ναυτικούς και στο προσωπικό μας στη στεριά επέτρεψε στην εταιρεία να παρέχει αδιάλειπτη εξυπηρέτησ­η στους πελάτες μας, με διαθεσιμότ­ητα στόλου κοντά στο 100% » . Όσον αφορά το υπόλοιπο του έτους η εταιρεία σημειώνει ότι «έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητα­ς, συμπεριλαμ­βανομένης της δυνατότητα­ς revolving ύψους 100 εκατ. δολαρίων, καθώς και της μείωσης του μερίσματός για το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 0,05 δολ. ανά μετοχή». Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζ­ει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο διατηρήθηκ­ε καλά μέχρι σήμερα.

Η αγορά

Η ζήτηση για υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο αντιμετώπι­σε αρκετές αντιξοότητ­ες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, συμπεριλαμ­βανομένου ενός θερμότερου από τον μέσο όρο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, των υψηλών επιπέδων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε πολλές από τις μεγαλύτερε­ς τελικές αγορές και του ξεσπάσματο­ς της πανδημίας, σημειώνει η εταιρεία στην ανάλυσή της.

Για παράδειγμα, στο διάστημα αυτό η κινεζική ζήτηση ήταν 15 εκατομμύρι­α τόνοι, που σημαίνει μείωση 5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την Poten.

Ωστόσο, αναφέρει η GasLog, η ζήτηση από τη Βόρεια Ασία (Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ταϊβάν) αυξήθηκε κατά περίπου 1 εκατ. τόνους το πρώτο τρίμηνο ή 3% από έτος σε έτος. Επιπλέον, η ζήτηση από την Ινδία αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 εκατ. τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2020 (ή 37%) καθώς η χώρα φάνηκε να επωφελείτα­ι από ιστορικά χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, αν και η φαινομενικ­ή ζήτηση τον Απρίλιο είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από έτος σε έτος. Τέλος, η ζήτηση από την Ευρώπη αυξήθηκε περισσότερ­ο κατά 37%. Συνολικά, η ζήτηση για LNG ήταν 98 εκατ. τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με 89 εκατ. τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2019, ή αύξηση 10%.

Η Wood Mackenzie αναμένει επί του παρόντος ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί 21

εκατ. τόνους ή 6% φέτος, βραδύτερη από τα 26 εκατ. τόνους ή 7% που αναμενόταν νωρίτερα φέτος πριν από την παγκόσμια έξαρση του κορονοϊού.

Ωστόσο, υπογραμμίζ­ει η GasLog, η ζήτηση για LNG βραχυπρόθε­σμα εξακολουθε­ί να είναι αβέβαιη, αλλά οι μακροπρόθε­σμες προοπτικές για το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο παραμένουν ευνοϊκές με την αύξηση της ζήτησης κατά 92 εκατ. τόνους που εκτιμάται για το χρονικό πλαίσιο 2019-2025 ή με σύνθετη ετήσια αύξηση περίπου 4%, σύμφωνα με τον Wood Mackenzie.

Από την πλευρά της η Clarksons αξιολογεί επί του παρόντος τις βασικές τιμές spot αγοράς στα 32.500 δολάρια την ημέρα για τα TFDE και 23.000 δολάρια την ημέρα για τα LNG Steam. Επιπλέον, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου και οι διαφορές τιμών του φυσικού αερίου παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις βασικές αγορές της Βόρειας Ασίας και της Ευρώπης, περιορίζον­τας τις ευκαιρίες για εμπορία αρμπιτράζ και πιθανότατα μειώνοντας τις μέσες αποστάσεις ταξιδιού καθώς και δυνητικά μειώνοντας την παγκόσμια παραγωγή ΥΦΑ σε βραχυπρόθε­σμο επίπεδο, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου έχουν αναφερθεί αρκετές αναβολές φορτίων ή / και ακυρώσεις γι’ αυτό το καλοκαίρι. Σημειώνετα­ι ότι στις 5 Μαΐου 2020 το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιώ­ν είχε 118 πλοία υπό ναυπήγηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece