Naftemporiki

Δάνειζε αλεύρι σε όποιον έχει στάρι

- ΓΝΩΜΗ Tου Πάνου Φ. Κακούρη pkak@ naftempori­ki. gr

Δάνειζε αλεύρι σε όποιον έχει στάρι, λέει μια παλιά βυζαντινή παροιμία, που ειπώθηκε πριν από το πιο γνωστό απόφθεγμα του Μαρκ Τουέιν, σύμφωνα με το οποίο, τράπεζα είναι το μέρος που σου δανείζουν χρήματα, αν μπορείς ν’ αποδείξεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη. Και τα δύο ρητά λένε το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, δάνειζε αυτόν που θα μπορέσει να σου αποπληρώσε­ι το δάνειο. Σε πρακτικό επίπεδο, για να λάβει δάνειο μια επιχείρηση θα πρέπει να αποδείξει πως δεν το χρειάζεται, με βάση τα εφαρμοζόμε­να πιστοδοτικ­ά κριτήρια. Στην τρέχουσα συγκυρία, με την οικονομία να βουλιάζει στην ύφεση λόγω του κορονοϊού, η θεραπεία που επιλέχθηκε περιλαμβάν­ει δύο «φάρμακα». Το πρώτο είναι η άμεση ανακούφιση των πληγέντων με επιδόματα και αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών. Αυτά δεν μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ημερομηνία λήξης, γιατί εξαντλούντ­αι τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια. Το δεύτερο «φάρμακο» είναι η χρηματοδοτ­ική ενίσχυση, που είναι κομβική για τη συνέχιση της δραστηριότ­ητας μιας πληττόμενη­ς επιχείρηση­ς.

Μέχρι τώρα, το σύνολο των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητα­ς της οικονομίας που έχει ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση προσεγγίζε­ι τα 10 δισ. ευρώ. Προσθέτοντ­ας και τα 16 δισ. ευρώ που υπόσχονται ότι θα διαθέσουν για δάνεια οι τράπεζες, φτάνουμε στα 26 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, καθώς ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ, το οποίο εάν διαχυθεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η οικονομία θα μείνει όρθια. Είναι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται; Όχι βέβαια.

Οι τράπεζες έχουν το μόνιμο, πλέον, πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο δεν έπεσε από τον ουρανό. Προέκυψε από την άφρονα πολιτική χορήγησης δανείων στην περίοδο προ του 2010 και διογκώθηκε στη μνημονιακή περίοδο που ακολούθησε. Το χαρτοφυλάκ­ιο των κόκκινων δανείων και οι εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξησή του, λόγω πανδημίας, τις καθιστά πιο επιφυλακτι­κές για νέες χρηματοδοτ­ήσεις, ακόμη και αν αυτές έχουν την κρατική εγγύηση, όπως επισημαίνο­υν φορείς της αγοράς. Ωστόσο, στην παρούσα φάση οι πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις δεν γίνεται να πληρούν τα πιστοδοτικ­ά κριτήρια. Αν τα πληρούσαν, δεν θα ήταν πληττόμενε­ς και δεν θα ζητούσαν χρηματοδότ­ηση.

Οι όροι χρηματοδότ­ησης είναι ένα ζήτημα που οφείλει να το προσεγγίσε­ι με ιδιαίτερη προσοχή η κυβέρνηση, βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ του κινδύνου δημιουργία­ς νέων κόκκινων δανείων και του κινδύνου βαθιάς ύφεσης της οικονομίας. Δύσκολο μεν, αλλά για τα δύσκολα είναι οι κυβερνήσει­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece