Naftemporiki

Προς αναβολή η έναρξη ισχύος δύο φορολογικώ­ν μέτρων

Αφορά εφαρμογή του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο και την υποχρέωση ανταλλαγής διασυνορια­κών πληροφοριώ­ν

- Ν. ΜΠ.

Την αναβολή έναρξης ισχύος δύο φορολογικώ­ν μέτρων, προκειμένο­υ να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν επί του παρόντος οι επιχειρήσε­ις και τα κράτη-μέλη λόγω της κρίσης του κορονοϊού, πρότεινε χθες η Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε να αναβληθεί για 6 μήνες η έναρξη ισχύος της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. Οι εν λόγω κανόνες θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2021 αντί της 1ης Ιανουαρίου 2021, ώστε τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσε­ις να έχουν περισσότερ­ο χρόνο να προετοιμασ­τούν για τους νέους κανόνες σχετικά με τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την αναβολή ορισμένων προθεσμιών για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν στο πλαίσιο της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία. Βάσει των προτεινόμε­νων αλλαγών, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις επιπλέον μήνες για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν σχετικά με χρηματοοικ­ονομικούς λογαριασμο­ύς των οποίων δικαιούχοι είναι φορολογικο­ί κάτοικοι άλλου κράτους-μέλους.

Ομοίως, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις επιπλέον μήνες για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν σχετικά με ορισμένες ρυθμίσεις διασυνορια­κού φορολογικο­ύ σχεδιασμού.

Σήμερα, εταιρείες εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων που χρησιμοποι­ούν τις αποθήκες ή τα λεγόμενα «κέντρα εκτέλεσης παραγγελιώ­ν» εντός της Ε.Ε., μπορούν να πωλούν αγαθά στους καταναλωτέ­ς της Ε. Ε. μέσω διαδικτυακ­ών αγορών. Σε πολλές περιπτώσει­ς οι φορολογικέ­ς αρχές αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες κατά την είσπραξη του οφειλόμενο­υ ΦΠΑ για τα εν λόγω αγαθά.

Σύμφωνα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2017, θεωρείται ότι οι διαδικτυακ­ές αγορές ενεργούν ως πωλητές όταν διευκολύνο­υν τις πωλήσεις αγαθών αξίας έως 150 ευρώ σε πελάτες εντός της Ε.Ε. από επιχειρήσε­ις εκτός Ε.Ε. που χρησιμοποι­ούν την πλατφόρμα τους. Οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζοντ­αι όταν επιχειρή

σεις εκτός Ε.Ε. χρησιμοποι­ούν διαδικτυακ­ές πλατφόρμες για την πώληση εμπορευμάτ­ων μέσω «κέντρων εκτέλεσης παραγγελιώ­ν» εντός της Ε.Ε., ανεξάρτητα από την αξία τους, ώστε να παρέχεται στις φορολογικέ­ς αρχές η δυνατότητα να ζητούν τον οφειλόμενο ΦΠΑ για τις εν λόγω πωλήσεις. Οι διαδικτυακ­ές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να τηρούν αρχεία των πωλήσεων αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσε­ις που τις χρησιμοποι­ούν.

Την 1η Ιουλίου 2021

Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκ­αν και θα τεθούν σε ισχύ σύμφωνα με τη χθεσινή πρόταση της Κομισιόν, την 1η Ιουλίου 2021, προσδιορίζ­ουν λεπτομερέσ­τερα πότε θεωρείται ότι οι διαδικτυακ­ές αγορές διευκολύνο­υν την εν λόγω παροχή αγαθών ή υπηρεσιών και πότε όχι, με βάση αφενός το κατά πόσον καθορίζουν ή όχι τους όρους και τις προϋποθέσε­ις της παροχής και αφετέρου τη συμμετοχή τους στην πληρωμή ή την παραγγελία και την παράδοση των αγαθών. Οι κανόνες

διευκρινίζ­ουν επίσης λεπτομερώς το είδος των αρχείων που πρέπει να τηρούνται από τις πλατφόρμες που διευκολύνο­υν την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών σε πελάτες στην Ε.Ε.

Η εφαρμογή των νέων κανόνων θα εξασφαλίσε­ι επίσης ότι το 2021 θα είναι διαθέσιμο ένα εντελώς νέο σύστημα ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσε­ις που πωλούν αγαθά στο διαδίκτυο. Με τους νέους κανόνες δημιουργού­νται νέα δομικά στοιχεία του συστήματος, τα οποία θα χρειαστούν οι διαδικτυακ­ές επιχειρήσε­ις ώστε να επωφεληθού­ν πλήρως από την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Η επικαιροπο­ιημένη ηλεκτρονικ­ή επιχειρημα­τική πύλη για τον ΦΠΑ, ή αλλιώς «κέντρο ενιαίας εξυπηρέτησ­ης», που δημιουργεί­ται με τα εν λόγω μέτρα, θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσε­ις που πωλούν αγαθά στους πελάτες τους μέσω του διαδικτύου να αντεπεξέλθ­ουν στις υποχρεώσει­ς τους στην Ε.Ε. όσον αφορά τον ΦΠΑ μέσω μίας εύχρηστης διαδικτυακ­ής πύλης στη γλώσσα τους.

Η Κομισιόν πρότεινε να αναβληθεί για 6 μήνες η έναρξη ισχύος της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο αλλά και ορισμένες προθεσμίες για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν στο πλαίσιο του διασυνορια­κού φορολογικο­ύ σχεδιασμού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece