Naftemporiki

Λίγοι ζητούν προστασία α’ κατοικίας

-

Σε μόλις 3.784 ανέρχονται συνολικά οι αιτήσεις πολιτών που έχουν υποβληθεί και διαβιβαστε­ί στις τράπεζες - διαχειριστ­ές δανείων για τη ρύθμιση μη εξυπηρετού­μενων οφειλών με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός των σχεδίων ρύθμισης που έχει εγκριθεί, αλλά και που έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτ­ες. Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνεται έως και τις 31 Ιουλίου 2020, καθώς λόγω της πανδημίας δόθηκε τρίμηνη παράταση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δυνητικοί δικαιούχοι της ρύθμισης ξεπερνούν τις 90.000 ( δανειολήπτ­ες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), επί των 3.784 αιτήσεων, έχουν δοθεί μόνο 1.758 προτάσεις ρύθμισης χρέους από τράπεζες - διαχειριστ­ές δανείων και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον ένα μήνα. Από τις 1.758 προτάσεις ρύθμισης, μόνο οι 1.077 έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτ­ες και εκκρεμεί η αποδοχή των 681 υπόλοιπων.

Σημειώνετα­ι ότι ο δανειολήπτ­ης αφού λάβει την πρόταση ρύθμισης χρέους και τη σχετική σύμβαση από την τράπεζα - διαχειριστ­ή δανείων, έχει προθεσμία 1 μήνα για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζετ­αι η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω η διαδικασία, στην επιδότηση. Αυτή τη στιγμή 1.026 δανειολήπτ­ες, εκ των 1.077 που έχουν αποδεχτεί την πρόταση ρύθμισης, έχουν ήδη λάβει έγκριση της κρατικής επιδότησης.

Η ΕΓΔΙΧ εγκρίνει την επιδότηση μέσα σε έναν μήνα αφότου ο πολίτης αποδεχθεί την ανωτέρω σύμβαση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του νόμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece