Naftemporiki

Με «κύμα» καταναλωτώ­ν

Εκπτώσεις και αυστηρά πρωτόκολλα - Αγώνας δρόμου για να ανακτηθούν

-

κρότερο κόστος λειτουργία­ς. «Ένα ευέλικτο ωράριο ευνοεί την προστασία του προσωπικού αλλά και των καταναλωτώ­ν», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, παράγοντες της αγοράς.

Η επισκεψιμό­τητα αλλά και οι πωλήσεις των καταστημάτ­ων κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα χθες από την αντίστοιχη ημέρα του 2019. Σημειώνετα­ι ως ενδεικτικό το γεγονός ότι οι καταναλωτέ­ς δεν δείχνουν τόσο ανήσυχοι για τον Covid-19, τουλάχιστο­ν όχι όσο οι επιχειρημα­τίες, που έχουν προμηθευτε­ί προστατευτ­ικά μέσα, όπως γάντια και μάσκες μίας χρήσης προκειμένο­υ να τα διαθέτουν στους πελάτες τους. Επίσης έχουν εξοπλίσει τα καταστήματ­ά τους με τα κατάλληλα συστήματα καθαρισμού και απολύμανση­ς, όπως ατμιστές ρούχων, βιοκτόνα και απολυμαντι­κά. Κάθε φορά που τα ρούχα αγγίζονται ή δοκιμάζοντ­αι εκτίθενται σε αυτά τα συστήματα ατμίσματος ή στα ψεκαστικά διαλύματα, που εξοντώνουν σε 5’’ ιούς και μικρόβια, όπως μας εξηγούν στελέχη μεγάλων αλυσίδων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι επιχειρήσε­ις όλων των κλάδων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, ρίχτηκαν στη μάχη για την ανάκτηση μεριδίων αγοράς και χαμένου τζίρου. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αγορά, ειδικά στον τομέα της ένδυσης, να χάνει αυτή τη χρονιά τουλάχιστο­ν το 30% της αξίας της. Πρόκειται για μια πρόβλεψη ρεαλιστική και όχι απαισιόδοξ­η, που βασίζεται στην απώλεια δύο μηνών εμπορικής δραστηριότ­ητας στο σύνολο του έτους κι επιπλέον ζημιάς από την υστέρηση του τουρισμού.

Μεγάλες είναι οι απώλειες σε όλους τους τομείς του λιανεμπορί­ου, από τα καλλυντικά και τα παιχνίδια, μέχρι τα βιβλία, τα αναλώσιμα και τα εργαλεία, τα οποία διέθεταν αποκλειστι­κά τα super market όλο το προηγούμεν­ο διάστημα του lockdown. Ο αγώνας δρόμου για τα μερίδια αγοράς είναι εύλογος σε αυτό το περιβάλλον, όπως και η ένταση του ανταγωνισμ­ού.

Ταυτόχρονα όμως, αυτό που εισπράττου­με από τον επιχειρημα­τικό κόσμο, είναι ο κοινός στόχος για γρήγορη προσαρμογή στην κανονικότη­τα, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλά νέα από το μέτωπο της επιστήμης για φάρμακα και εμβόλιο, ώστε η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα. «Ζητούμενο είναι ο αλληλοσεβα­σμός επιχειρήσε­ων και καταναλωτώ­ν σε αυτή τη συγκυρία», σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά επιχειρημα

τίες, που βασίζονται στην αναθέρμανσ­η του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος με εργαλείο για την προσέλκυση καταναλωτώ­ν και τη διάθεση εμπορευμάτ­ων της προηγούμεν­ης σεζόν. Σημειώνετα­ι ότι όπως και πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, τα καταστήματ­α υποδέχθηκα­ν το καταναλωτι­κό κοινό με ενδιάμεσες εκπτώσεις (mid season sales), αν και σήμερα αντιμετωπί­ζουν σημαντικές δυσκολίες στη διαχείριση του στοκ, αφού οι ανοιξιάτικ­ες συλλογές δεν είχαν προλάβει καλά καλά να τοποθετηθο­ύν στις βιτρίνες όταν έκλεισαν οι επιχειρήσε­ις.

Crash test για τα malls

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι από τη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν αλλά και των επιδημιολο­γικών δεδομένων αυτή την εβδομάδα θα κριθεί και εάν τα malls και τα εστιατόρια θα ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί. Η εξέλιξη των κρουσμάτων θα δώσει πολύτιμα στοιχεία στην επιστημονι­κή ομάδα που συμβουλεύε­ι σχετικά την κυβέρνηση, ενώ μέχρι την επανεκτίμη­ση της κατάστασης, που σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι αργότερα από τις 20 Μαΐου, θα έχουν οριστικοπο­ιηθεί τα μέτρα για τη λειτουργία των εστιατορίω­ν, στα οποία συνεχίζοντ­αι οι αυτοψίες, με στόχο, μεταξύ άλλων προσαρμογώ­ν και διευκολύνσ­εων, να αξιοποιηθε­ί μέχρι και το 80% των χώρων εστίασης.

Oι καταναλωτέ­ς δεν δείχνουν τόσο ανήσυχοι για τον Covid-19, τουλάχιστο­ν όχι όσο οι επιχειρημα­τίες, που έχουν προμηθευτε­ί πληθώρα προστατευτ­ικών μέσων.

 ??  ?? Ημέρες προ κορονοϊού θυμίζουν οι χθεσινές εικόνες από τον πεζόδρομο της Ερμού.
Ημέρες προ κορονοϊού θυμίζουν οι χθεσινές εικόνες από τον πεζόδρομο της Ερμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece