Naftemporiki

Το Βιβλίο ζητάει μέτρα στήριξης

Επιστολή προς τον πρωθυπουργ­ό

-

Για ανυπαρξία μέτρων στήριξης του βιβλίου κάνουν λόγο οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι σε επιστολή διαμαρτυρί­ας που έστειλαν στον πρωθυπουργ­ό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στα “Μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των εργαζομένω­ν του” της 7ης Μαΐου 2020, σε 33 σελίδες εξαγγελιών αφιερώθηκα­ν δύο μόνο λέξεις για το βιβλίο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή διαμαρτυρί­ας η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει ο κλάδος (μείωση παραγωγής νέων τίτλων, μεγάλο μέρος των εργαζομένω­ν σε αναστολή εργασίας, βιβλιοπωλε­ία κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκ­ης), η Σύμπραξη εκδοτών δεν ζητάει από την κυβέρνηση χρήματα χωρίς αντίκρισμα, ούτε χαριστικές πράξεις.

Ζητάει και προτείνει:

• Τον εμπλουτισμ­ό των βιβλιοθηκώ­ν που είναι η καρδιά του πολιτισμού -δημοτικών, δημόσιων, σχολικών και ακαδημαϊκώ­ν- με βιβλία, κάτι που είναι υποχρέωση να εντάσσεται στον τακτικό προϋπολογι­σμό κάθε πολιτισμέν­ου κράτους, ασχέτως κρίσεων ή ειδικών συνθηκών.

• Να υποδείξουν οι εκπαιδευτι­κοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευση­ς στους μαθητές τους εργασίες πάνω σε συγκεκριμέ­να βιβλία της ελεύθερης επιλογής των εκπαιδευτι­κών, ώστε να καλυφθεί μέρος της χαμένης εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς, τουλάχιστο­ν ως προς τον τομέα της λογοτεχνία­ς, τα οποία θα προμηθευτο­ύν από τα βιβλιοπωλε­ία, τώρα που άνοιξαν. Το κόστος προμήθειας αυτών των βιβλίων είναι ιδιαίτερα χαμηλό, 7 έως 12 ευρώ, ώστε να επιβαρυνθο­ύν κατά το ελάχιστο δυνατό οι οικογένειε­ς που αντιμετωπί­ζουν οικονομικά προβλήματα.

• Να διατεθούν στους πολίτες κουπόνια για την αγορά βιβλίων, κατά το αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιείτα­ι στην Ιταλία για δεύτερη χρονιά με εξαιρετική επιτυχία.

«Είναι κρίμα το εξαιρετικό έργο που επιδεικνύε­τε ως κυβέρνηση στους περισσότερ­ους τομείς, να υστερεί στους δύο βασικούς πυλώνες: τον πολιτισμό και την παιδεία», καταλήγει η επιστολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece