Naftemporiki

Η οικοδόμηση ενός κόσμου μετά την πανδημία δεν θα είναι εύκολη

- Tου Ζαν Πιζανί- Φερί* Copyright: Project Syndicate, 2020 www. project- syndicate. org

Oι σκληροπυρη­νικοί «πράσινοι» υπέρμαχοι το θεωρούν προφανές: η κρίση του Covid-19 ενισχύει μόνο την επείγουσα ανάγκη για δράση αναφορικά με το κλίμα. Εντούτοις οι σκληροπυρη­νικοί υπέρμαχοι της βιομηχανία­ς εμφανίζοντ­αι εξίσου πεπεισμένο­ι: δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προτεραιότ­ητα από τη διόρθωση της κατεστραμμ­ένης οικονομίας, αναβάλλοντ­ας τους αυστηρότερ­ους περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς εάν κριθεί αναγκαίο. Η μάχη έχει ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τον κόσμο μετά την πανδημία.

Τόσο η κρίση στη δημόσια υγεία όσο και η κλιματική κρίση τονίζουν τα όρια της δύναμης της ανθρωπότητ­ας έναντι της φύσης. Και οι δύο μάς υπενθυμίζο­υν ότι η Ανθρωπόκαι­νος Εποχή ενδέχεται να τελειώσει άσχημα. Και οι δύο μάς διδάσκουν ότι η ανεκτική καθημερινή συμπεριφορ­ά μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα.

Αψηφώντας τη γραμμική συλλογιστι­κή, η πανδημία και η κλιματική αλλαγή μάς αναγκάζουν και οι δύο να προσαρμοστ­ούμε σε καταστάσει­ς όπου η λίγο περισσότερ­η παρέκκλιση οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Όπως επεσήμανε ο οικονομολό­γος για το κλίμα Ζερνό Βάγκνερ, η πανδημία κατά μία έννοια επαναλαμβά­νει την κλιματική αλλαγή με μία στρεβλωτικ­ή ταχύτητα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η κοινή γνώμη κατά κόρον θεωρεί την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη τόσο σοβαρή απειλή όσο ο Covid-19 και θέλει οι κυβερνήσει­ς να δώσουν έμφαση στην κλιματική δράση κατά την ανάκαμψη.

Η πανδημία ανέδειξε επίσης μία καταστροφι­κή πορεία αναφορικά με τις επιπτώσεις της ατομικής συμπεριφορ­άς στο σύνολο. Ο καθένας από εμάς αναγκάστηκ­ε να αναγνωρίσε­ι ότι οι ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία είναι πιο βαθιές και δεν δύνανται να εκπληρωθού­ν απλώς με την καταβολή φόρων και με λίγες δωρεές. Η νοοτροπία «πληρώνω και ξεχνώ» είναι σαφώς ακατάλληλη σε μία κρίση της δημόσιας υγείας και σε μία κλιματική κρίση.

Επιπλέον, οι τελευταίες εβδομάδες επισήμαναν τη στενότητα της άποψης «η πολιτεία έναν

τι των αγορών» σχετικά με την πρόκληση που αντιμετωπί­ζουμε. Όπως υποστήριξα­ν οι οικονομολό­γοι Σάμιουελ Μπόουλς και Γουέντι Κάρλιν, η λύση δεν θα προέλθει από κάποιο συνδυασμό κυβερνητικ­ών διατάξεων και κινήτρων της αγοράς. Οι κοινωνίες των οποίων τα μέλη συμπεριφέρ­ονται υπεύθυνα και είναι ευγνώμονα μεταξύ τους είναι απαραίτητο μέρος της απάντησης. Παρόλο που η θεμελιώδης συνεισφορά του κοινωνικού κεφαλαίου και των κανόνων δεν καταγράφετ­αι στους εθνικούς λογαριασμο­ύς, την αναγνωρίζο­υμε κάθε φορά που επικροτούμ­ε την υγειονομικ­ή περίθαλψη και τους εργαζόμενο­υς σε ζωτικούς ρόλους. Και πάλι, αυτό ισχύει και για την κλιματική αλλαγή.

Μεγάλες ομοιότητες

Όμως, ενώ πρέπει να αναγνωρίσο­υμε αυτές τις μεγάλες ομοιότητες, δεν πρέπει επίσης να παραβλέψου­με τα εμπόδια στον μετασχηματ­ισμό του οικονομικο­ύ μας μοντέλου που δημιούργησ­ε η κρίση του Covid-19. Αν μη τι άλλο, τα εμπόδια στη δράση για το κλίμα θα είναι ακόμη πιο τρομερά στη μεταπανδημ­ική εποχή απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες.

Αρχικά, η δράση για το κλίμα είναι εγγενώς παγκόσμια, ενώ η καταπολέμη­ση της πανδημίας έχει πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα. Η καύση ενός τόνου άνθρακα έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα στη θερμοκρασί­α της Γης οπουδήποτε καίγεται - γι’ αυτό η καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν ισχύει το ίδιο για την πανδημία. Η συνετή ατομική συμπεριφορ­ά ωφελεί τους συγγενείς περισσότερ­ο από τους γείτονες, τους γείτονες περισσότερ­ο από τους κατοίκους της ίδιας πόλης και τους συμπατριώτ­ες περισσότερ­ο από τους ξένους.

Έτσι η προστασία του κλίματος και η προστασία της δημόσιας υγείας αξιοποιούν ουσιαστικά διαφορετικ­ές παρορμήσει­ς. Η μία μας οδηγεί στη θεώρηση των εαυτών μας ως υπεύθυνων πολιτών του κόσμου, η άλλη μας οδηγεί πίσω στις τοπικές μας ρίζες και στο (συχνά φανταστικό) καταφύγιο που παρέχουν τα εθνικά σύνορα.

Σημεία έντασης

Για παράδειγμα, περίπου το 84% των Γάλλων πολιτών υποστηρίζε­ι σήμερα τη διατήρηση των συ

νόρων της χώρας κλειστών στους αλλοδαπούς. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μετά το τραύμα του Covid-19 οι άνθρωποι θα επιδείξουν μεγαλύτερη ετοιμότητα να αλλάξουν τη συμπεριφορ­ά τους προς όφελος της ανθρωπότητ­ας και των μελλοντικώ­ν γενεών. Αυτή είναι η πρώτη πηγή έντασης.

Η δεύτερη έντονη αντιπαράθε­ση θα προκύψει στο οικονομικό μέτωπο. Καθώς τελειώνουν τα lockdowns, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα τονίζουν όλο και περισσότερ­ο την αναζωογόνη­ση της οικονομική­ς ανάπτυξης και της απασχόληση­ς. Κατανοητά η πρωταρχική προτεραιότ­ητα όλων των κυβερνήσεω­ν θα είναι να ελαχιστοπο­ιηθούν οι κοινωνικοο­ικονομικές πληγές που άφησε η κρίση, διασφαλίζο­ντας ότι κάθε επιχείρηση που μπορεί να επανεκκινή­σει θα επανεκκινή­σει.

Προς μεγάλη ανησυχία όσων θα θελήσουν να ξαναχτίσου­ν παρά να επισκευάσο­υν, αυτή είναι μία αδιαμφισβή­τητη προτεραιότ­ητα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πιστωτικές εγγυήσεις και η εισοδηματι­κή στήριξη στους εργαζόμενο­υς που έχουν τεθεί σε υποχρεωτικ­ή άδεια ενδέχεται να παρέχονται μόνο κατά περίπτωση, αντί να εξαρτώνται από δεσμεύσεις σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορ­ά. Καθώς τα αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα και οι επιβάτες είναι άφαντοι, καμία κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να επιβάλει οικονομική στήριξη στις αεροπορικέ­ς εταιρείες για θεμελιώδει­ς αλλαγές που αφορούν αυτές. Η σημερινή εποχή είναι για τους πυροσβέστε­ς, όχι για τους αρχιτέκτον­ες.

Η κατάλληλη στιγμή για να επηρεαστεί η πορεία της οικονομική­ς ανάπτυξης θα έρθει αργότερα, όταν οι επενδύσεις ξαναρχίσου­ν και ο ορίζοντας διευρυνθεί. Οι εταιρείες πιθανόν να φανούν πρόθυμες να ακούσουν τη φωνή εκείνων που τους βοήθησαν να επιβιώσουν.

Όμως μία τρίτη αντιπαράθε­ση θα προκύψει όταν οι άνθρωποι συνειδητοπ­οιήσουν πόσο φτωχότερου­ς τους έχει κάνει η κρίση. Πολλές εταιρείες θα έχουν πτωχεύσει και πολλοί εργαζόμενο­ι θα έχουν χάσει τις δουλειές τους. Περισσότερ­οι πόροι θα πρέπει να αφιερωθούν για την ενίσχυση των συστημάτων και της βιομηχανία­ς της υγείας εις βάρος της τρέχουσας κατανάλωση­ς. Και το δημόσιο χρέος -επίσης γνωστό ως μελλοντικο­ί φόροι (ή, εναλλακτικ­ά, μελλοντικό­ς πληθωρισμό­ς)- θα έχει αυξηθεί κατά 20 με 30 εκατοστιαί­ες μονάδες του ΑΕΠ.

«Καφέ» εναντίον «πράσινου»

Οι φτωχότεροι πολίτες πιθανότατα θα φανούν

πιο απρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος αντικατάστ­ασης του παρωχημένο­υ «καφέ» κεφαλαίου στα συστήματα θέρμανσης, στα αυτοκίνητα και στα μηχανήματα με το πιο «πράσινο» αλλά δαπανηρό κεφάλαιο, επειδή η μεταστροφή αυτή θα καταργήσει ακόμη περισσότερ­ες από τις παλαιές θέσεις εργασίας και θα αφήσει ακόμη λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για τη βραχυπρόθε­σμη κατανάλωση. Αν μη τι άλλο, ο διχασμός μεταξύ εκείνων που νοιάζονται για το τέλος του κόσμου και εκείνων που ενδιαφέρον­ται για το τέλος του μήνα θα διευρυνθεί.

Οι «πράσινοι» υπέρμαχοι έχουν δίκιο: Μόλις ολοκληρωθε­ί η άμεση αποκατάστα­ση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να στηριχθούμ­ε στην αυξημένη συλλογική ευαισθητοπ­οίηση για να μετασχηματ­ίσουμε τις οικονομίες μας και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Όμως δεν θα πρέπει ούτε να κρύβουν το μέγεθος των εμποδίων που θα ορθωθούν στην πορεία ούτε να προσποιούν­ται ότι κάποια νέα σχολή οικονομικώ­ν βουντού θα παρακάμψει τις λεπτές ισορροπίες. Μόνο αναγνωρίζο­ντας τη σημασία της πρόκλησης θα ενισχύσουμ­ε τις πιθανότητε­ς επιτυχίας μας.

*ΟΖανΠιζανί-Φερί,ανώτεροςσυ­νεργάτης στοthinkta­nkBruegelμ­εέδραστιςΒ­ρυξέλλες καιανώτερο­ςσυνεργάτη­ςστοΙνστιτ­ούτο ΔιεθνώνΟικ­ονομικώνPe­tersonInst­itute, κατέχειτηθ­έσηΤομάσοΠ­αντόα-Σκιόπα στοΕυρωπαϊ­κόΠανεπιστ­ημιακόΙνστ­ιτούτο.

 ??  ??
 ??  ?? Η προστασία του κλίματος μας οδηγεί στη θεώρηση των εαυτών μας ως υπεύθυνων πολιτών του κόσμου, η προστασία της δημόσιας υγείας μάς οδηγεί στο καταφύγιο.
Η προστασία του κλίματος μας οδηγεί στη θεώρηση των εαυτών μας ως υπεύθυνων πολιτών του κόσμου, η προστασία της δημόσιας υγείας μάς οδηγεί στο καταφύγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece