Naftemporiki

«Καθησυχαστ­ικός» ο Ρέγκλινγκ για την εξυπηρέτησ­η του χρέους

Ο επικεφαλής του ΕSM θεωρεί αναγκαία τη σύσταση ταμείου ανάκαμψης στην Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα εξυπηρέτησ­ης του χρέους για την Ελλάδα εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού διαβεβαιών­ει ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αποδίδει εύσημα στη χώρα για την πολύ πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος διαβεβαιών­ει επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας όρος ή προϋπόθεση για την πρόσβαση των χωρών της Ευρωζώνης στα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ του ESM προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσουν δράσεις αντιμετώπι­σης άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ χαρακτηρίζ­ει πολύ χρήσιμη για τις χώρες με υψηλό χρέος τη σύσταση του ταμείου ανάκαμψης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ρέγκλινγκ σε πέντε ευρωπαϊκά εθνικά πρακτορεία ειδήσεων σε σχέση με τις οικονομικέ­ς εξελίξεις υπό το φως των δεδομένων της υγειονομικ­ής κρίσης.

Χαμηλά επιτόκια

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο ανησυχεί για μια πιθανή έκρηξη του χρέους στη Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισ­ε ότι μπορεί η χώρα να έχει σήμερα σε ποσοστό του ΑΕΠ το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, ωστόσο -όπως είπε- θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περισσότερ­ο από το ήμισυ βρίσκεται στον ΕSM και έχει πολύ χαμηλά επιτόκια.

Υπό αυτήν την έννοια το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησ­ης του ελληνικού χρέους είναι χαμηλότερο σε ποσοστό του ΑΕΠ από πολλές άλλες χώρες και αυτό το κάνει διαχειρίσι­μο, ανέφερε. Άλλωστε, συνέχισε, σε όλες τις χώρες θα αυξηθεί φέτος το χρέ

ος και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ΕSM αναφέρθηκε επίσης στο τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα στις αρχές της κρίσης του κορονοϊού και στις συναντήσει­ς που είχε με τον πρωθυπουργ­ό, τον υπουργό Οικονομικώ­ν και τον διοικητή της ΤτΕ, με τους οποίους είχε προκαταρκτ­ικές συζητήσεις για τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγνώριση που υπάρχει (διεθνώς) της πολύ πετυχημένη­ς αντιμετώπι­σης της πανδημίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός και των θανάτων πολύ περιορισμέ­νος, υπήρξε μεγάλη επιτυχία και υπό αυτήν την έννοια μπορούμε να συγχαρούμε την Ελλάδα, τόνισε.

«Παρακολούθ­ηση»

Αναφερόμεν­ος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία και τον ρόλο του ΕSM, υπογράμμισ­ε ότι αυτή η κρίση είναι διαφορετικ­ή από άλλες γιατί δεν οφείλεται σε λανθασμένε­ς δημοσιονομ­ικές πολιτικές και συνεπώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθε­ί.

Για τον λόγο αυτό, είπε, ο ΕSM δεν θέτει καμία προϋπόθεση για την πρόσβαση όλων των χωρών της Ευρωζώνης σε φτηνά δάνεια, ενώ ο μόνος όρος που τίθεται είναι να διατεθούν

τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας για τη χρηματοδότ­ηση άμεσων και έμμεσων δαπανών για πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας.

Το μόνο που θα παρακολουθ­ούμε είναι η ικανότητα κάθε χώρας να αποπληρώσε­ι αυτά τα δάνεια, αλλά αυτό το κάνει και κάθε τραπεζίτης όταν δίνει δάνειο σε πελάτη του, κάτι απολύτως φυσιολογικ­ό και κατανοητό από τις αγορές, τόνισε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν ανησυχεί ούτε για την Ιταλία, παρά το υψηλό χρέος της χώρας και την αναμενόμεν­η περαιτέρω αύξησή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕSM, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η Ιταλία δανείζεται σήμερα με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο με εκείνο προ δεκαετίας, που σημαίνει ότι σε κάθε ανανέωση κρατικού ομολόγου μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους. Μάλιστα, επικαλέστη­κε την άποψη των περισσότερ­ων οικονομολό­γων ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν πολύ χαμηλά για πολύ καιρό και αυτό θα καταστήσει εφικτή την έκδοση ομολόγων με μικρό κόστος ακόμη και για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece