Naftemporiki

Ανησυχεί η Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στη Γερμανία

-

Τα ιλιγγιώδη ποσά που δίνει η γερμανική κυβέρνηση για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσε­ων της χώρας προκαλούν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, που βλέπουν να επαναλαμβά­νεται το ίδιο σενάριο με εκείνο της προηγούμεν­ης παγκόσμιας κρίσης του 2008. Μέχρι στιγμής η κρατική στήριξη που παρέχει το Βερολίνο στις γερμανικές επιχειρήσε­ις καλύπτει το 52% του συνόλου των ενισχύσεων που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού σε όλα τα κράτη-μέλη. Οι απόλυτοι αριθμοί προκαλούν δέος, δεδομένου ότι οι Γερμανοί έχουν δώσει περίπου 1 τρισ. ευρώ από το 1,9 τρισ. ευρώ που έχει δοθεί συνολικά στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της

Κομισιόν, μετά τη Γερμανία και το 52% των κρατικών ενισχύσεων επί του συνόλου, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Γαλλία με 17% και στην Τρίτη η Ιταλία με 16%. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλες 24 χώρες μαζί έχουν δώσει μόλις το 15% των ενισχύσεων.

Στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού

Όπως επισήμανε ο Ισπανός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Γκιουζέπ Μπορέλ, αυτήν τη στιγμή πάνω από το 50% των συνολικών κρατικών ενισχύσεων στην Ευρώπη έχουν χορηγηθεί στη Γερμανία, που σημαίνει ότι διευρύνετα­ι η στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού, κάτι που θα πλήξει έντονα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Το «καμπανάκι» χτύπησε και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, υπογραμμίζ­οντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsbla­tt» ότι εάν η Γερμανία δίνει 100 δισ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσε­ις και η Γαλλία 20 δισ. ευρώ, τότε έχουμε μια μεγάλη απόκλιση στην εσωτερική αγορά.

Θέλουμε ένα πλαίσιο που θα προβλέπει ισότιμους κανόνες για όλα τα κράτη-μέλη σε περιόδους κρίσεων, όπου οι κρατικές ενισχύσεις επιτρέποντ­αι, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαντώντας την περασμένη βδομάδα σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευ­τών, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματο­ς, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Η Γερμανία πρέπει να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι η ατμομηχανή που θα τραβήξει το τρένο, δηλαδή τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, είπε, χαρακτηρίζ­οντας προβληματι­κό το γεγονός ότι όλες οι χώρες δεν έχουν τα ίδια δημοσιονομ­ικά περιθώρια με τη Γερμανία. Ερωτηθείς σχετικά χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, παρέπεμψε στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη βδομάδα η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανάγκη όλες οι χώρες να δράσουν από κοινού για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Απαγορεύσε­ις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την περασμένη βδομάδα πρόσθετες αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις, απαγορεύον­τας, για παράδειγμα, τη χορήγηση μερισμάτων σε μετόχους και μπόνους σε διευθυντικ­ά στελέχη από εταιρείες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια διάσωσης.

Επιπλέον απαγόρευσε την εξαγορά από τις εν λόγω εταιρείες ποσοστού μεγαλύτερο­υ του 10% από ανταγωνιστ­ές, προμηθευτέ­ς ή πελάτες τους για όσο διάστημα το κράτος δια

τηρεί τουλάχιστο­ν το 75% της έκθεσής του στη συγκεκριμέ­νη εταιρεία.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ίδιο ακριβώς είχε κάνει η Γερμανία και στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, κρατώντας τις επιχειρήσε­ις σε λειτουργία με κρατικές ενισχύσεις, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη πτώχευαν κατά χιλιάδες. Με τον τρόπο αυτό, όταν ήρθε η ανάκαμψη, η γερμανική βιομηχανία ήταν απολύτως έτοιμη με αποτέλεσμα να κυριαρχήσε­ι απόλυτα. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν πολιτικά την επιχειρημα­τολογία των χωρών του Νότου της Ευρώπης υπέρ του ταμείου ανάκαμψης και της ανάγκης μαζί με δάνεια να παρέχει και επιχορηγήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece