Naftemporiki

Προκαταβολ­ή Νο2

Βολής της αίτησης στον πρώτο γύρο

-

ότι το αιτούμενο σε επίπεδο ενιαίας επιχείρηση­ς ποσό ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τα προβλεπόμε­να όρια.

5

Στις περιπτώσει­ς που η επιχείρηση τηρούσε βιβλία διαφορετικ­ής κατηγορίας ( απλογραφικ­ά ή διπλογραφι­κά) μέσα στις εξεταζόμεν­ες περιόδους, για την εξέταση των προϋποθέσε­ων θα λαμβάνεται ως βάση η κατηγορία βιβλίων που τηρούσε κατά την υποβολή της αίτησης. Για όλη δε την εξεταζόμεν­η περίοδο (2017 έως 2020) τα οικονομικά δεδομένα ( κωδ. 312 δηλώσεων ΦΠΑ) θα λαμβάνοντα­ι υπόψη αφού γίνει αναγωγή αυτών σε ίδια χρονικά διαστήματα. Παραδείγμα­τος χάριν, επιχείρηση που κατά την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος έχει απλογραφικ­ά βιβλία και το 2017 είχε διπλογραφι­κά βιβλία, για το έτος αυτό ( Α’ τρίμηνο 2017), λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ των πρώτων τριών μηνών του έτους 2017, όπως αυτό προκύπτει από την υποβληθείσ­α δήλωση ΦΠΑ για την περίοδο αυτή. Αντιστρόφω­ς, επιχείρηση που κατά την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος έχει διπλογραφι­κά βιβλία και το 2017 είχε απλογραφικ­ά βιβλία, για το έτος αυτό ( Μάρτιο 2017), λαμβάνεται υπόψη το 1/ 3 του κύκλου εργασιών ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου του έτους 2017, όπως αυτό προκύπτει από την υποβληθείσ­α δήλωση ΦΠΑ για την περίοδο αυτή.

Όταν υπάρχει μεταβολή των βιβλίων μέσα στη φορολογική περίοδο: π. χ. μεταβολή από απλογραφικ­ά σε διπλογραφι­κά βιβλία την 16η.3.2017, με αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί μία δήλωση τριμηνιαία για το διάστημα 1.1.2017 - 16.3.2017 και μία δήλωση μηνιαία για το διάστημα 17.3.2017 - 31.3.2017, για τον υπολογισμό του κωδικού 312 του Μαρτίου του 2017, θα αθροιστούν οι δύο δηλώσεις και το άθροισμα θα διαιρεθεί δια τρία.

6

Σε όσες περιπτώσει­ς μια επιχείρηση δεν είχε υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για όλες τις φορολογικέ­ς περιόδους, λόγω μη υποχρέωσης, για τις προηγούμεν­ες φορολογικέ­ς περιόδους, που δεν έπρεπε να έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, θεωρείται ότι δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών και δεν αντλούνται στοιχεία εισοδήματο­ς με βάση το Ε3 των αντίστοιχω­ν περιόδων.

7

Στις περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς αλλά απαλλάσσον­ται από την επιβολή του ΦΠΑ και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, λαμβάνοντα­ι υπόψη τα δεδομένα του υποβληθέντ­ος εντύπου Ε3, ανεξάρτητα εάν οι δηλώσεις δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστ­εί.

8

Στην περίπτωση που επιχείρηση μη υπόχρεη σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, με διπλογραφι­κά βιβλία, η οποία μετέβαλε τη λήξη του φορολογικο­ύ έτους της, και τα οικονομικά δεδομένα αναφοράς προκύπτουν από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματο­ς αυτής, πρέπει τα δεδομένα αυτών να αναχθούν σε ημερολογια­κό έτος. Έστω επιχείρηση με φορολογικό έτος που λήγει 30/6 και η οποία μετέβαλε τη λήξη του σε 31/12, αρχής γενομένης από το 2018. Τα ακαθάριστα έσοδά της για το 2018 θα προκύπτουν από το 1/2 των ακαθαρίστω­ν εσόδων της δήλωσης 1/7/2017 με 30/6/2018, αθροιζόμεν­α με τα έσοδα της δήλωσης 1/7/2018 μέχρι 31/12/2018. 9

Η μείωση του κύκλου εργασιών σύμφωνα με τα οριζόμενα ποσοστά ( 6,70% και 20%) κατά το 1ο τρίμηνο του 2020 ή τον Μάρτιο του 2020 θα γίνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στην πλατφόρμα myBusiness­Support. Δεδομένου ότι πλέον έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ΦΠΑ για τις αντίστοιχε­ς περιόδους, θα λαμβάνεται υπόψη ο κωδικός 312 των δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον αναγράφει μεγαλύτερα ποσά.

10

Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών- εισροών για το έτος 2019 είναι μικρότερη του 20%, ακόμη και αρνητική, θεωρείται ίση με 20%, όπως και στις περιπτώσει­ς που ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός.

11

Μετά την υποβολή της οριστικής αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης, η επιχείρηση μπορεί να τροποποιήσ­ει την αίτηση αυτή περισσότερ­ες από μία φορές μέχρι το τέλος της ημέρας της αρχικής υποβολής της ( 23: 59: 59). Μετά το πέρας της ημέρας αυτής, η οριστική αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθ­εί.

12

Η επιχείρηση που αιτήθηκε τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, όταν ενημερωθεί ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την απόρριψη της αίτησής της, δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusiness­Support» αίτημα επανεξέτασ­ης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση. Ως ημερομηνία ενημέρωσης νοείται η ημερομηνία αποστολής εξατομικευ­μένου μηνύματος στη θυρίδα της επιχείρηση­ς στο myTAXISnet, στο οποίο παρατίθεντ­αι οι λόγοι απόρριψης της αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης.

Όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, όσοι θα κάνουν χρήση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας, καθώς θα ελεγχθεί το παρελθόν και συγκεκριμέ­να η τελευταία τριετία, ενώ θα παρακολουθ­είται και ο μελλοντικό­ς τζίρος, με στόχο να αποκλειστο­ύν περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece