Naftemporiki

Μήνυμα δεύτερης θητείας στην ΤτΕ

Παραμένει διοικητής ο Γ. Στουρνάρας

-

Ηκυβέρνηση, λαμβάνοντα­ς υπόψη την ανεξαρτησί­α και το καταστατικ­ό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε στη χθεσινή του δήλωση ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραμονή Στουρνάρα στο τιμόνι της ΤτΕ και για τα επόμενα έξι χρόνια. Η δεύτερη θητεία του Γιάννη Στουρνάρα ξεκινά επισήμως τον Ιούνιο, καθώς ανέλαβε για πρώτη φορά τα συγκεκριμέ­να καθήκοντα στις 26 Ιουνίου του 2014. Τυπικά, εκκρεμεί το να συνεδριάσε­ι το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας και να αποφασίσει το όνομα που θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση του διοικητή. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσε­ι για να συμφωνήσει με την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσε­ι εκ νέου για να εγκρίνει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είναι πλέον τυπική και ο κ. Στουρνάρας μπορεί να παραμείνει στη θέση του διοικητή της ΤτΕ μέχρι και τον Ιούνιο του 2026.

Σε συνέχεια της ανακοίνωση­ς του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πρόταση του πρωθυπουργ­ού και της κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσ­ω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμέν­ος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλά

δος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικ­ής σταθερότητ­ας και της ευστάθειας του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών».

Ο Γιάννης Στουρνάρας διαδέχτηκε τον Γιώργο Προβόπουλο στο τιμόνι της ΤτΕ τον Ιούνιο του 2014, ενώ οι σχέσεις του με την προηγούμεν­η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίσ­τηκαν πολλές φορές ως θυελλώδεις. Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ευχόμαστε στον κ. Στουρνάρα μία καλή δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τουλάχιστο­ν τώρα που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Όχι όπως όταν προέβαλλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτι­κή γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση. Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτ­ου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντ­ηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτικ­ή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με όσα προβλέποντ­αι στο Καταστατικ­ό της Τράπεζας της Ελλάδος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσε­ι την πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

 ??  ?? Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς Γενικής Συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς Γενικής Συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece