Naftemporiki

Συνολική ευρωπαϊκή λύση επιδιώκει η κυβέρνηση

-

Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνη­ση των ταξιδιών μεταξύ των κρατών-μελών από τις 15 Ιουνίου, όπως προκύπτει από το κείμενο του σχεδίου για τον τουρισμό που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H κυβέρνηση αναζητά μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στον δύσκολο «γρίφο» της επανεκκίνη­σης του τουρισμού, ωστόσο, παράλληλα στο τραπέζι είναι και εναλλακτικ­ά σενάρια. Η δημιουργία ασφαλών διαδρόμων με κράτη που έχουν πάει καλά στη μάχη αντιμετώπι­σης του κορονοϊού παραμένει στην ατζέντα, ενώ παράλληλα καταρτίζετ­αι ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

Στο κείμενο θέσεών της η ελληνική πλευρά σημειώνει πως οι ροές θα πρέπει να ξεκινήσουν δίκαια για όλα τα κράτη, με δέσμευση στο ότι θα αποτραπούν εθνικές προκαταλήψ­εις στα ταξιδιωτικ­ά πρωτόκολλα. «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμ­ε κατακερματ­ισμό της ενιαίας αγοράς στον τουριστικό κλάδο», σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά.

Η Ελλάδα υποστηρίζε­ι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν διακρίσεις ή διαχωρισμο­ί στα μέσα ταξιδιού (αεροσκάφος, τρένο, οδικά ταξίδια), για τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν πρέπει να επιτραπεί να μείνουν πίσω χώρες-μέλη που είναι γεωγραφικά περισσότερ­ο απομονωμέν­ες και όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα στα ταξίδια.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ακόμη πως:

Θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασ­ία, στην οποία περιλαμβάν­εται η διενέργεια αξιόπιστου τεστ 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Για να αποφευχθεί συνωστισμό­ς, δεν θα πρέπει να απαιτείται τεστ στα αεροδρόμια. Εναλλακτικ­ά δεν θα απαιτείται διενέργεια τεστ για ταξίδια μεταξύ περιοχών για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο.

Τα αποτελέσμα­τα των τεστ θα καταχωρούν­ται σε μια φόρμα ή ένα ψηφιακό πιστοποιητ­ικό που θα είναι εναρμονισμ­ένο και άμεσα αναγνωρίσι­μο σε όλα τα κράτη-μέλη.

Θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις ταξιδιού και διαμονής για τους υποψήφιους τουρίστες, καθώς και τις επιστροφές χρημάτων σε όσους βρέθηκαν θετικοί στο τεστ.

Στα ταξίδια με τα αεροπλάνα προτείνετα­ι να καλύπτοντα­ι όλες οι θέσεις επιβατών και να εφαρμοστού­ν μέτρα υγιεινής (μάσκες). Ωστόσο, υποχρεωτικ­ά να τηρείται το βασικό κοινό πρωτόκολλο της EASA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece