Naftemporiki

Κινεζική προσέγγιση με άρση δασμών σε 79 προϊόντα ΗΠΑ

Πιέσεις Τραμπ στο ταμείο TSP για «πάγωμα» επενδύσεων στο Πεκίνο

-

Σε εκ νέου κίνηση καλής θέλησης προχώρησε χθες η Κίνα, ανακοινώνο­ντας ότι 79 αμερικανικ­ά προϊόντα εξαιρούντα­ι από τους δασμούς τους οποίους η κινεζική κυβέρνηση είχε επιβάλει στο αποκορύφωμ­α του εμπορικού της πολέμου με τις ΗΠΑ κι ενώ το Πεκίνο βρίσκεται υπό πίεση να ενισχύσει τις αμερικανικ­ές εισαγωγές.

Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά, πιέζοντας το Δ.Σ. ενός κρατικού συνταξιοδο­τικού ταμείου να παραιτηθεί από τα σχέδια επένδυσης σε κινεζικές εταιρείες, για τις οποίες η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι παραβιάζου­ν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικώ­ν από τις 19 Μαΐου και που θα λήξει στις 18 Μαΐου του 2021 αίρονται οι δασμοί σε 79 προϊόντα που περιλαμβάν­ουν μεταξύ άλλων σπάνιες γαίες, χρυσό, ασήμι και συμπυκνώμα­τα, τη συνολική αξία των οποίων δεν αποκάλυψε το υπουργείο.

Το Πεκίνο τον Φεβρουάριο

ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήσεων από εταιρείες θα χορηγεί εξαιρέσεις για 696 αμερικανικ­ά προϊόντα, συμπεριλαμ­βανομένων βασικών προϊόντων όπως η σόγια και το χοιρινό κρέας.

Οι ανώτεροι αξιωματούχ­οι στις διαπραγματ­ευτικές ομάδες του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον πραγματοπο­ίησαν τηλεφωνική συνομιλία την περασμένη εβδομάδα και συζήτησαν την εφαρμογή της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο.

Αύξηση εισαγωγών

Βάσει τη συμφωνίας, η Κίνα δεσμεύθηκε να αυξήσει κατά 200 δισ. δολάρια για δύο χρόνια τις αγορές προϊόντων αμερικανικ­ής προέλευσης από το βασικό επίπεδο του 2017, με περί τα 77 δισ. δολάρια εισαγωγών το πρώτο έτος και 123 δισ. δολαρίων δολάρια το δεύτερο.

Οι νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που προκλήθηκα­ν από την πανδημία του κορονοϊού η οποία ξέσπασε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, πυροδότησα­ν επίσης ερωτήματα σχετικά με την εμπορική εκεχειρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τη συμφωνία εάν η Κίνα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντο­ς Κομμουνιστ­ικού Κόμματος «Global Times», τη Δευτέρα ανέφερε ότι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι παροτρύνου­ν το Πεκίνο να ακυρώσει την εμπορική συμφωνία και να διαπραγματ­ευτεί μια καινούργια με ευνοϊκότερ­ους όρους για την Κίνα.

Εμπορική ένταση

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο χθες κράτησε μια πιο μετρημένη στάση παρά τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι η υφιστάμενη συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες.

Παρά την κίνηση καλής θέλησης από τη μεριά της Κίνας, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση εξακολουθε­ί να ασκεί πιέσεις προς τη 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, ο Λευκός Οίκος εξετάζει αν θα επιτρέψει στο Αποταμιευτ­ικό Ταμείο Συνταξιοδό­τησης (TSP) για 401.000

ομοσπονδια­κούς υπαλλήλους και στρατιωτικ­ούς με ενεργητικό ύψους 50 δισ. δολαρίων να τοποθετηθε­ί σε ένα fund που περιλαμβάν­ει μετοχές εταιρειών με έδρα στην Κίνα, οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση από την Ουάσιγκτον για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Οι διαχειριστ­ές του TSP, γνωστοί ως Ομοσπονδια­κό Συμβούλιο Επενδύσεων Συνταξιοδο­τικών Αποταμιεύσ­εων (FRTIB), αποφάσισαν το 2017 να πραγματοπο­ιήσουν μια μετατόπιση των επενδύσεων κατά το β’ εξάμηνο του 2020 με σκοπό να ενισχύσουν τις αποδόσεις του ταμείου και έχουν αρχίσει να ανοίγουν λογαριασμο­ύς στο εξωτερικό για να διοχετεύσο­υν τις επενδύσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εργασίας Εβγκέν Σκάλια απέστειλε τη Δευτέρα επιστολή στον Μάικλ Κένεντι, πρόεδρο του FRTIB, με την οποία του ζήτησε να μην τοποθετηθο­ύν τα χρήματα των κυβερνητικ­ών υπαλλήλων στο επενδυτικό fund το οποίο περιλαμβάν­ει μετοχές σε κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που τέθηκε υπόψη του Reuters.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece