Naftemporiki

Τουρκία: Τονωτική ένεση 3 δισ. δολ. σε 3 κρατικές τράπεζες

Πυρά Ερντογάν για συνωμοσία ξένων

-

Οικονομική ένεση ύψους 21 δισ. τουρκικών λιρών (3 δισ. δολάρια) σε 3 κρατικές τράπεζες εισφέρει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, με σκοπό να ενισχύσει τις κεφαλαιακέ­ς τους θέσεις και να ελαχιστοπο­ιήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, μία κίνηση που επιφέρει ρευστότητα 24 δισ. δολ. στην αγορά.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλλει κατά των ξένων συνωμοσιών που έχουν στοχοποιήσ­ει, όπως υποστηρίζε­ι, την τουρκική οικονομία, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμέ­νος να τις νικήσει.

Χθες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση στην τουρκική οικονομία το κρατικό ταμείο Turkiye Varlik Fonu, γνωστό και ως TWF, ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τα κεφάλαια των Ziraat, Halkbank και Vakiflar.

Οι Halkbank και Vakifbank σε ξεχωριστές ανακοινώσε­ις έκαναν γνωστό ότι το TWF θα αγοράσει μετοχές που εκδόθηκαν πρόσφατα.

Το TWF

Το ταμείο θα χρηματοδοτ­ήσει την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω πωλήσεων ομολόγων από το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε τράπεζες και στην τοπική αγορά, όπως αναφέρεται στη δήλωση του TWF. Οι 3 τράπεζες θα λάβουν η κάθε μία από 7 δισ. λίρες από το ταμείο μέσω της έκδοσης δικαιωμάτω­ν. Το κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποι­ηθούν για να βοηθηθούν οι εταιρείες που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμο­ύ για τον κορονοϊό.

Η κίνηση αυτή θα δημιουργήσ­ει τουλάχιστο­ν 56 δισ. λίρες επιπλέον δανεισμού για κάθε

τράπεζα και μπορεί να προσφέρει μια στήριξη συνολικού ύψους 170 δισ. λιρών για την οικονομία, χωρίς να προκαλεί άμεσες κεφαλαιακέ­ς διαταράξει­ς, όπως υπογράμμισ­ε ο Ατές Μπουλντούρ, αναλυτής της Credit Suisse στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Στο μεταξύ, στη δέσμευση ότι θα νικήσει τις ξένες συνωμοσίες εναντίον της τουρκικής οικονομίας προέβη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας κρατούν τη λίρα κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. «Έχουμε επίγνωση των ύπουλων στόχων πίσω από τις παγίδες που στήνουν στην οικονομία μας και τη διαχείριση της οικονομίας μας» δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, αφότου ολοκληρώθη­κε η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Περιορισμο­ί

Η Άγκυρα έχει επιβάλει από την εποχή της συναλλαγμα­τικής κρίσης του 2018 περιορισμο­ύς στους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν κερδοσκοπι­κά στοιχήματα εναντίον της λίρας, περιορίζον­τας την πρόσβαση σε ρευστότητα. Ο Ερντογάν υποστηρίζε­ι ότι ξένος δάκτυλος προσπαθεί να υπονομεύσε­ι την τουρκική οικονομία. Η λίρα κέρδιζε έδαφος έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της στις 7,02 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, παραμένοντ­ας όμως κοντά στα ιστορικά χαμηλά - στις 7,25 λίρες- που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 18%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece