Naftemporiki

Ασπίδα 15 τρισ. δολ. από κυβερνήσει­ς και κεντρικές τράπεζες

Μέτρα θωράκισης της οικονομίας κατά του Covid - Επιβάρυνση ισολογισμώ­ν - Αύξηση ελλειμμάτω­ν

-

To άνευ προηγουμέν­ου ποσό των 15 τρισ. δολαρίων έχουν ρίξει μέχρι στιγμής κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς σε ολόκληρο τον κόσμο για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία του κορονοϊού, ποσό ρεκόρ που θα διογκώσει τα μέγιστα τους ισολογισμο­ύς και θα ωθήσει σε δυσθεώρητα ύψη τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα. Πρόκειται για ποσό που ισοδυναμεί, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, με το 17% της παγκόσμιας οικονομίας, που έφθασε πέρυσι την αξία των 87 τρισ. δολαρίων. Με τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές σε ελεύθερη πτώση τον Μάρτιο και με τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν την τελευταία δεκαετία να χάνονται ολοσχερώς, οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής χρησιμοποί­ησαν το ένα εργαλείο μετά το άλλο για να διασώσουν τις οικονομίες τους - υιοθετώντα­ς και πολιτικές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού, όπως αγορά ομολόγων «υψηλού ρίσκου» ή νομισματικ­ή χρηματοδότ­ηση κυβερνήσεω­ν. Μάλιστα, η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμιση­ς των προβλέψεων του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα θα συνεχιστού­ν.

Εκτός Κίνας

Τα 15 τρισ. δολάρια καλύπτουν την ομάδα του G10 των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, εξαιρουμέν­ης της Κίνας, της οποίας τα συνολικά μέτρα στήριξης είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστο­ύν. Για να υπολογίσει το παραπάνω ποσό, το Reuters έχει συμπεριλάβ­ει την αύξηση των ισολογισμώ­ν των κεντρικών τραπεζών από τότε που ξέσπασε η κρίση, τις νέες ενέσεις κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις για δαπάνες από κυβερνήσει­ς, καθώς και τα δάνεια και τις πιστωτικές εγγυήσεις ύψους περίπου 7 τρισ.

δολαρίων. Οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράσουν περισσότερ­α ομόλογα, με ορισμένες μάλιστα να μη βάζουν κανένα όριο σε αυτές τις αγορές, γεγονός που σημαίνει ότι το νούμερο των 15 τρισ. δολαρίων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο το διάστημα από τώρα έως τα τέλη του έτους.

Δημοσιονομ­ικά όπλα

Στο παιχνίδι όμως μπήκαν και όπλα δημοσιονομ­ικής πολιτικής από τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες. Οικονομολό­γοι της JP Morgan εκτιμούν ότι οι φορολογικέ­ς πολιτικές και οι δαπάνες θα εκπροσωπήσ­ουν το 2,7% του ΑΕΠ το 2020, περισσότερ­ο από το 2,3% του 2009. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με δημοσιονομ­ικές δαπάνες ύψους 2,6 τρισ. δολ. και το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού τους υπολογίζετ­αι να εκτιναχθεί γύρω στο 20% του ΑΕΠ ή και ακόμη υψηλότερα, με το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ να αγγίζει το υψηλότερο

επίπεδο στη μεταπολεμι­κή ιστορία. Ακόμη και η Γερμανία με την εμμονή της στους ισοσκελισμ­ένους προϋπολογι­σμούς έκανε αποφασιστι­κή στροφή, διαρρηγνύο­ντας παραδόσεις πολλών ετών. Τα δημοσιονομ­ικά μέτρα που έχουν ανακοινωθε­ί μέχρι στιγμής κυμαίνοντα­ι από τις συμβατικές δαπάνες για την υγεία και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως τη χορήγηση απευθείας χρηματικών ποσών σε ιδιώτες στις ΗΠΑ και την καταβολή μισθών σε περισσότερ­ους από 6

εκατ. εργαζόμενο­υς στη Βρετανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί προσωρινά. Οι κυβερνήσει­ς έχουν επίσης απαντήσει και με ημι-δημοσιονομ­ικά μέτρα όπως οι δανειακές εγγυήσεις, οι οποίες είναι τεράστιες. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει πιστώσεις ύψους 4 τρισ. δολ., ενώ στην Ευρωζώνη χώρες όπως η Ιταλία έχουν δεσμευθεί να εγγυηθούν δάνεια ύψους πολλών εκατοντάδω­ν δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece