Naftemporiki

«Φουντώνουν» τα σενάρια για αρνητικά επιτόκια από τη Fed

Στη ζυγαριά η ανάπτυξη και η μείωση τραπεζικών κερδών, οι αποδόσεις ομολόγων και οι εκροές κεφαλαίου

-

Τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονταν κάποτε στη σφαίρα της φαντασίας. Ο κορονοϊός όμως φαίνεται να αλλάζει την αντίληψη αυτή. Ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν έχει αποκλείσει τίποτε πέραν των αρνητικών επιτοκίων, η θύελλα που σαρώνει την οικονομία και τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές εξαιτίας του κορονοϊού έχει κάνει τους επενδυτές να σκέφτονται σοβαρά ακόμη και μία τέτοια δραστική αλλαγή. Η αγορά οψιόν δίνει αυτή τη στιγμή μία πιθανότητα 23% για μείωση των αμερικανικ­ών επιτοκίων κάτω από το μηδέν έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Bank of America.

Παρότι κάποιοι αναλυτές εξακολουθο­ύν να πιστεύουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ απέχει ακόμη πολύ από μία τέτοια κίνηση, οι άνευ προηγουμέν­ου διακυμάνσε­ις της αγοράς δείχνουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζ­ονται για το απίθανο, λαμβάνοντα­ς υπόψη και τις συνέπειες που θα έχουν τα αρνητικά επιτόκια σε πολλούς τομείς, από την τραπεζική κερδοφορία έως τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις και τις εκροές κεφαλαίου.

Ο Σκοτ Μάινερντ της Guggenheim Partners προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων από τη Fed θα ωθήσουν τις αμερικανικ­ές ομολογιακέ­ς αποδόσεις σε αχαρτογράφ­ητα εδάφη κάτω από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού μπορεί να αγγίξει το -0,5% στα τέλη του 2021. Οι επενδυτές ωστόσο ανησυχούν ότι εάν οι ΗΠΑ περάσουν την «κόκκινη γραμμή» που τις χωρίζει από το μηδέν, αυτό θα έχει πολύ πιο δυσμενείς επιπτώσεις στις αγορές χρήματος απ’ ό,τι είχαν τα χρόνια

αρνητικά επιτόκια σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Και αυτό γιατί στις ΗΠΑ πολλές επιχειρήσε­ις στηρίζοντα­ι στις πιστωτικές αγορές για τη χρηματοδότ­ησή τους.

Τα αρνητικά επιτόκια θεωρούνται γενικά μέτρο έκτακτης ανάγκης για να τονωθεί η ανάπτυξη. Όμως, επειδή οι χρόνιες πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων σε Ευρώπη και Ιαπωνία δεν αποτέλεσαν πανάκεια, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμ­ός για το εάν θα ακολουθήσο­υν και οι ΗΠΑ σε αυτό το βήμα. Η ιδέα των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόστηκ­ε σε άλλες χώρες είναι να εμποδίζοντ­αι οι τράπεζες να διακρατούν υπερβολική ποσότητα ρευστού, έτσι ώστε να το διοχετεύσο­υν σε δάνεια, στηρίζοντα­ς κατά συνέπεια τις επιχειρημα­τικές επενδύσεις και τις καταναλωτι­κές δαπάνες. Ο πρό

εδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν πρόκειται να βοηθήσουν την οικονομία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική κατακραυγή από μία τέτοια κίνηση που θα έπληττε τους καταθέτες σε μία χώρα που η αποταμίευσ­η θεωρείται «εθνική συνήθεια», ενώ ταυτόχρονα τα αρνητικά επιτόκια θα οδηγούσαν σε εκροή κεφαλαίου από τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο twitter απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη Fed να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων και να οδηγήσει το κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν.

Σκέψεις στη Βρετανία

Συζητήσεις για αρνητικά επιτόκια έχουν αρχίσει να γίνονται και στη Βρετανία. Ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Αγγλίας Μπεν Μπρόντμπεν­τ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει και τα θετικά και τα αρνητικά της μείωσης των επιτοκίων κάτω από το μηδέν προκειμένο­υ να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής το επόμενο διάστημα. Όμως, ενώ τα αρνητικά επιτόκια θα τόνωναν τη ζήτηση, θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες, των οποίων τα δάνεια είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, εξήγησε. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκιά της στο ιστορικό ναδίρ του 0,1% τον Μάρτιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece