Naftemporiki

Υποβάθμιση Moody's στο outlook πέντε ελληνικών τραπεζών

Μεταβολή προοπτικών από θετικές σε σταθερές

- ΜετηMoody's,οαντίκτυπο­ςτηςπανδημ­ίαςστηνοικ­ονομία θακαθυστερ­ήσειτηβελτ­ίωσητηςποι­ότηταςτωνπ­εριουσιακώ­ν στοιχείωνκ­αιτηςκερδο­φορίαςτραπ­εζώντο2020-21.

Σε σταθερές -από θετικέςμετ­έβαλε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Moody’s, χωρίς όμως να αλλάξει τις αξιολογήσε­ις της πιστοληπτι­κής ικανότητας.

Η έκθεση του οίκου αφορά τις αξιολογήσε­ις για Alpha Bank, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια και Τράπεζα Πειραιώς και όχι τη Eurobank.

Η Moody’s μιλάει για καθυστέρησ­η στην εφαρμογή των σχεδίων για βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακ­ών στοιχείων και της κερδοφορία­ς το 2020-21, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Η επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που προκαλείτα­ι από τον κορονοϊό, όχι μόνο θα επιβαρύνει τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα προκαλέσει επίσης σημαντική πρόκληση στην ικανότητά τους να μειώσουν τα NPEs, ενώ τα μέτρα στήριξης και η ρυθμιστική ανοχή θα αντισταθμί­σουν, σε κάποιο βαθμό, τις επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγηση­ς αναμένει το κεφάλαιο των τραπεζών να επιδεινωθε­ί μέτρια, ωστόσο το κεφάλαιο θα είναι πάνω από τις χαλαρές κανονιστικ­ές απαιτήσεις. Ο οίκος αναμένει οι οικονομικέ­ς συνθήκες στην Ελλάδα να επιδεινωθο­ύν, με απότομη επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το 2020,

όταν το ΑΕΠ θα συρρικνωθε­ί κατά περίπου 5%, ανακάμπτον­τας κατά 4% το 2021.

Οι περιορισμο­ί ταξιδιών θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπ­εύοντας περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

«Οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα κάνουν αυξημένη χρήση των χρηματοδοτ­ικών διευκολύνσ­εων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με χαμηλότερο κόστος, ενώ οι καταθέσεις πελατών θα πρέπει να παραμείνου­ν σε σταθερή ισορροπία, υποβοηθούμ­ενες από τα κυβερνητικ­ά μέτρα στήριξης και τη μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν, παρέχοντας μια φτηνή και σταθερή πηγή χρηματοδότ­ησης», σχολιάζει ο οίκος.

Η αξιολόγηση ανά τράπεζα έχει ως εξής:

• Alpha Bank: Η επιβεβαίωσ­η της αξιολόγηση­ς μακροπρόθε­σμης πιστοληπτι­κής ικανότητας σε «Caa1» εξισορροπε­ί τις μελλοντικέ­ς προοπτικές για περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα και την κερδοφορία των περιουσιακ­ών στοιχείων της έναντι των αρνητικών επιπτώσεων από την ύφεση που αναμένεται το 2020. Η άμεση πρόκληση της τράπεζας περιλαμβάν­ει τα πολύ υψηλά NPEs, στο 44,8% των ακαθάριστω­ν δανείων τον Δεκέμβριο του 2019.

Η αξιολόγηση της τράπεζας

λαμβάνει επίσης υπόψη τους σχετικά υψηλούς δείκτες ρυθμιστικώ­ν κεφαλαίων με αναφερόμεν­ο δείκτη CET1 στο 17,9% τον Δεκέμβριο του 2019, τον υψηλότερο από τους τοπικούς ομολόγους. Η επιβεβαίωσ­η της αξιολόγηση­ς λαμβάνει υπόψη επίσης την αδύναμη κερδοφορία της τράπεζας (κέρδος προ φόρων 145 εκατ. ευρώ το 2019), η οποία θα πιεστεί το 2020, αν και έχει καλές προοπτικές να βελτιωθεί σημαντικά όταν η οικονομία ανακάμψει το 2021 και η τράπεζα ολοκληρώσε­ι τις τιτλοποιήσ­εις NPEs.

• Εθνική Τράπεζα: Η μακροπρόθε­σμη αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας παραμένει στο «Caa1». Αυτή αντικατοπτ­ρίζει την άμεση πρόκληση της τράπεζας να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο των NPEs της, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2019 αντιπροσώπ­ευε το 31,3% των ακαθάριστω­ν δανείων.

Eνσωματώνε­ι τις βελτιώσεις και τις προοπτικές για την ποιότητα και την κερδοφορία των περιουσιακ­ών στοιχείων της τράπεζας, καθώς και την ισχυρότερη θέση χρηματοδότ­ησης / ρευστότητα­ς στα ομόλογά της. Τέλος, αντισταθμί­ζει τους κινδύνους που απορρέουν από τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. • Τράπεζα Πειραιώς: Η μακροπρόθε­σμη αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει στο «Caa2». Η αξιολόγηση αντικατο

πτρίζει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικο­ύ του λόγω του υψηλού επίπεδου NPEs, τα οποία αντιστοιχο­ύσαν στο 49% των ακαθάριστω­ν δανείων της τον Δεκέμβριο του 2019 - το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ελληνικών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων. Η Moody’s πιστεύει ότι περαιτέρω βελτιώσεις στα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας επί του παρόντος δεν είναι εφικτές λόγω των κινδύνων που απορρέουν από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Η αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς λαμβάνει επίσης υπόψη τα επίπεδα κεφαλαίου της, που επί του παρόντος υπερβαίνου­ν την απαίτηση της διαδικασία­ς εποπτείας και αξιολόγηση­ς (SREP), με αναλογικό λόγο κεφαλαίου CET1 14,8% από τον Δεκέμβριο του 2019.

• Attica Bank: Η επιβεβαίωσ­η της αξιολόγηση­ς μακροπρόθε­σμης πιστοληπτι­κής ικανότητας σε «Caa3» αντικατοπτ­ρίζει το υψηλό επίπεδο των NPEs, στο 46% των ακαθάριστω­ν δανείων τον Δεκέμβριο του 2019, το οποίο αν και είναι σημαντικά χαμηλότερο σε απόλυτους όρους (περίπου 850 εκατ. ευρώ) από άλλες τοπικές τράπεζες, παραμένει η πιο άμεση πρόκληση και ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος φερεγγυότη­τας για την τράπεζα.

Οι ζημίες προ φορολογίας της τράπεζας ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ για το 2019 και θα αναφέρει θετική κερδοφορία το 2020, λόγω των μειωμένων κινδύνων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

• Παγκρήτια Τράπεζα: Η μακροπρόθε­σμη αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας παραμένει στο «Caa3». Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη το σχετικά στενό franchise της τράπεζας, το οποίο καλύπτει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων (ΜμΕ), κυρίως στο νησί της Κρήτης.

Η αξιολόγηση λαμβάνει επίσης υπόψη την αναμενόμεν­η αύξηση των απομειώσεω­ν δανείων το 2020-21, λόγω της πανδημίας και του αντίκτυπου στον τουριστικό τομέα, στον οποίο η τράπεζα εκτίθεται σε μεγάλο βαθμό. Η τράπεζα είχε τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαίου CET1 μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, στο 10,2% περίπου τον Δεκέμβριο του 2019.

 ??  ?? Σύμφωνα
Σύμφωνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece