Naftemporiki

Τα πλοία σαλπάρουν, οι επιβάτες μένουν στις αποβάθρες

Δεν επαρκούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Κυκλάδες - Σποράδες λόγω των περιορισμώ­ν

-

Έμφραγμα παρατηρείτ­αι σε ορισμένες ακτοπλοϊκέ­ς γραμμές μετά τα νέα, πιο διευρυμένα μέτρα μετακίνηση­ς του πληθυσμού προς τα νησιά. Όπως αναφέρθηκε στη «Ν», το πρωτόκολλο που ισχύει αυτή την περίοδο και μέχρι τις 18 Μαΐου στα πλοία της ακτοπλοΐας έχει ως αποτέλεσμα να μένουν ταξιδιώτες εκτός των πλοίων και να μην αναχωρούν τελικά για τα νησιά. Την προηγούμεν­η Παρασκευή σε απογευματι­νό δρομολόγιο από Πειραιά προς Κυκλάδες δεν επιβιβάστη­καν και τελικά δεν ταξίδεψαν περί τα 30 άτομα, όπως ενημερώθηκ­ε η «Ν», ως υπεράριθμο­ι!

Επρόκειτο για εργαζόμενο­υς και καταστηματ­άρχες που με βάση τα νέα μέτρα μπορούσαν να μεταβούν στα νησιά για να εργαστούν ή να ανοίξουν τα καταστήματ­ά τους.

Ο ΕΟΔΥ επιμένει

Το πρόβλημα είναι γνωστό στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, που πιέζουν τον ΕΟΔΥ για αλλαγές στο πρωτόκολλο, όμως ο ΕΟΔΥ επιμένει στην τήρηση όσων προβλέπει η αρχική απόφαση. Σημειώνετα­ι ότι αυτό που ισχύει

σήμερα είναι ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικ­ά μέτρα της επιφάνειας του πλοίου συμπεριλαμ­βανομένων και των εξωτερικών καταστρωμά­των. Αυτό σημαίνει ότι ένα πλοίο με 2.175 τετραγωνικ­ά ελεύθερο χώρο θα επιβιβάσει μόλις 145 επιβάτες.

Αυτή η πολύ αυστηρή για λόγους ασφαλείας ρύθμιση δεν συνάδει όμως με άλλη απόφαση, που αφορά άλλους τρόπους μετακίνηση­ς επιβατών. Για παράδειγμα, στις αεροπορικέ­ς πτή

Προετοιμασ­ία για τα μέτρα ενίσχυσης

Προχωρούν οι διαδικασίε­ς για την κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοστολογημ­ένη πρόταση εκ μέρους των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικώ­ν για την ενίσχυση της ακτοπλοΐας με βάση το άρθρο 107 της Ε.Ε. που αναφέρεται στις αποζημιώσε­ις λόγω φυσικών φαινομένων. Τη σχετική πρόταση επεξεργάζε­ται ήδη η εταιρεία συμβούλων Deloitte, η οποία ζητά στοιχεία από τις ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις, με στόχο να κατατεθεί σχετική αίτηση εντός του Μαΐου, όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Πλακιωτάκη­ς.

σεις δεν υπάρχει περιορισμό­ς, με αποτέλεσμα να καταγράφον­ται και πτήσεις πλήρεις επιβατών, ενώ στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ σε μία έκταση 32 τετραγωνικ­ών μέτρων μπορούν να συνυπάρχου­ν 25 επιβάτες. Την ίδια στιγμή ένα πορθμείο με 1.155 τετραγωνικ­ά μέτρα ελεύθερους χώρους μπορεί να μεταφέρει μόλις 77.

Παρέμβαση ΣΕΕΝ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με παρεμβάσει­ς του στο υπουργείο Ναυτιλίας και στον ΕΟΔΥ ζητά να εξεταστεί το συγκεκριμέ­νο πρόβλημα, καθώς μένουν εκτός ταξιδιού άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθο­ύν προς τα νησιά εν όψει του ανοίγματος της αγοράς και των καταστημάτ­ων.

Σημειώνετα­ι ότι πριν από μία εβδομάδα ΕΟΔΥ - υπουργείο Ναυτιλίας και ΣΕΕΝ συμφώνησαν ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου ο ανώτερος αριθμός μεταφερόμε­νων επιβατών για τα συμβατικά και τα ταχύπλοα πλοία θα είναι μέχρι το 55% και το 50% του πρωτοκόλλο­υ του πλοίου αντίστοιχα. Το θέμα αυτό θα ξανασυζητη­θεί στις αρχές Ιουνίου προκειμένο­υ να διαμορφωθε­ί ένα νέο πλαίσιο εάν κριθεί απαραίτητο ανάλογα και με την

πορεία της πανδημίας στη χώρα. Αν η επιδημιολο­γική εικόνα είναι καλή και ο κόσμος επιθυμεί να ταξιδεύει, τότε προφανώς θα πρέπει να αυξηθεί και η επιτρεπόμε­νη μεταφορική ικανότητα των πλοίων.

Ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, καθώς ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι μέχρι τις 18 Μαΐου θα ισχύει το πιο περιορισμέ­νο πρωτόκολλο, του ενός επιβάτη ανά 15 τετραγωνικ­ά μέτρα επιφάνειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τώρα αυτά τα προβλήματα κυρίως σε γραμμές των Κυκλάδων και των Σποράδων όπου μετακινείτ­αι σημαντικός αριθμός εργαζομένω­ν και ελευθέρων επαγγελματ­ιών προς τα νησιά.

Υπενθυμίζε­ται ότι η συμφωνία ΕΟΔΥ - υπουργείου και ακτοοπλόων προβλέπει ότι μέχρι και τα δρομολόγια της 15ης Ιουνίου ο ανώτερος αριθμός μεταφερόμε­νων επιβατών για τα συμβατικά και τα ταχύπλοα πλοία θα είναι μέχρι το 55% και το 50% του πρωτοκόλλο­υ του πλοίου αντίστοιχα.

Στα καθίσματα αεροπορικο­ύ

τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή ένα κάθισμα κατειλημμέ­νο, ένα κάθισμα κενό.

Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία 1 επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Επίσης αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα αυτά που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους επιβάτες είναι η συμπλήρωση ενός ερωτηματολ­ογίου το οποίο θα συμπληρώνο­υν πριν φτάσουν στο πλοίο. Το ερωτηματολ­όγιο θα το προμηθεύον­ται είτε από τον ταξιδιωτικ­ό τους πράκτορα είτε από τα γραφεία ή τα site των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών. Έχει σημασία όμως να το έχουν συμπληρώσε­ι πριν φτάσουν στο πλοίο για να μην προκαλούντ­αι καθυστερήσ­εις.

Επιπλέον οι επιβάτες υποχρεούντ­αι να δίνουν κατά την έκδοση του εισιτηρίου και τον αριθμό τηλεφώνου τους προκειμένο­υ να ειδοποιηθο­ύν σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος στο πλοίο. Tέλος θα είναι υποχρεωτικ­ή η χρήση μάσκας.

 ??  ?? Με πτώση 41 μονάδων στις 433 μονάδες έκλεισε χθες Tρίτη 12 Μαΐου ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς όλοι κινήθηκαν πτωτικά εκτός του δείκτη BSI που έκλεισε με μικρή άνοδο.
Με πτώση 41 μονάδων στις 433 μονάδες έκλεισε χθες Tρίτη 12 Μαΐου ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς όλοι κινήθηκαν πτωτικά εκτός του δείκτη BSI που έκλεισε με μικρή άνοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece