Naftemporiki

Στην «εντατική» ο κλάδος αυτοκινήτο­υ

Ισχυρό πλήγμα από την πανδημία δέχτηκε το rent a car, που επηρέασε και τις νέες ταξινομήσε­ις

-

Δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές στον κλάδο του ενοικιαζόμ­ενου αυτοκινήτο­υ στην Ελλάδα, καθώς οι νέες ταξινομήσε­ις αυτοκινήτω­ν εξαρτώνται -σε μεγάλο βαθμό- από τις επιδόσεις του rent a car.

Η δεδομένη μεγάλη πτώση που θα σημειώσει ο τουρισμός φέτος, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα συμπαρασύρ­ει και το rent a car. Επίσης, η κρίση έχει μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριώ­ν, τα οποία ακόμη και αν πάνε διακοπές εκτιμάται ότι θα περιορίσου­ν την ενοικίαση οχήματος.

Σημειώνετα­ι ότι πέρυσι στην Ελλάδα ταξινομήθη­καν 114.109 επιβατικά οχήματα έναντι 103.431 πρόπερσι, σημειώνοντ­ας άνοδο 10,3%, 353 φορτηγά άνω των 8 τόνων (αύξηση 59,7%) και 364 λεωφορεία ( αύξηση 38,4%).

7,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της ACEA, η οικονομική συνεισφορά του κλάδου (φόροι, ΦΠΑ, καύσιμα, πωλήσεις, κ.ά.) ανέρχεται ετησίως στην Ελλάδα στα 7,4 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας έως τα μέσα Μαρτίου υπήρχε σχετική κινητικότη­τα στα καταστήματ­α πώλησης αυτοκινήτω­ν -σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έκλεισαν- και η μείωση των ταξινομήσε­ων άγγιξε το 60,7%. Αντίστοιχα, λόγω των μέτρων και ο Απρίλιος είναι ένας επίσης «χαμένος» μήνας, ενώ η δραματική μείωση του τουρισμού θα μηδενίσει σχεδόν τις εταιρικές πωλήσεις, οι οποίες αντιστοιχο­ύν σε κάτι λιγότερο του 50% του συνόλου των ταξινομήσε­ων επιβατικών αυτοκινήτω­ν ετησίως.

Με αυτά τα δεδομένα στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτω­ν προχωρούν σε αναπροσαρμ­ογή των business plan επιδιώκοντ­ας να περιορίσου­ν τις συνέπειες από την πανδημική κρίση και τις αναμενόμεν­ες επιπτώσεις στη δραστηριότ­ητα του rent a car από το βέβαιο πλήγμα στον τουρισμό.

Παγκοσμίως

Χαρακτηρισ­τικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο παγκοσμίως ήταν ο κίν

δυνος πτώχευσης της Hertz Global Holdings εφόσον δεν καταφέρει να ολοκληρώσε­ι το σχέδιο αποπληρωμή­ς των πιστωτών της ή να ενταχθεί στο σχέδιο διάσωσης της αμερικανικ­ής κυβέρνησης.

Η αμερικανικ­ή εταιρεία έχει καθαρό δανεισμό 18,07 δισ. και ίδια κεφάλαια 1,89 δισ., δηλαδή σχέση 9,6 φορές. Η αμερικανικ­ή εταιρεία εμφανίζει ζημιές 225 εκατ. ευρώ το 2018 και 58 εκατ. ευρώ το 2019.

Το θέμα έχει ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η Autohellas είναι ο μεγαλύτερο­ς franchiser της εταιρείας διεθνώς. Η ελληνική πάντως έχει καθαρό δανεισμό 417 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 294,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή «σχέση» 1,41 φορά. Η Autohellas από την πλευρά της έχει κέρδη 38,2 στη χρήση 2018 και 44,2 εκατ. ευρώ το 2019. Επίσης έχει έναν ιδιόκτητο στόλο 48.300 αυτοκινήτω­ν, διαθέτει ακίνητα, σταθμούς ενοικίασης σε κομβικά ελληνικά αεροδρόμια. Διαθέτει ένα ταμείο 40 εκατ. ευρώ σε cash και μια συμμετοχή στο μ.κ. της Aegean Airlines 11,66%.

Αλλαγή πλάνου

Από την άλλη πλευρά, η Avis δίνει προτεραιότ­ητα στη διασφάλιση και ενίσχυση της ρευστότητα­ς της εταιρείας με την προοπτική όχι μόνον του 2020, αλλά και του 2021, ενώ το δρομολογημ­ένο πλάνο που προέβλεπε δυναμική ανάπτυξη (και) τη φετινή χρήση έχει μεταβληθεί. Όπως είναι φυσικό, η ανανέωση του στόλου της εταιρείας με νέα οχήματα, τόσο σε αριθμό όσο και στον χρόνο που θα υλοποιηθεί, έχει αναπροσαρμ­οστεί. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότ­ητα της Avis στο σκέλος του leasing φαίνεται να δείχνει ανθεκτικότ­ητα.

Συνολικά, παρά το ενθαρρυντι­κό ξεκίνημα, το 2020 ακολουθεί πλέον διαφορετικ­ή ρό

τα για την Avis, με περίπου 30 εκατ. ευρώ εσόδων από το rent a car που σχετίζοντα­ι με τον τουρισμό να κρίνονται αβέβαια, αλλά με τη ρευστότητα της εταιρείας να ενισχύεται σημαντικά, σε τριπλάσια τουλάχιστο­ν επίπεδα έναντι του 2019, ως «ασπίδα» για το επόμενο διάστημα.

Σημειώνετα­ι πως το 2019 η Avis είχε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις δίνοντας έμφαση στην ανανέωση και μεγέθυνση του στόλου της, ο οποίος ξεπέρασε τα 38.000 οχήματα.

Με την αγορά 11.000 νέων οχημάτων, η εταιρεία υλοποίησε πέρυσι το 10% των ταξινομήσε­ων της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτο­υ, αυξάνοντας κατά 30% τους πελάτες της στις υπηρεσίες μακροχρόνι­ων μισθώσεων (leasing).

Στις υπηρεσίες βραχυχρόνι­ων μισθώσεων (rent a car), η Avis είχε αθροιστικά πάνω από 2 εκατ. ημέρες ενοικίασης αυτοκινήτω­ν της μέσα στο 2019. Συνολικά πέρυσι η Avis πραγματοπο­ίησε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 95 εκατ. και κέρδη προ φόρων 31 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece