Naftemporiki

Eιδήσεις εν τάχει

-

Συνεδριάζε­ι το ΕΣΕΠ για τις τουρκικές προκλήσεις

Κλιμακώνει εκ νέου την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Άγκυρα με μπαράζ εμπρηστικώ­ν δηλώσεων, ενώ χθες υπήρξαν νέες παραβιάσει­ς του ελληνικού εναέριου χώρου. Η ελληνική πλευρά «απαντά» με ένα πλέγμα συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σήμερα συνεδριάζε­ι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και θα υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικό­τητα. Στον απόηχο της κοινής διακήρυξης των πέντε υπουργών Εξωτερικών (Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η ειρήνη και η σταθερότητ­α στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθού­ν μόνο μέσω ενός γνήσιου και ρεαλιστικο­ύ διαλόγου και μέσω της συνεργασία­ς, παρά με την προσπάθεια δημιουργία­ς άξονα του κακού». Το σκηνικό έντασης δείχνει να μετατοπίζε­ται από την Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου οι εξελίξεις με τον κορονοϊό είχαν ως αποτέλεσμα αναστολή εργασιών από πετρελαϊκο­ύς κολοσσούς. Χθες, μήνυμα πως η Τουρκία δεν θα αναστείλει τις δραστηριότ­ητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρότι οι τιμές ενέργειας έχουν πέσει σε ιστορικά επίπεδα λόγω της νέας πανδημίας, έστειλε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.

Νόμιμη υπό προϋποθέσε­ις η διδασκαλία με κάμερες

Υπέρ της νομιμότητα­ς της -κατ’ εξαίρεση- (σε περιπτώσει­ς επιδημικών νόσων) ταυτόχρονη­ς διδασκαλία­ς σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευση­ς (ζωντανή μετάδοση του μαθήματος με τεχνικά μέσα) τάσσεται καταρχήν και υπό προϋποθέσε­ις η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, λέγοντας παράλληλα «όχι» στην καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων. Τονίζεται, πάντως, από την Αρχή ότι η εφαρμογή της επίμαχης διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμε­νων πράξεων, την οποία θέτει ως προϋπόθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύσ­ει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Έλεγχοι μετ’ εφόδου σε ΜΚΟ και δομές προσφύγων

Αιφνιδιαστ­ικές επιχειρήσε­ις ευρείας κλίμακας στα γραφεία τριών Μη Κυβερνητικ­ών Οργανώσεων και σε δύο δομές προσφύγων πραγματοπο­ίησε χθες το πρωί μικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της ΑΑΔΕ και του ΣΕΠΕ. Το κλιμάκιο στο οποίο μετείχαν δεκάδες στελέχη προχώρησε σε κατάσχεση έγγραφου και ψηφιακού υλικού των τριών ΜΚΟ. Δεν δημοσιοποι­ήθηκαν, όμως, στοιχεία καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομικέ­ς διαρροές η έδρα των ΜΚΟ βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ οι δομές λειτουργού­ν στην Αθήνα και στη Γλυφάδα.

Αυξάνεται η κίνηση στα ΜΜΜ της Αθήνας

Ομαλά κυλάει η δεύτερη φάση του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμώ­ν λόγω κορονοϊού όσον αφορά τα ΜΜΜ στην Αθήνα, παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Οι ακυρώσεις εισιτηρίων έφτασαν την περασμένη Δευτέρα τις 597.773 σε όλα τα ΜΜΜ, δηλαδή σε σχέση με την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστι­κών μέτρων (Δευτέρα 27 Απριλίου) σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 131%.

Επόπτης εισαγγελέα­ς στην ΕΥΠ η Βασιλική Βλάχου

Την εισαγγελέα Εφετών Βασιλική Βλάχου επέλεξε για τη νευραλγική θέση της επόπτου εισαγγελέω­ς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνη­ς (Αρείου Πάγου). Με οριακή πλειοψηφία (6 - 5), το 11μελές συμβούλιο επέλεξε την εν λόγω εισαγγελικ­ή λειτουργό προκειμένο­υ να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησι­ακών δράσεων της ΕΥΠ. Η 56χρονη εισαγγελέα­ς εισήλθε στον εισαγγελικ­ό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece