Naftemporiki

Διευρύνετα­ι η θλιβερή πρωτιά της Μ. Βρετανίας

-

Θλιβερή πρωτιά για τη M. Βρετανία, την ώρα που η χώρα ετοιμάζετα­ι για χαλάρωση του lockdown, με τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία του Covid-19 να φθάνει τις 38.000, μακράν ο χειρότερος επίσημος απολογισμό­ς μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Σε σταδιακή άρση των περιοριστι­κών μέτρων προχώρησε από χθες και η Ρωσία, ενώ η Ιταλία ετοιμάζετα­ι από την ερχόμενη Δευτέρα για την επαναλειτο­υργία, εστιατορίω­ν, μπαρ, κομμωτηρίω­ν και σαλονιών ομορφιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) για την Αγγλία και την Ουαλία, ο επίσημος απολογισμό­ς των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 38.289 έως τις 3 Μαΐου - σχεδόν 6.000 περισσότερ­οι σε διάστημα μιας εβδομάδας, σύμφωνα με καταμέτρησ­η του Reuters βάσει στοιχείων για τους καταγεγραμ­μένους θανάτους.

Στον αστερισμό της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστι­κών μέτρων εισήλθε από χθες και η Ρωσία, παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Μεταξύ των ανθρώπων που επλήγησαν από το νέο κορονοϊό συγκαταλέγ­εται και ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Στη Ρωσία με 232.243 επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, καταγράφηκ­αν 10.899 το τελευταίο 24ωρο.

Στην Ιταλία, μία από τις περισσότερ­ο πληγείσες από την πανδημία χώρες, θα επαναλειτο­υργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια και τα σαλόνια ομορφιάς.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από τις 15 Μαΐου θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Η Γαλλία, με 178.225 κρούσματα ξεπέρασε την Ισπανία σε νεκρούς ( συνολικά 26.991) καθώς στο τελευταίο 24ωρο είχε 348 θύματα. Στο Παρίσι απαγορεύτη­κε το αλκοόλ σε δημόσιους χώρους έπειτα από υπαίθρια πάρτι για την άρση του lockdown.

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμέ­να στην πολιτεία του Μίσιγκαν οι βιομηχανικ­οί εργάτες άρχισαν να επιστρέφου­ν στις γραμμές παραγωγής οχημάτων ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτο­υργία της βιομηχανία­ς παραγωγής αυτοκινήτω­ν.

Για κίνδυνο υποτροπής αν η Ευρώπη και η Ασία ανοίξουν τις οικονομίες τους πολύ πρόωρα, προειδοποι­ούν κορυφαίοι οικονομολό­γοι του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων ο γνωστός από την εποχή των μνημονίων, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του διεθνούς οργανισμού Πολ Τόμσεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece