Naftemporiki

Ανάσα για το ευρώ και το γιεν

Τα θετικά νέα πιέζουν το δολάριο - Πτώση της στερλίνας

-

ΚΣΥΝΑΛΛΑΓΜ­ΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

αλά νέα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού, άσχημα για την πορεία του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε χθες μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την οποία ορισμένες θεραπείες φαίνεται να περιορίζου­ν τη δριμύτητα ή τη διάρκεια της νόσου που προκαλεί ο Covid-19.

Το παραμικρό θετικό νέο για την πορεία της πανδημίας έχει αρνητικό αντίκτυπο για την ελκυστικότ­ητα του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου. Η υποχώρηση πάντως του αμερικανικ­ού νομίσματος ήταν περιορισμέ­νη, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στον μετριασμό των απωλειών του δολαρίου συνέβαλε και η υποβάθμιση από πλευράς Fed του ενδεχόμενο­υ να υπάρξουν αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ.

H επανεμφάνι­ση κρουσμάτων στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, καθώς και οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζε­ι η Γερμανία μετά τη χαλάρωση των μέτρων δημιουργού­ν ανησυχίες για ένα νέο κύμα της πανδημίας το οποίο θα βάλει φρένο στην προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η γερμανική κρατική τράπεζα KfW ανέφερε χθες πως η γερμανική παραγωγή ενδεχομένω­ς να μειώθηκε 20%-25% για αρκετές εβδομάδες κατά τη

διάρκεια της πανδημίας.

Με αυτά τα δεδομένα το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% στο 1,0830 δολ., παραμένοντ­ας ωστόσο κοντά στο χαμηλό του 1,0636 δολ. στο οποίο είχε φθάσει στα τέλη Μαρτίου, εν μέσω της χρηματοπισ­τωτικής αναταραχής που είχε προκαλέσει το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19.

Το γιεν ενισχύθηκε επίσης 0,2% στα 107,44 ως προς το δολάριο.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε στο χαμηλό των πέντε ημερών στο 0,6432 δολ. ΗΠΑ, μετά την απαγόρευση σε ορισμένες εισαγωγές κρέατος από την Αυστραλία που επέβαλε η Κίνα.

H στερλίνα υποχώρησε σημαντικά έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά τη σύγχυση που έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την άρση του lockdown. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στο

χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Απριλίου έναντι του ευρώ, καταγράφον­τας απώλειες 0,7% στις 88,22 πένες. Έναντι του δολαρίου η στερλίνα υποχώρησε 0,2% στο 1,2314 δολ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαΐου στο 1,4064 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, υποχώρησε το δολάριο Καναδά, ανακάμπτον­τας ωστόσο αργότερα στο 1,3995. Το καναδικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 7% μέχρι στιγμής φέτος.

Σημαντική άνοδο παρουσίασε η κορόνα Νορβηγίας, η οποία ενισχύθηκε 0,8% στις 10,2270 κορόνες ως προς το δολάριο. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως θα αυξήσει δραστικά τις δαπάνες μέσω του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου (fund) ύψους τρις. δολαρίων. Άνοδο 0,7% στις 9,8025 κορόνες ανά δολάριο κατέγραψε η κορόνα Σουηδίας.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 13ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece