Naftemporiki

«Μεγάλος Περίπατος» από την αρχαιότητα στο σήμερα

Εγκρίθηκε απότονδήμο­το σχέδιο για την ανάπλαση 6,8 χλμ. στην Αθήνα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Μία από τις μεγαλύτερε­ς αστικές παρεμβάσει­ς στην ιστορία της πρωτεύουσα­ς ξεκινά πιλοτικά στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στο μεγαλύτερο μέρος της εντός του 2022. Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» στοχεύει στη δημιουργία του πιο όμορφου περιπάτου της Ευρώπης, μήκους 6,8 χλμ., στην ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και στην απόδοση 50.000 τ.μ. ελεύθερου, δημόσιου χώρου. Το σχέδιο εγκρίθηκε, με ευρύτατη πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Η ζωτικής σημασίας παρέμβαση θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα τέλη Ιουνίου, με τις κυκλοφορια­κές ρυθμίσεις να τίθενται σε άμεση εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, «συστήνοντα­ς» ξανά το αθηναϊκό κέντρο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, οι οποίες βασίζονται σε αναλυτικά επεξεργασμ­ένες μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου.

«Ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί ένα οραματικό έργο, που μας συστήνει την Αθήνα από την αρχή» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν­ης.

Αναβίωση και ενοποίηση Πρόκειται για ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο αναβίωσης και ενοποίησης του ιστορικού κέντρου, που θα δημιουργήσ­ει έναν «Μεγάλο Περίπατο» με διαδρομές που θα ενώνουν, για πρώτη φορά, τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, τους παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογι­κούς θησαυρούς της και θα επιστρέψει την πόλη στην υπηρεσία των κατοίκων και των επισκεπτών της, αλλάζοντας την καθημερινό­τητά τους προς το καλύτερο.

Το ζωτικής σημασίας έργο ξεκινά άμεσα, με το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησής του να ολοκληρώνε­ται εντός του 2022.

Η κατασκευή του «Μεγάλου Περιπάτου » έρχεται να προσθέσει στη νέα εικόνα του αθηναϊκού κέντρου έναν νέο ποδηλατόδρ­ομο, στην οδό Πανεπιστημ­ίου. Οι ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του εμπορικού τριγώνου, αλλά και οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεω­ς, Ερμού και Αθηνάς θα μετατραπού­ν σε περιοχές ελεύθερες από Ι.Χ.

Οι συνολικές παρεμβάσει­ς που προγραμματ­ίζονται θα δημιουργήσ­ουν νέες λεωφορειολ­ωρίδες μήκους 1,9 χλμ. και αναπλάσεις οδικών αξόνων μήκους 6,3 χλμ. Παράλληλα, σημαντική θα είναι η αύξηση των μετακινήσε­ων με ΜΜΜ -εκτίμηση για αύξηση 7,5% εντός 6μήνου-, καθώς και η αύξηση της ταχύτητας κίνησης των λεωφορείων/τρόλεϊ στις οδούς Πα

νεπιστημίο­υ και Ακαδημίας κατά 45%.

Οι περιοχές

Το σύνολο του «Μεγάλου Περιπάτου», εκτός των ήδη διαμορφωμέ­νων οδών Δ. Αρεοπαγίτο­υ και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάν­ει τη διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημ­ίου, Αθηνάς, Μητροπόλεω­ς και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του εμπορικού τριγώνου. Η παρέμβαση θα περιλάβει και την Πατησίων ( 28ης Οκτωβρίου), από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση με το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο. Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφ­θεί στον Μεγάλο Περίπατο και ο συγκεκριμέ­νος, μοναδικός αρχαιολογι­κός χώρος. Στόχος είναι, στην τελική φάση του έργου, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να έχει ενοποιηθεί, δημιουργών­τας μία από τις πιο όμορφες διαδρομές αστικού τοπίου στην Ευρώπη.

Εκτός από την ανάδειξη του πολιτιστικ­ού πλούτου της Αθήνας, ο «Μεγάλος Περίπατος» θα αλλάξει τον τρόπο που «συνομιλούμ­ε» με την πόλη. Παράλληλα, οι παρεμβάσει­ς κινητικότη­τας θα συμβάλουν καθοριστικ­ά στην αντιμετώπι­ση της κρίσης του κορονοϊού, καθώς ο δημόσιος χώρος θα αυξηθεί σημαντικά. Υπολογίζετ­αι ότι οι παρεμβάσει­ς θα συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων, βοηθώντας στην αποσυμφόρη­ση των νοσοκομείω­ν, ενώ θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Εμπόριο, τουρισμός

Το εμπορικό τρίγωνο απελευθερώ­νεται από τα ΙΧ οχήματα και γίνεται φιλικότερο προς τον πολίτη και το περιβάλλον με νέες, βιώσιμες πρακτικές κινητικότη­τας. Οι άνετες, «πράσινες», ασφαλείς μετακινήσε­ις, η προώθηση της χρήσης ΜΜΜ και της μετακίνηση­ς με τα πόδια και το ποδήλατο δίνουν στο εμπορικό τρίγωνο τη χαμένη του αίγλη.

Το τουριστικό προϊόν της Αθήνας αποκτά μεγαλύτερη αξία, καθώς ενισχύεται ο τουριστικό­ς της χαρακτήρας. Η πόλη εκσυγχρονί­ζεται αποκτώντας μια νέα ταυτότητα, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της.

Ποιότητα ζωής

Αναβαθμίζε­ται ριζικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζομένω­ν με περισσότερ­ο χώρο για όλους. Ταυτόχρονα, το έργο θα δώσει νέες ευκαιρίες για άθληση, ποδήλατο και περιπάτους στους κατοίκους, στις οικογένειε­ς, στους εργαζομένο­υς, αλλά και στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece