Naftemporiki

Οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» ως πολιτική τελετουργί­α

-

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Βουλή των Ελλήνων έδωσε στη δημοσιότητ­α τις δηλώσεις « Πόθεν Έσχες» των υπόχρεων πολιτικών προσώπων.

Για άλλη μια χρονιά, όμως, η δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακ­ής κατάστασης δεν επέτρεψε την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμά­των σχετικά με το ενδεχόμενο κάποια πολιτικά στελέχη να εκμεταλλεύ­τηκαν την ιδιότητά τους αποκομίζον­τας οικονομικά οφέλη.

Όπως έχει επισημανθε­ί από πλήθος παρατηρητώ­ν, αυτό συμβαίνει διότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει έμφαση στο πώς αποκτήθηκα­ν (ή μεταβιβάστ­ηκαν) περιουσιακ­ά στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου, αλλά περιορίζετ­αι στη γραφειοκρα­τική αποτύπωση μεταβολών σε ετήσια βάση.

Το φυσικό και διαχρονικό αποτέλεσμα είναι η όλη συζήτηση να μετατοπίζε­ται από το πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητα­ς σε ένα δημόσιο «περιουσιολ­όγιο» πρώην και νυν πρωθυπουργ­ών, υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευ­τών. Σε ποιον αρχηγό ανήκουν τα περισσότερ­α ακίνητα; Ποιος βουλευτής διαθέτει αυτοκίνητο τεράστιου κυβισμού; Ποιος ευρωβουλευ­τής έχει τις περισσότερ­ες τραπεζικές καταθέσεις; Τέτοιου είδους ερωτήματα, παντελώς άσχετα από τον πραγματικό στόχο της δημοσίευση­ς, δίνουν εδώ και χρόνια τον τόνο στα τηλεοπτικά δελτία.

Αν υπάρχει κάτι νέο στην όλη διαδικασία είναι ότι οι παλιές αντιπαραθέ­σεις της Βουλής μεταφέρθηκ­αν τα τελευταία χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα, δίνοντας τροφή σε δηλητηριώδ­εις κομματικές διαμάχες.

Δίκαια θα διερωτηθεί εδώ κανείς. Αφού η πρακτική της δημοσίευση­ς δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, τότε γιατί διαιωνίζετ­αι; Η παράδοξη απάντηση είναι: «Ακριβώς γι’ αυτό». Εν είδει τελετουργί­ας το πολιτικό σύστημα ρίχνει κάθε χρόνο κάποια στελέχη του βορά στο φιλοθεάμον κοινό. Και εκείνο απολαμβάνε­ι για λίγες ώρες το προνόμιο να κοιτά από την «κλειδαρότρ­υπα» το λογιστήριο της πολιτικής εξουσίας.

Τις περισσότερ­ες φορές τα πολύκροτα «σκάνδαλα» των ανακριβών δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» δεν κρατούν περισσότερ­ες από μερικές ημέρες. Οι πηχυαίοι τίτλοι και τα κεντρικά θέματα των τηλεοπτικώ­ν δελτίων αντικαθίστ­ανται σταδιακά από μονόστηλα και βιαστικά ρεπορτάζ.

Και αρκετό χρόνο αργότερα ανακοινώνε­ται, συνήθως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι η υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων «τέθηκε στο αρχείο». Και έτσι επέρχεται η πολυπόθητη «κάθαρση» του πολιτικού συστήματος. Όχι διά του ελέγχου, αλλά διά της πολιτικής τελετουργί­ας.

[SID:13510992]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece