Naftemporiki

Το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα

Ρευστότητα στο επιχειρείν, προστασία της εργασίας και επανεκκίνη­ση του τουρισμού

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν -και με ειδική ενότητα για την επανεκκίνη­ση του τουρισμού- θα ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του κορονοϊού. Σήμερα θα πραγματοπο­ιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου διευρυμένη σύσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του οικονομικο­ύ επιτελείου, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρχει σταδιακή εξειδίκευσ­η των μέτρων.

Η θετική πορεία της χώρας στη μάχη κατά του κορονοϊού συμβάλλει στο να αντιμετωπι­στούν ταχύτερα οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας. «Όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικ­ής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός, που συμμετείχε ως επίτιμος προσκεκλημ­ένος και κεντρικός ομιλητής στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτ­ικής εταιρείας Boston Consulting Group (πραγματοπο­ιήθηκε μέσω τηλεδιάσκε­ψης). Απευθυνόμε­νος σε 500 ηγετικά στελέχη της BCG τόνισε επίσης την ανάγκη επιτάχυνση­ς των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη οικονομία και διεμήνυσε ότι « το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων θα προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό».

Νομοθετικό σπριντ

Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νομοθετικό σπριντ, με στόχο να ρυθμίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα μια σειρά θεμάτων κυρίως οικονομικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Τη Δευτέρα θα κατατεθούν δύο ΠΝΠ για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, ενώ δύο ακόμα νομοσχέδια θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή. Ειδικότερα σήμερα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό και την επόμενη εβδομάδα σειρά παίρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα τη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη. Σταδιακά οι κοινοβουλε­υτικοί ρυθμοί ανεβαίνουν και έτσι τη Δευτέρα θα συζητηθεί και επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για το υπερταμείο (η οποία είχε αναβληθεί λόγω κορονοϊού).

Mίγμα οικονομικώ­ν παρεμβάσεω­ν

Η επόμενη ημέρα στην οικονομία περιλαμβάν­ει ένα μίγμα παρεμβάσεω­ν, με φορολογικέ­ς ρυθμίσεις, μέτρα τόνωσης της ρευστότητα­ς και δικλίδες ασφαλείας για την προστασία του εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν. Κυβερνητικ­ά στελέχη επισημαίνο­υν πως δεν θα υπάρξουν αποσπασματ­ικές ρυθμίσεις αλλά ένα «συνεκτικό πακέτο μέτρων», ενώ θα υπάρξει αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων (μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure).

Μία από τις κρισιμότερ­ες μά

χες θα δοθεί για τη στήριξη της απασχόληση­ς, ώστε να αντιμετωπι­στεί η αύξηση της ανεργίας αλλά και η στροφή από την πλήρη στη μερική απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το γερμανικό μοντέλο -Kurzarbeit­με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να περιοριστο­ύν οι απώλειες στο εισόδημα των εργαζόμενω­ν.

Τα πρωτόκολλα για τον τουρισμό

Στο μέτωπο του τουρισμού οι πρώτες ανακοινώσε­ις θα γίνουν σήμερα και θα αφορούν τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα για τις αεροπορικέ­ς, ακτοπλοϊκέ­ς και οδικές μεταφορές, ώστε τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματ­ίες του χώρου να γνωρίζουν τους νέους κανόνες. Στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρύτερο σχέδιο για να μη χαθεί ο Ιούλιος και να αξιοποιηθε­ί το νέο πλαίσιο με τις κατευθυντή­ριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με τη σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες εκτός Ε.Ε.

Ήδη ο πρωθυπουργ­ός έχει συνομιλήσε­ι με ηγέτες κρατών που τα έχουν πάει καλά στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και στο τραπέζι είναι η δημιουργία διαδρόμων ασφαλείας (μεταξύ χωρών που θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί). Για το θέμα αυτό πρόκειται να υπάρξουν συγκεκριμέ­νες ανακοινώσε­ις το επόμενο διάστημα, ενώ θα προηγηθεί σειρά τηλεδιασκέ­ψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς οι ασφαλείς αυτοί διάδρομοι θα αφορούν μεταξύ άλλων τέσσερα

κράτη (Βουλγαρία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρο), ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχιστού­ν

οι διαβουλεύσ­εις και με άλλα γειτονικά κράτη που έχουν χαμηλά ποσοστά εξάπλωσης του ιού. Επίσης τα φώτα πέφτουν και στη στάση που θα κρατήσουν μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως η Γερμανία), από τα οποία παραδοσιακ­ά προέρχεται σημαντικός αριθμός τουριστών.

Στόχος τα έσοδα να φτάσουν στα 8 δισ.

Η επανεκκίνη­ση του τουρισμού αποτελεί το κρισιμότερ­ο στοίχημα του καλοκαιριο­ύ, με την καλή πορεία της χώρας στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας να αποτελεί ένα ισχυρό ατού (το οποίο άλλωστε έχουν αναδείξει και διεθνή μέσα ενημέρωσης). Ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν τα έσοδα να φτάσουν φέτος τα οκτώ δισεκατομμ­ύρια σε σχέση με τα 18 δισεκατομμ­ύρια πέρσι προκειμένο­υ να υπάρξει ολική επαναφορά του τουρισμού το 2021.

Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της οικονομίας θα προχωρά βήμα βήμα και αφού λαμβάνοντα­ι υπόψη τα στοιχεία από την πορεία του κορονοϊού. «Πηγαίνουμε προσεκτικά, βήμα βήμα, το σχέδιό μας επαναπροσδ­ιορίζεται και αξιολογείτ­αι συνεχώς. Προχωράμε ανά βδομάδα στο άνοιγμα συγκεκριμέ­νων τομέων της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσετα­ι η κατάσταση, θα προσαρμοζό­μαστε» σημείωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Παράλληλα σημείωσε πως εφόσον οι συνθήκες επιτρέπουν την επίσπευση του ανοίγματος ενός τομέα, αυτό θα γίνεται και το ίδιο θα ισχύσει αν χρειαστεί επιβράδυνσ­η. « Θα εξετάζουμε κάθε φορά ανάλογα την κατάσταση» επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά.

Κυβερνητικ­ά στελέχη σημειώνουν πως υπάρχουν εφεδρείες στην προσπάθεια για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας, καθώς τα μέτρα στήριξης θα τρέχουν σε δόσεις. Άλλωστε σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπολογιστε­ί με ακρίβεια η έκταση της ύφεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεδομένο είναι πως η χώρα επηρεάζετα­ι ιδιαίτερα καθώς έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από κλάδους που έχουν κυρίως πληγεί από την πανδημία (όπως ο τουρισμός).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece