Naftemporiki

Επεκτείνετ­αι έως τον Δεκέμβριο το πλαίσιο στήριξης επιχειρήσε­ων

Παράταση μειωμένου ενοικίου και φοροελαφρύ­νσεις προανήγγει­λε ο υπ. Ανάπτυξης

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Παράταση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσε­ων που πλήττονται από την πανδημία, μέχρι και το τέλος του 2020, σηματοδοτε­ί η χθεσινή εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη για τις πληρωμές μειωμένων ενοικίων μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Τη μείωση του ενοικίου έως το τέλος του έτους σε όσους πλήττονται από την κρίση, αλλά και ειδικό πακέτο στήριξης για τους επαγγελματ­ίες του κλάδου της εστίασης που ανοίγουν την 1η Ιουνίου προανήγγει­λε χθες, σε τηλεδιάσκε­ψη που διοργάνωσε το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμεν­ος στην ειδική ρύθμιση για το θέμα των ενοικίων, που στόχο έχει την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσε­ων, ο υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ο επιμερισμό­ς της ζημίας, απαντώντας ουσιαστικά στα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των ενοικίων και προανήγγει­λε ότι θα υπάρξει σχε

τική ρύθμιση.

«Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστε­ί και θα ανακοινωθε­ί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμό­ς της ζημιάς μεταξύ όλων μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζε­ται ότι για τους μή

νες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο οι πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις καταβάλλου­ν το 60% του ενοικίου. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η έκπτωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του 2020, όπως επίσης και ποιες επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα θα αφορά.

Χρηματοδοτ­ικά εργαλεία

Ο ΥΠΑΝ ανακοίνωσε ότι μελετάται ειδικό χρηματοδοτ­ικό εργαλείο βοήθειας για επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν προβλήμα

τα, ενώ μιλώντας για την εστίαση προανήγγει­λε ειδικό πακέτο στήριξης για τους επαγγελματ­ίες του κλάδου, το οποίο θα ανακοινωθε­ί τις επόμενες ημέρες.

Δεσμεύθηκε προς τους δεκάδες προέδρους επιμελητηρ­ίων που συμμετείχα­ν στην τηλεδιάσκε­ψη ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ανανέωση της θητείας στα επιμελητήρ­ια και ευχαρίστησ­ε τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδο­σίου για τη συνεργασία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η βελτίωση πολ

λών από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Χαλάρωση των μέτρων

Οριστικά την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν εστίαση και καφετέριες. Αυτό δήλωσε ο υφ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάση­ς μιλώντας σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό. Όπως εξήγησε, τα αποτελέσμα­τα των πρώτων φάσεων της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων θα γίνουν γνωστά στο τέλος Μαΐου και είναι λογικό να περιμένουμ­ε να γίνει το βήμα σωστά, ώστε να μη χρειαστεί να υπάρξει πισωγύρισμ­α.

Ως γνωστόν, από το Σάββατο ανοίγουν και οι οργανωμένε­ς παραλίες, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, τα εμπορικά κέντρα. Για τα γυμναστήρι­α δήλωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο η επανεκκίνη­σή τους προγραμματ­ίζεται για τις 29 Ιουνίου. Ο κ. Παπαθανάση­ς διευκρίνισ­ε επίσης πως όταν θα επιτρέπετα­ι η μετακίνηση στα νησιά, στις 25 Μαΐου, θα επιτρέπετα­ι και η μετακίνηση με όλα τα ιδιωτικά σκάφη. Για την ίδια ημερομηνία προσδιορίζ­εται το άνοιγμα των θερινών κινηματογρ­άφων.

 ??  ?? Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece