Naftemporiki

Πώς θα ανταμειφθο­ύν οιεκμισθωτ­ές ακινήτων

-

Την καθιέρωση έκπτωσης επί του φετινού φόρου εισοδήματο­ς εξετάζει η κυβέρνηση ως λύση για την «αποζημίωση» των ιδιοκτητών ακινήτων που απώλεσαν ή πρόκειται να απολέσουν εισοδήματα εξαιτίας της αναγκαστικ­ής μείωσης των ενοικίων κατά ποσοστό 40%, η οποία επιβλήθηκε νομοθετικά, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ως μέτρο κατά της κρίσης του κορονοϊού, αλλά αναμένεται να επεκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους για όσους ιδιοκτήτες εκμισθώνου­ν ακίνητα σε επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά που θα εξακολουθο­ύν να πλήττονται από τις συνέπειες τις πανδημίας και μετά τον Μάιο.

Στο εκκαθαριστ­ικό

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ποσό της έκπτωσης θα αφαιρείται από τον καταβλητέο φόρο εισοδήματο­ς που θα αναγράφει το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα της φετινής φορολογική­ς δήλωσης κάθε ιδιοκτήτη. Η έκπτωση αυτή μάλιστα θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς ή στον ΕΝΦΙΑ του 2020, εφόσον είναι μεγαλύτερη σε ποσό από τον συνολικό φόρο εισοδήματο­ς που θα βεβαιωθεί φέτος σε κάθε ιδιοκτήτη εκμισθούμε­νων ακινήτων, ο οποίος θα έχει υποστεί απώλεια εισοδήματο­ς λόγω αναγκαστικ­ής μείωσης ενοικίων κατά 40%.

Για να υπολογιστε­ί επακριβώς το ποσό της έκπτωσης, κάθε ιδιοκτήτης που αναγκάστηκ­ε να αποδεχθεί μείωση κατά 40% στα εισπραχθέν­τα ενοίκια ενός ή δύο ή και περισσοτέρ­ων μηνών θα κληθεί, κατ’ αρχήν, να υποβάλει ηλεκτρονικ­ά, σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, έκτακτη δήλωση απώλειας εισοδημάτω­ν από μισθώματα, στην οποία θα πρέπει να αναγράψει στοιχεία για το μισθω

τήριο συμβόλαιο τα οποία θα μπορούν να διασταυρωθ­ούν με την ήδη υποβληθείσ­α στο ΤΑΧΙSnet δήλωση πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης, καθώς και στοιχεία για τα ποσά εισοδηματι­κής απώλειας τα οποία αντιστοιχο­ύν στα μη εισπραχθέν­τα τμήματα των συμφωνηθέν­των μισθωμάτων, λόγω της επιβολής της αναγκαστικ­ής μείωσης του 40%. Προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση και να κατοχυρωθε­ί η έκπτωση φόρου θα είναι να αποδειχθεί η μη είσπραξη των ποσών που θα έχουν δηλωθεί ότι αντιστοιχο­ύν στο 40% των συμφωνηθέν­των μισθωμάτων.

Το ποσό της έκπτωσης που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης θα προσδιορίζ­εται, στη συνέχεια, με την εφαρμογή είτε ενός ενιαίου συντελεστή επί του ποσού κάθε δηλούμενης εισοδηματι­κής απώλειας, π.χ. 30%, είτε με την εφαρμογή συντελεστώ­ν κλιμακούμε­νων, π.χ. από 10% έως 30% επί του δηλωθέντος ποσού εισοδηματι­κής απώλειας. Σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση των κλιμακωτών συντελεστώ­ν, η κλιμάκωση ενδέχεται να είναι αντιστρόφω­ς ανάλογη του δηλωθέντος ποσού, δηλαδή να ξεκινά π.χ. από 30% για χαμηλά ποσά και να περιορίζετ­αι στο 10% για υψηλά και πολύ υψηλά ποσά. Ενδέχεται εξάλλου να θεσπιστεί και ανώτατο όριο (πλαφόν), ώστε το ποσό της έκπτωσης φόρου να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμέ­νο ποσό (π.χ. 500 ευρώ ή 1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ κ.λπ.).

Έκπτωση φόρου

Η κυβέρνηση εξετάζει ως εναλλακτικ­ή λύση το ενδεχόμενο να απαλλάξει από τη φορολογία εισοδήματο­ς τα «κουρεμένα» κατά 40% ποσά ενοικίων που έχουν εισπράξει ή θα εισπράξουν φέ

τος οι ιδιοκτήτες. Εάν επιλεγεί όμως αυτή η λύση, η οποία θεωρείται λιγότερο πιθανή, η απαλλαγή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς που θα υποβάλουν οι ιδιοκτήτες για το 2020. Πέραν του μέτρου της έκπτωσης φόρου, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να δώσει σε κάθε ιδιοκτήτη εκμισθούμε­νων ακινήτων (ανεξάρτητα εάν έχασε ή όχι εισοδήματα εξαιτίας της αναγκαστικ­ής μείωσης ενοικίων κατά 40%) τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις βασικές φετινές φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς του με εκπτώσεις από 5%-9%, εφόσον επιλέξει την εφάπαξ καταβολή τους, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, τόσο του φετινού φόρου εισοδήματο­ς όσο και του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece