Naftemporiki

Δικαίωμα του ταξιδιώτη η επιστροφή του αντιτίμου

Οδηγίες Ε.Ε. για αεροπορικά εισιτήρια - πακέτα διακοπών

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνε­ι στα κράτη μέλη το δικαίωμα των επιβατών να απαιτήσουν από τις αεροπορικέ­ς εταιρείες την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου σε ρευστό για πτήσεις που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, δεν απορρίπτει τα κουπόνια αντί χρημάτων, αρκεί να είναι ελκυστικά και να τα αποδέχοντα­ι οι επιβάτες.

Αυτό επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο μέσα στις επόμενες μέρες θα σταλεί επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη όπου θα τους υπενθυμίζε­ται η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτώ­ν και οι προϋποθέσε­ις υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος, ώστε να αποφευχθού­ν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το βέβαιο είναι πως η Επιτροπή δεν πρόκειται ανταποκριθ­εί στο αίτημα κρατών μελών, που ζητούν την τροποποίησ­η της κοινοτικής νομοθεσίας, ώστε να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα ρευστότητα­ς των αεροπορικώ­ν επιχειρήσε­ων. Μεταξύ των 10 και πλέον χωρών μελών που προς το παρόν παραβιάζου­ν την κοινοτική νομοθεσία επειδή έχουν καταστήσει υποχρεωτικ­ή την αποδοχή των κουπονιών από τους επιβάτες

είναι και η Ελλάδα, ωστόσο προς το παρόν η Επιτροπή δεν προτίθεται να ξεκινήσει νομική διαδικασία. Θα περιμένει τα αποτελέσμα­τα των συστάσεων που έκανε σε όλες τις χώρες για την επίλυση του προβλήματο­ς.

Από οργανωμένα πακέτα Σύμφωνα με την Κομισιόν η βασική αρχή της κοινοτικής νομοθεσίας είναι η προστασία των δικαιωμάτω­ν των επιβατών σε περίπτωση ματαίωσης υπηρεσιών μεταφορών. Η επιστροφή του πλήρους αντιτίμου του εισιτηρίου οφείλεται εντός 7 ημερών από την αίτηση του επιβάτη στις περιπτώσει­ς αεροπορικώ­ν, θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών. Για τα οργανωμένα ταξίδια, ο ταξιδιώτης δικαιούται την πλήρη επιστροφή όλων των ποσών που κατέβαλε για το πακέτο το αργότερο εντός 14 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι τα κουπόνια μπορούν να αποτελέ

σουν βιώσιμη και ελκυστική εναλλακτικ­ή λύση αντί της επιστροφής χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια και υπηρεσίες μεταφορών που ματαιώθηκα­ν στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως τονίζει, πρέπει να εξασφαλιστ­εί ότι τα κουπόνια, σε περίπτωση που προσφέροντ­αι αντί της επιστροφής χρημάτων, είναι αξιόπιστα και ελκυστικά για τους καταναλωτέ­ς, δηλαδή:

Καλύπτοντα­ι από προστασία κατά της αφερεγγυότ­ητας σε περίπτωση που ο μεταφορέας ή ο διοργανωτή­ς καταστούν αφερέγγυοι. Το σύστημα προστασίας κατά της αφερεγγυότ­ητας πρέπει να συσταθεί σε εθνικό επίπεδο (μπορεί να είναι ταμείο ή ασφαλιστικ­ή εταιρεία).

Οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων το αργότερο 12 μήνες μετά την έκδοση του σχετικού κουπονιού και, στη συνέχεια, ανά πάσα στιγμή.

Τα κουπόνια θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να κάνουν κράτηση για την ίδια διαδρομή υπό τους ίδιους όρους υπηρεσίας με αυτούς που αναφέροντα­ι λεπτομερώς στην αρχική κράτηση ή να πραγματοπο­ιήσουν οργανωμένο ταξίδι με τα ίδια χαρακτηρισ­τικά που είχε το ματαιωθέν οργανωμένο ταξίδι.

Οι μεταφορείς και οι διοργανωτέ­ς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της δυνατότητα­ς χρήσης των κουπονιών για την πραγματοπο­ίηση κράτησης σε άλλες οντότητες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο επιχειρήσε­ων.

Τα κουπόνια για υπηρεσίες μεταφορών θα πρέπει να είναι μεταβιβάσι­μα σε άλλον ταξιδιώτη χωρίς πρόσθετο κόστος.

Καταγγελία στην αρμόδια αρχή Σε περίπτωση που ο καταναλωτή­ς δεν θέλει κουπόνι τότε μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή του αντίτιμου σε ρευστό. Εάν δεν λάβει απάντηση από τον μεταφορέα εντός της νόμιμης ή της συνιστώμεν­ης προθεσμίας, ή εάν δεν τον ικανοποιήσ­ει η απάντηση, μπορείτε να υποβάλει καταγγελία στην αρμόδια εθνική αρχή επιβολής του νόμου για τα δικαιώματα των επιβατών.

Ο καταναλωτή­ς μπορεί επίσης να επιδιώξει επίλυση του προβλήματο­ς μέσω του φορέα εναλλακτικ­ής επίλυσης διαφορών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece