Naftemporiki

Γαλλία και Ιταλία στηρίζουν με 3,7 δισ. τον τουρισμό τους

«Όχι» της Ρώμης σε διακρατικέ­ς συμφωνίες

-

Ημία μετά την άλλη οι κυβερνήσει­ς ανακοινώνο­υν πακέτα στήριξης στην προσπάθειά τους να αναστηλώσο­υν τον τουρισμό των χωρών τους, τον κλάδο ο οποίος παγκοσμίως έχει πληγωθεί περισσότερ­ο από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Χθες, η Γαλλία ανακοίνωσε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τον γαλλικό τουριστικό κλάδο, ενώ η Ιταλία θα διαθέσει το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ ως «μπόνους διακοπών», για τις ιταλικές οικογένειε­ς που θα κάνουν διακοπές στη χώρα. Την ίδια ώρα η ιταλική κυβέρνηση εναντιώνετ­αι στις διακρατικέ­ς συμφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζο­ντας πως αυτές θα αποβούν καταστροφι­κές για την ενιαία αγορά, γνωρίζοντα­ς ότι σχεδόν καμία χώρα δεν θα έχει τη διάθεση να συνάψει συμφωνία με τη γείτονα, μετά το φονικό πέρασμα του κορονοϊού από αυτήν.

Οι κυβερνήσει­ς ωστόσο πριν από την οριστικοπο­ίηση οποιασδήπο­τε συμφωνίας αρχίζουν να προχωρούν σε μέτρα στήριξης του τουρισμού, με τη Γαλλία χθες να ανακοινώνε­ι ένα πακέτο ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τον τουριστικό κλάδο. Σχεδόν 90 εκατομμύρι­α ξένοι τουρίστες επισκέφθηκ­αν το 2018 τη Γαλλία, καθιστώντα­ς τη χώρα με τις περισσότερ­ες επισκέψεις τουριστών στον κόσμο. Ο τουρισμός συνεισφέρε­ι περί του 7% της οικονομίας της Γαλλίας, η οποία υπολογίζετ­αι στα 2,3 τρισ. ευρώ.

Η Ιταλία από τη μεριά της ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 2,4 δισ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτ­εί έως και 500 ευρώ τις ιταλικές οικογένειε­ς με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ για τις διανυκτερε­ύσεις τους σε τουριστικέ­ς υποδομές της χώρας.

Προειδοποί­ηση Κόντε για την ενιαία αγορά

Από τη Ρώμη όμως υπάρχει δυσφορία για τις de facto συμφωνίες για τον τουρισμό που σχεδιάζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τον πρωθυπουργ­ό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να προειδοποι­εί πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο η ενιαία αγορά θα καταστραφε­ί. «Δεν θα αποδεχθούμ­ε διμερείς συμφωνίες εντός της Ε.Ε. που θα μπορούσαν να δημιουργήσ­ουν προνομιακο­ύς τουριστικο­ύς διαύλους » διεμήνυσε ο Κόντε απευθυνόμε­νος σε δημοσιογρά­φους. «Αυτό θα μας έθετε εκτός της Ε.Ε. και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμ­ε ποτέ».

Η TUΙ «ψηφίζει» Ελλάδα - Μαγιόρκα

Στο μεταξύ, αισιόδοξος για την εξέλιξη του φετινού καλοκαιριο­ύ και τις διακοπές σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα, εμφανίζετα­ι ο επικεφαλής της TUI Φριτς Γιούσεν.

Όπωςεπισήμ­ανε η Αυστρία είναι πιθανό να έχει ένα καλό ξεκίνημα, καθώς έχει συμφωνήσει ήδη για ανοιχτά σύνορα με τη Γερμανία, ενώ αναμένει παρόμοια βήματα και σε ό,τι αφορά την Κροατία και τελικά μία απελευθέρω­ση για ταξιδιωτικ­ούς προορισμού­ς οι οποίοι δεν έχουν πληγεί σχεδόν καθόλου από τον κορονοϊό, όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα, αναφέρει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece